ΑΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη χειμερινή συνέλευση του Παν-Ροδιακού συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων, στον συνεδριακό χώρο των Κώων στην Αστόρια της Νέας Υόρκης η οποία ολοκληρώθηκε με την ετήσια εκλογική διαδικασία. Ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου Σάββας Σωτρίλλης, ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευση του, συμπεριλαμβανομένων την πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μαρία Μαραγκού (Κάλυμνος), Ευαγγελία Καμμά (πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων η «Αίγλη»), Μανώλη Κασσώτη (Κάρπαθος – πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου (Νίσυρος – πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών) και ο δάσκαλος Τιμολέων Κόκκινος, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, στον απολογισμό του ο Σάββας Σωρτίλλης αναφέρθηκε στο έργο του απερχομένου Δ.Σ, αλλά τόνισε ότι μετά από μια δεκαετία ήρθε η ώρα της νέας γενιάς να παραλάβει τη σκυτάλη του συλλόγου. Ακολούθησε η ετήσια οικονομική ενημέρωση από τον απερχόμενο ταμεία Πέτρο Χατζημιχάλη και η γενική ενημέρωση από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Νίκο Καρτάλη, με εκτενείς αναφορές στις δράσεις του Παν-Ροδιακού συλλόγου όπως εκφράστηκαν στο γενικό συνέδριο του οποίου πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη στις 4-6 Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η παραχώρηση από τον Δήμο Ρόδου, προς αξιοποίηση παραθαλάσσιου χώρου στα Κολύμπια, η δωρεά του Αγάλματος του Δωριέα από τον Σύλλογο στο νησί της Ρόδου και η ίδρυση δυο νέων συλλόγων κάτω από την αιγίδα του Παν-Ροδιακού, ο Σύλλογος Ρόδιων Επιστημών και Επαγγελματιών και ο Σύλλογος Φοιτητών Ρόδου. Επίσης έγινε αναφορά στις δυο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κέντρα Ελληνικών σπουδών Παιδεία 12-13 Οκτωβρίου 2019, στο Κονέκτικατ, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από το λεγόμενο Αιματηρό Πάσχα και η τιμητική εκδήλωση για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στη Ρόδο όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο νέοεκλεγείς πρόεδρος με άλλους προέδρους Δωδεκανησιακών οργανώσεων, από αριστερά: Μανώλης Κασσώτης, Μαρία Μαραγκού, Νίκος Καρτάλης, Ευαγγελία Καμμά, Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ακολούθησε η εκλογική διαδικασία με την ομόφωνη εκλογή του νέου Δ.Σ. με την ακόλουθη σύνθεση: πρόεδρος Νίκος Καρτάλης, αντιπρόεδρος Καλλιόπη Ζιάγκος, γενικός γραμματέας Ελένη Σακέλλη, ταμίας Θάλεια Τζώρζη-Βλεπάκη και σύμβουλοι Αικατερίνη Φραγκοπούλου, Σάββας Σωτρίλλης, Πέτρος Χατζημιχάλης, Ευαγγελία Πλατέλα, Ειρήνη Χατζημιχάλη.

Ο νέος πρόεδρος Νίκος Καρτάλης ευχαρίστησε το προηγούμενο σχήμα για την εμπιστοσύνη τους, αλλά κυρίως για της ζωτικής σημασίας έργο τους, οπού σε δύσκολους καιρούς, κατάφεραν και κρατήσαν το σύλλογο όρθιο και ζωντανό. Το νέο Δ/Σ έδωσε το στίγμα του θέτοντας τον πρώτο και κύριο στόχο για την επόμενη χρονιά, που δεν είναι άλλος από την συσπείρωση των Ρόδιων ομογενών και δικτύωση τους σε όλους τους τομείς μέσω του συλλόγου.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την πρώτη επαφή του νέου Δ/Σ με τον πρόεδρο του Παν-Ροδιακού Συλλόγου κ. Ηλία Τομάζου και του επίτιμου προέδρου κ. Χρήστου Κωτιάδη, οπού σε ζεστό κλήμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή και γνωριμία με το νέο σχήμα και συζητήθηκε η περεταίρω συνεργασία του τμήματος της Νέας Υόρκης με την κεντρική έδρα.

Το 1927, με σύνθημα «Έθνος-Πατρίς-Θρησκεία-Γλώσσα», ιδρύθηκε ο Παν-Ροδιακός σύλλογος «Απόλλων» που αγκάλιασε όλους τους Ροδίτες, με τη δημιουργία 20 τμημάτων, εννέα γυναικείων στοών και τριών τμημάτων νεολαίας σε όλη την Αμερική και υπήρξε ένας από τους Δωδεκανησιακούς συλλόγους που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμερικής και του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής, και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Και ήταν ο πρώτος απ’ όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που οργάνωσε το συνέδριό του στην Ελλάδα (1960, στη Ρόδο).

Photo 1:  Το νέο ΔΣ από αριστερά 1η σειρά: Ελένη Σακέλλη, Πόπη Ζιάγκος, Νίκος Καρτάλης, Σάββας Σωτρίλης. 2η σειρά: Αικατερίνη Φραγκοπούλου, Πέτρος Χατζημιχάλης, Ευαγγελία Πλατέλα, Ειρήνη Χατζημιχάλη (απουσιάζει η Θάλεια Τζώρζη-Βλεπάκη)