Sunday, March 3, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΓ. Χρυσουλάκης για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και τον εκπατρισμό...

Γ. Χρυσουλάκης για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και τον εκπατρισμό 1,5 εκατ. Ελλήνων: Υποχρέωσή μας είναι η διαφύλαξη της μνήμης αυτής

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στην εκδήλωση της «Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας Παλμός», στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες Εκπατρισμού», το οποίο εκδόθηκε με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, εκφώνησε εναρκτήριο χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε τη δυνατότητα παραστατικών Τεχνών, όπως το Θέατρο, να συνδράμουν και να εμψυχώσουν όσους επιλέγουν την οδό του εκπατρισμού και μετοίκησης σε ένα ξένο, αλλότριο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, μέσω του βιωματικού θεάτρου, οι συμμετέχοντες επαναπροσδιορίζουν και κατανοούν καλύτερα τη σχέση τους με τη νέα χώρα που τους φιλοξενεί. Ο γενικός γραμματέας τόνισε, επίσης, την κοινωνική διάσταση και συνεισφορά του θεάτρου «Playback Ψ», καθώς αυτό κινητοποιεί τον ψυχισμό και συλλογική συνείδηση των θεατών. Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε, ακόμα, τη δυνατότητα της έκδοσης του βιβλίου αυτού να εμπνεύσει τους ίδιους τους Έλληνες ομογενείς και ευρύτερα τους απανταχού Έλληνες ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ ελληνικών κοινοτήτων και της Ελλάδας.

Ειδική αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και στον μαζικό εκπατρισμό 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων, τονίζοντας πως υποχρέωσή μας είναι η διαφύλαξη της μνήμης αυτής και η διαρκής και συνεπής μετατροπή της σε αυτοσυνειδησία, αλληλεγγύη, εγρήγορση και ψυχικό θάρρος.

Η έκδοση «Ιστορίες εκπατρισμού» δημιουργήθηκε για την παρουσίαση πρόσφατων θεατρικών δράσεων της ομάδας διαδραστικού θεάτρου «Playback Ψ», με σκοπό την καταγραφή του βιώματος των εκπατρισμένων Ελλήνων και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής τους μνήμης. Κύριο εκφραστικό μέσο των δράσεων αυτών είναι η θεατρική αναπαράσταση βιωμάτων Ελλήνων της Διασποράς, μέσω προσωπικών αφηγήσεων αναφορικά με την εμπειρία κοινωνικοποίησης και διαπολιτισμικής τους επαφής με ξένες κουλτούρες στις χώρες που τους υποδέχθηκαν.

Η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» αποτελεί την πρώτη επαγγελματική ομάδα του βιωματικού-διαδραστικού θεάτρου Playback στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε το 2004 από τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη, Λάμπρο Γιώτη, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Επισημαίνεται πως ήδη διοργανώθηκαν πολλές παραστάσεις Playback, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, για Έλληνες μεταπολεμικούς πρόσφυγες ή μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζουν στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Νότια Αμερική και για παλιννοστούντες. Το υλικό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακών παραστάσεων το έτος 2021 αποτέλεσε τη βάση για τη συγγραφή αυτής της συλλογικής έκδοσης, με επιμέλεια της ψυχοθεραπεύτριας ψυχοδράματος, θεατρολόγου και ηθοποιού Βέρας Λάρδη.

Thanks for reading Hellenic News of America

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Γιανναράκος, ενώ στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ο Δημήτρης Μπέγιογλου (κλινικός ψυχολόγος και εκπαιδευτής θεάτρου Playback), η δρ Μπετίμνα Ντάβου (καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ), η δρ Σμαρούλα Παντελή (ψυχολόγος, ψυχοδραματίστρια), ο Γιώργος Παπαδαμτος (διευθυντής Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο – Scarborough College), ο Σπύρος Αγκάρντι (δημοσιογράφος, διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ουγγαρίας), ο Κωνσταντίνος Παλαμήδης (σκηνοθέτης και καθηγητής Θεάτρου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Βενεζουέλας), η δρ Χριστίνα Τσαρδίκου (ιατρός, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» στην Αργεντινή) και η Βέρα Λάρδη (ψυχοθεραπεύτρια ψυχοδράματος, θεατρολόγος και ηθοποιός).

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, προστίθεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από ηθοποιούς της ομάδας θεάτρου «Playback Ψ» και προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από παραστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img