Εν όψει εκλογών….
Η Ελλάδα βιώνει μία ακόμη φορά τον «μύθο» του Σίσυφου.
Περισσότεροι οι «σωτήρες» από τα προβλήματά της
Αθήνα.
Του Θανάση Μπολέτη- Δημοσιογράφου
Για την Hellenic News Of America
Το πολιτικό φαινόμενο που έχει εξυφανθεί, στην πολύπαθη αυτή χώρα, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει προηγούμενο, σε άλλη ανεπτυγμένη χώρα, της υφηλίου.
Υπό την «δαμόκλειο σπάθη» μιας χρεοκοπίας, να εμφανίζονται ένθεν κακείθεν «εκκολαπτόμενοι» πολιτικοί, και ενίοτε πολιτικοί, επικαλούμενοι την εμπειρία τους ότι, θα βγάλουν από το τέλμα την Ελλάδα, αρκεί να τους εμπιστευθεί ο Ελληνικός Λαός.
Η προεκλογική εκστρατεία, αισίως ξεκίνησε στην Ελλάδα, και οι επικεφαλείς των κομμάτων που διεκδικούν «μερίδιο» του εκλογικού σώματος, προκειμένου με τις γνώσεις τους, να διασώσουν τον τόπο, σκαρφίζονται ότι δεν χωράει, πολλές φορές ο ανθρώπινος νους, προκειμένου να πείσουν για την καταλληλότητά τους.
Εμβρόντητος ο Ελληνικός Πληθυσμός παρακολουθεί τις «σχοινοβασίες» που πολιτικού συστήματος. Οι μεν, υπεραμύνονται την ικανότητά τους, να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση χωρίς να «σκίσουν» τα μνημόνια. Οι δε, να βγάλουν την χώρα από την κρίση, χωρίς μνημόνια, και ακολουθεί, μία άλλη σειρά πολιτικών αρχηγών, που επικαλούνται το κύρος τους και την δύναμη, του εκλογικού τους σώματος, ώστε να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά.
Κάπως έτσι μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την πρώτη εικόνα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας.
Για πολλούς, της σύγχρονης Ελλάδος, που αγωνιούν για τον τόπο, η εικόνα αυτή φαντάζει ως «ουτοπική», γιατί δεν θέλουν να πιστέψουν, ότι μπαίνουν μπροστά για την διάσωση της Ελλάδος άτομα , και πολιτικές, που συνέβαλαν τα μέγιστα να οδηγηθούμε εδώ.
Πριν καλά-καλά αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία, οι επικεφαλείς των δύο κομμάτων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ, κ.κ Αλέξης Τσίπρας, και Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιδίδονται σε ένα άκρατο αγώνα δρόμου λαϊκίστικης αντίληψης, που θυμίζει άλλες εποχές.
Κατά πόδα ακολουθούν και οι επικεφαλείς, μικρότερων κομμάτων, οι οποίοι αν και ενίοτε, δεν γίνονται γραφικοί, εν τούτοις προσφέρουν σε ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας τη δυνατότητα, να διασκεδάζει τον πόνο και την πίκρα του.
Τουλάχιστον παρέχουν την δυνατότητα να «χαμογελά». Άλλοτε «χαμογελά» με τους υπέρμαχους της «αριστερής δραχμής», και τους θιασώτες εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ, άλλοτε «χαμογελά» με τις απόψεις των επικεφαλείς των κομμάτων εξουσίας, ότι δεν θα εφαρμόσουν ακόμη και αυτά που ψήφισαν στην Βουλή, και αφορούν την
Σελ 2
φορολογία των αγροτών, ΦΠΑ, κλπ, που περιέχονται στο μνημόνιο.
Πρόκειται λοιπόν, για φαινόμενο που έχουν καταγράψει πολλοί ιστορικοί, και έχει σχέση με την γνωστή ρήση: «τρικυμία εν κρανίο».
Επειδή δεν επιθυμούμε να επιδοθούμε έτι, περισσότερο, σε μία «Αριστοφάνεια» πολιτική καταγραφή, θα επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε το πολιτικό «γίγνεσθαι» από άλλη όψη.
Αυτή των αρχαίων τραγωδοποιών. Δεν ζουν σήμερα οι Αισχύλος, Ευριπίδης, Σοφοκλής, να χαρούν τους απογόνους τους.
Αν ζούσαν, σίγουρα θα είχαν εμπλουτίσει τα έργα τους, με υλικό της σύγχρονης πολιτικής ελληνικής «κουλτούρας» που θα είχε τέτοια απήχηση, που ενδεχομένως έλυνε και το «γόρδιο δεσμό» του δημοσίου χρέους.
Μας λείπουν. Οπότε τον «γόρδιο δεσμό», καλούνται να τον λύσουν ή ο Μεϊμαράκης ή ο Τσίπρας.
Το καλό είναι ότι, τις «παλινωδίες» του ενός, καλείται να τις καλύψει ο άλλος.
Ευτυχώς που το εκλογικό σώμα με αντοχές ακόμη, δίνει «δύναμη», σε όσους θεωρεί, ότι θα διασώσουν τον τόπο.
Εξάλλου η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Αυτή είναι η δημοκρατία, αυτήν υπηρετούμε.
Ευτυχώς, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι η Βουλή θα είναι πολυκομματική.
Τουλάχιστον το εκλογικό σώμα να βγει κερδισμένο. Να βλέπουμε, δηλαδή, στην Βουλή… τον άνθρωπό μας.. ποιός ξέρει…(!). Μπορεί να είναι χρήσιμος.
Θα ήταν παράλειψη να μη επισημάνουμε, την φιλοξενία που επιφύλαξαν οι φίλοι μας Κρητικοί, στους πολιτικούς μας, κ.κ Τσίπρα και Μεϊμαράκη.
Οι μαντινάδες και το ρακί έδωσαν δύναμη στους «ηγέτες» μας.
Ας τους βοηθήσει… ο θεός, να σώσουν την Ελλάδα μας.
Αν γίνει αυτό ο συμπαθής Σίσυφος, θα παραμείνει για όλους μας μύθος …..(!)