Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek"Women in Government Forum" - Ζ. Ράπτη: Τις πολιτικές που εφαρμόζει η...

“Women in Government Forum” – Ζ. Ράπτη: Τις πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Τις πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών, και για τη δημιουργία ειδικού Χαρτοφυλακίου μέσα στην πανδημία μίλησε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στο Διεθνές Συνέδριο «Women in Government Forum», στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής «World Government Summit».

Η υφυπουργός απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που της τέθηκαν, είπε πως οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία επηρέασαν και επηρεάζουν όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. «Για τον γενικό πληθυσμό, η αναστολή κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και το αίσθημα απομόνωσης επηρέασαν σοβαρά την ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Τα παιδιά και οι έφηβοι αδυνατούσαν να συμμετέχουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και να κοινωνικοποιηθούν με τους συνομηλίκους τους. Αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και απόσυρση εντοπίστηκαν σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του εθισμού στο διαδίκτυο και υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με ταυτόχρονη αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού στο 50%, σε σύγκριση με 30% πριν από την Covid-19. Οι ηλικιωμένοι αντιμετώπισαν την πλήρη απομόνωση λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Οι γυναίκες ανέλαβαν να ανταπεξέλθουν την ίδια ώρα σε πολλαπλούς ρόλους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παράλληλα με την εργασία στο σπίτι, έπρεπε να στηρίξουν τα παιδιά και την οικογένειά τους. Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι σε συνδυασμό με την τηλεργασία και την τηλε-εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του lockdown αύξησε τα επίπεδα θυμού, συγκρούσεων και ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά και οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν εξάντληση, αισθήματα εξουθένωσης. Βέβαια η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστους τους ψυχικά ασθενείς, των οποίων η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε» είπε μεταξύ άλλων.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, λάβαμε μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσουμε την κάλυψη των αναγκών στην ψυχική υγεία, ενώ κομβικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός των πολιτών, είπε η κ. Ράπτη και συνέχισε: «Παράλληλα προχωρήσαμε άμεσα σε αύξηση της χρηματοδότησης για την ψυχική υγεία σε ποσοστό 62%, δημιουργήσαμε την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό 10306, παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κατ’ οίκον, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους υγειονομικούς και προχωρήσαμε στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό ασθενών και εργαζομένων σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Επιπλέον, προχωρήσαμε στην πρόσληψη ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων και ειδικευμένων νοσηλευτών ψυχικής υγείας.

Στόχος μας είναι τα μέτρα αυτά να αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον. Προχωρήσαμε ακόμη στην ανάπτυξη δομών Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες), για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ομάδων-στόχων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον προβλέφθηκε η σύσταση Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, Μονάδων Τηλεψυχιατρικής, δράσεις, προγράμματα για την υποστήριξη και ευεξία του γενικού πληθυσμού καθώς και ψυχογηριατρικά προγράμματα για την προώθηση της υγιούς γήρανσης».

Οι στόχοι αυτοί όπως είπε θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου έχουμε υποβάλει ως χώρα προτάσεις ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ και από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, όπου έχουμε υποβάλει προτάσεις ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Thanks for reading Hellenic News of America

«Δίνοντας μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση των ψυχικά ασθενών μέσω της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, συμπεριλάβαμε τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς για πρώτη φορά το 2021 στην τακτική ετήσια χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, συγκροτήσαμε την Εθνική Επιτροπή για την Ψυχική Υγεία, με σκοπό την υλοποίηση του “Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 ” με βάση τις συστάσεις που προέκυψαν από την Ταχεία Αξιολόγηση της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, από κοινού με τον ΠΟΥ. Επιπλέον, συγκαλέσαμε Σύνοδο Κορυφής για την Ψυχική Υγεία στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2021. Η Σύνοδος Κορυφής οδήγησε στη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υιοθετήθηκε από 53 χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης και θέτει την Ψυχική Υγεία στο επίκεντρο της ανάκαμψης των κρατών», τόνισε.

Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στο Σύστημα Ψυχικής Υγείας, πρόσθεσε και είπε «μεριμνήσαμε για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή στο σπίτι, στις οικογένειές τους, και στο υγειονομικό μας προσωπικό, με τηλεσυμβουλευτική και με τη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή 10306 για την υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, η οποία επεκτάθηκε για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων. Ακόμη, μέσω της τηλεψυχιατρικής, παρέχουμε δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των απομονωμένων περιοχών όπως τα νησιά, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα.

Ειδικότερα, δημιουργούμε πλατφόρμα τηλεψυχιατρικής για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, αναπτύσσουμε ψηφιακό χάρτη έτσι ώστε να γίνει χαρτογράφηση των υφιστάμενων αναγκών και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Επίσης, έχουμε δημιουργήσει και υλοποιούμε σύστημα άμεσης και ταχείας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας τόσο στο πλαίσιο της πανδημίας, όσο και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα, για το σκοπό αυτό επεκτάθηκε η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 με πανελλαδική δωρεάν λειτουργία για όλους, 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών παρείχαν επιτόπου ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα θύματα των πυρκαγιών στις περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής. Αντίστοιχα μέτρα λήφθηκαν και για τους σεισμόπληκτους».

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Υγείας συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης της Κοινότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Hessa Bint Essa Buhumaid και την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Στη συνάντηση -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγειάς- συζητήθηκαν απόψεις για τα χαρτοφυλάκια τους αλλά και για τη θέση των γυναικών στις δύο χώρες. Το ενδιαφέρον κινήθηκε γύρω από την προστασία των ευάλωτων ομάδων στη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όσον αφορά στα θέματα ψυχικής υγείας, με την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την αξιοποίηση των τεχνών και του πολιτισμού ως θεραπευτικών μέσων, μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και την καινοτόμο πρόταση για την ένταξη της «πολιτιστικής συνταγογράφησης» στο ελληνικό σύστημα ψυχικής υγείας.

Η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη ανέλυσε -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ειδικά όσον αφορά στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ασυνόδευτους ανήλικους. Ενημέρωσε, επίσης, την Υφυπουργό Υγείας για τη δράση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων, που συνεστήθη με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img