Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΧωρίς Πόλη Γεννήσεως Δεν Βγαίνει Ελληνικό Διαβατήριο

Χωρίς Πόλη Γεννήσεως Δεν Βγαίνει Ελληνικό Διαβατήριο

Christos Iliopoulos
Christos Iliopoulos
Contributing Editor The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Latest articles

Μπορεί να έχετε ήδη ελληνική ιθαγένεια και ελληνικό διαβατήριο, το οποίο έληξε και ετοιμάζεσθε για την ανανέωσή του. Μην εκπλαγείτε εάν η αίτησή σας απορριφθεί, ενώ πριν πέντε χρόνια σας είχε χορηγηθεί το διαβατήριο. Η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει ενδελεχώς κάθε αίτηση για έκδοση ελληνικού διαβατηρίου, που θεωρείται και ευρωπαϊκό. Ακόμα και για την ανανέωση του διαβατηρίου σας, μπορεί να προκύψει πρόβλημα που δεν είχε γίνει αντιληπτό στο παρελθόν. Μία περίπτωση είναι η εγγραφή σας στο Δημοτολόγιο στην Ελλάδα να μην αναφέρει πόλη γεννήσεως. Αυτό συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις, όταν ο Έλλην πολίτης έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδος και έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια αργότερα, βάσει του ή των Ελλήνων γονέων ή προγόνων του. Συχνά, είτε εκ παραδρομής, είτε επειδή πράγματι το αλλοδαπό πιστοποιητικό γεννήσεως, δεν αναγράφει την πόλη γεννήσεως, μπορεί και η εγγραφή στο Δημοτολόγιο στην Ελλάδα να μην αναφέρει πόλη γεννήσεως στο εξωτερικό. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό η Αστυνομία στην Ελλάδα, που εκδίδει τα διαβατήρια, να απορρίψει την αίτηση για έκδοση διαβατηρίου για πρώτη φορά ή για ανανέωση αυτού.

Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να ανακύψει και στις χιλιάδες νέες αιτήσεις για ελληνική ιθαγένεια που υποβάλλουν γεννηθέντες εκτός Ελλάδος, από Έλληνες γονείς ή προγόνους. Κάποιες φορές το αλλοδαπό πιστοποιητικό γεννήσεώς τους δεν αναφέρει την πόλη γεννήσεως, ενώ αναγράφει μόνο την χώρα και την πολιτεία. Αυτό για τα ελληνικά δεδομένα είναι ασυνήθιστο και αποτελεί εμπόδιο στην έκδοση του ελληνικού διαβατηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι για την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να γνωρίζουν ότι η μη αναφορά της πόλεως γεννήσεως στο ξένο πιστοποιητικό δεν θα αποτελέσει ενδεχομένως εμπόδιο κατά την διάρκεια της επεξεργασίας της αιτήσεως ιθαγενείας. Μπορεί η ιθαγένεια να τους αποδοθεί και να εγγραφούν ακόμα και στο Δημοτολόγιο, που είναι ο τελικός στόχος, διότι όταν κάποιος εγγράφεται στο Δημοτολόγιο κάποιου Δήμου στην Ελλάδα, θεωρείται πλέον επισήμως Έλληνας. Όταν όμως ο νέος Έλληνας πολίτης υποβάλει την αίτησή του για διαβατήριο, είτε στο Προξενείο στο εξωτερικό, είτε στην Αστυνομία στην Ελλάδα, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν η αίτησή του θα απορριφθεί για τον λόγο της ελλείψεως αναφοράς πόλεως γεννήσεως.

Αυτό συνεπώς που μπορεί να κάνει τώρα κάθε Έλληνας πολίτης που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και έχει ήδη λάβει ελληνική ιθαγένεια, είναι να ελέγξει εάν η εγγραφή του στο Δημοτολόγιο περιλαμβάνει την πόλη γεννήσεώς του. Εάν δεν την περιλαμβάνει, πρέπει να φροντίσει η εγγραφή στο Δημοτολόγιο να διορθωθεί ή να συμπληρωθεί, προσκομίζοντας έγγραφα που αποδεικνύουν την πόλη γεννήσεώς του στο εξωτερικό. Εάν διαπιστώσει ότι ακόμα και το αλλοδαπό πιστοποιητικό γεννήσεώς του δεν γράφει πόλη γεννήσεως, πρέπει να διορθώσει πρώτα το ξένο πιστοποιητικό και μετά να διορθώσει και την εγγραφή του στο Δημοτολόγιο, ώστε να είναι σίγουρος ότι στο μέλλον η έλλειψη αναγραφής πόλεως γεννήσεως δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην έκδοση ή ανανέωση ελληνικού διαβατηρίου.

Όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση για ελληνική ιθαγένεια, πρέπει να κάνουν τον ίδιο έλεγχο για το αν αναγράφεται η πόλη γεννήσεώς τους, ανάλογα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επεξεργασία της αιτήσεώς τους, ώστε τελικώς να αναγραφεί και το στοιχείο αυτό της πόλεως γεννήσεως, για να αποφύγουν μία μελλοντική απόρριψη της αιτήσεώς τους για ελληνικό / ευρωπαϊκό διαβατήριο, έστω κι αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img