Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Του Θανάση Μπολέτη

Thanks for reading Hellenic News of America

Για την HELLENIC NEWS OF AMERICA

Αθήνα.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια του δράματος βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα χωρίς να έχει διαβεί ακόμη τον Ρουβικώνα της οικονομικής κρίσης που την ταλανίζει εδώ και έξι χρόνια καλείται να δώσει λύση και στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό την Ελλάδα καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν κατακλύζουν πολλά νησιά του Αιγαίου, με την ελπίδα ότι θα διασχίσουν τα βόρεια σύνορα με προορισμό μία Βόρεια ευρωπαϊκή χώρα. Κυρίως αναζητούν καταφύγιο την Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Σκανδιναβικές χώρες. Αυτή την στιγμή όλα τα hot spots που έχουν αναπτυχθεί στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν γεμίσει από χιλιάδες πρόσφυγες, και οι ροές, επιτρέποντος του καιρού, ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, καθώς η διέλευσή τους από τα Σκόπια να είναι προβληματική. Μάλιστα υπάρχει κυβερνητική σκέψη να δημιουργηθούν και άλλα hot spots σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Αυστρία, βάζoυν θέμα κλεισίματος των συνόρων. Μία τέτοια εξέλιξη ασφαλώς και δεν συνάδει με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από την βασική αρχή της αλληλεγγύης. Στην περίπτωση λοιπόν που συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε μία έντονη προσφυγική κρίση, καθώς θα εγκλωβιστούν στο έδαφός της χιλιάδες πρόσφυγες. Δηλαδή, όπως τονίζουν και ειδικοί αναλυτές, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία απέραντη «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών».Και το κυριότερο, λόγω αντικειμενικών αδυναμιών δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει βασικές ανάγκες αυτού του προσφυγικού κύματος. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός και παρά την ευρωπαϊκή αντίδραση, η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει τους διακινητές οι οποίοι στέλνουν κατά χιλιάδες τους πρόσφυγες στα Ελληνικά νησιά. Όχι μόνο δεν μπορεί να τους ελέγξει, αλλά οι διακινητές βρίσκουν και νέες διόδους για να στείλουν στην Ελλάδα πρόσφυγες. Προσφάτως γέμισε το Καστελόριζο με πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού να μη μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Μάλιστα μπήκαν στο Καστελόριζο τριπλάσιοι πρόσφυγες από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχουν να αντιμετωπίσουν μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Πάντως ο

Πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των άλλων κομμάτων για το προσφυγικό, αλλά αυτό δεν φθάνει. Το θέμα είναι αμιγώς ευρωπαϊκό και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ξεκαθαρίσει με συγκεκριμένα μέτρα πώς θα διευθετηθεί. Ασφαλώς το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως διεθνές θέμα με παρέμβαση για την λύση όλων των ισχυρών της Διεθνούς κοινότητας. Πολλοί πιστεύουν ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό με περιπολίες στο Αιγαίο ίσως ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Πάντως στις 6 Μαρτίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί και νέα σύνοδος κορυφής, θα φανεί κατά πόσο ο Ευρωπαϊκός παράγοντας θα λάβει μέτρα για ανακοπή των προσφυγικών ροών.

Δεν είναι μόνο το προσφυγικό που απασχολεί έντονα την σημερινή κυβέρνηση, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες ασφαλιστικές και φορολογικές. Η Ελλάδα σήμερα είναι κομμένη σε διάφορα σημεία από τα μπλόκα των αγροτών, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στις μεταρρυθμίσεις που τους αφορούν και που προωθεί η Κυβέρνηση. Πάντως είναι πολλά τα κοινωνικά μέτωπα που έχει ανοιχτά η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δίνει «τροφή» σε πολλούς αναλυτές οι οποίοι ομιλούν ευθέως πλέον ότι οι συγκυρίες μπορεί να οδηγήσουν και σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά το Μαξίμου απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img