«Για πολλά χρόνια ήμασταν όμηροι ταμπού και ιδεοληψιών. Λέγαμε το “καλό δημόσιο”, ο “κακός ιδιωτικός τομέας” ή το αντίστροφο. Εγώ λέω ότι “δεν έχει σημασία τι χρώμα έχει η γάτα, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια”» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σήμερα σε πάνελ του Forum CEO Initiative 2021 που για τρίτη χρονιά φέτος διοργανώνεται από το Fortune Greece.
Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η κουλτούρα τής συνεργασίας είναι το μέλλον και αυτό το μέλλον είναι ήδη εδώ. «Μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”, έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 130 εταιρείες, ιδρύματα φορείς και έχουμε πετύχει από ένα Pocket Park μέχρι την πλατεία Ομονοίας. Αυτή η νέα κουλτούρα, η νέα νοοτροπία, είναι το μέλλον», είπε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, η πόλη θα μπορέσει επιτέλους να μπει στον 21ο αιώνα με τη συνεργασία όλων: πολιτών, φορέων, επιχειρήσεων. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι προερχόμαστε από μια δεκαετία κρίσης και ατολμίας και τώρα θα πρέπει να τρέξουμε, ώστε να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση:
«Μέσω της νέας μας ψηφιακής πλατφόρμας https://eservices.cityofathens.gr/, είπε, σήμερα διαθέτουμε περίπου 120 νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αλλάξει πλήρως τη σχέση ανάμεσα στον δημότη και τον Δήμο. Ένα δεύτερο παράδειγμα, είναι οι αισθητήρες στις ράμπες. Όσοι κινούμαστε στην Αθήνα, γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα. Δεν μπορούμε, όμως, να έχουμε σε κάθε γωνία ένα δημοτικό αστυνομικό. Αλλά μπορούμε -και αυτό σας το υπόσχομαι σήμερα- να έχουμε, από τις αρχές Δεκεμβρίου, 1.000 αισθητήρες σε 1.000 ράμπες, ώστε να μπορεί άμεσα να ενημερώνεται η δημοτική αστυνομία. Το τρίτο παράδειγμα έχει να κάνει με τον ηλεκτροφωτισμό. Η πόλη μας, δυστυχώς, έχει κενά. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει και θα συμβασιοποιήσουμε το έργο τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο ύψους 53,6 εκατ. ευρώ: 43.000 φωτιστικά στην πόλη αλλάζουν και γίνονται led, επομένως θα έχουμε σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, θα έχουμε “έξυπνο” φωτισμό, δηλαδή, δεν θα περιμένουμε πλέον να δηλωθεί μια βλάβη, θα την εντοπίζουμε αυτόματα και τέλος, θα έχουμε τεράστια εξοικονόμηση πόρων μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το project του Μεγάλου Περιπάτου, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε «ραντεβού τα Χριστούγεννα. Όχι αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά τα επόμενα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μας γιατί προχωράμε με τον σχεδιασμό μας, βήμα προς βήμα. Πρώτο βήμα ήταν η πλατεία Ομονοίας, που είναι μία νέα πλατεία. Έχει αλλάξει εντελώς η φύση της δεύτερης μεγάλης πλατείας της πόλης. Δεύτερο βήμα, είναι η πλατεία Συντάγματος. Μιλάμε για τον πράσινο, βιώσιμο επανασχεδιασμό τής κάτω πλευράς τής πλατείας. Σε 2-3 μήνες το αργότερο θα έχει ολοκληρωθεί. Τρίτο βήμα, είναι η νέα Πανεπιστημίου, η οποία θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο και θα έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους 14 μήνες. Συνολικά ο στόχος μας, που δεν είναι μόνο δικός μας, είναι ένα όραμα πολεοδόμων και χωροτακτών από τη δεκαετία του ’80, όταν πρώτη φορά τέθηκε από τον Αντώνη Τρίτση, συνοψίζεται ως εξής: Η επανένωση της πλατείας Συντάγματος με την πλατεία Ομονοίας, ώστε να μπορέσει να χτυπήσει ξανά η καρδιά του εμπορικού κέντρου, να μπορέσει να χτυπήσει ξανά η καρδιά της Αθήνας».
Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Δήμου να ορίσει Chief Heat Officer, στα πρότυπα του Μαϊάμι των ΗΠΑ, ανέφερε: «Για εμάς, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι στην “καρδιά” κάθε απόφασης. Έχει να κάνει με το πλακάκι στο πεζοδρόμιο, με τα pocket parks που δεν αλλάζουν μία πόλη, αλλά αλλάζουν μία γειτονιά. Έχει να κάνει με τα νέα δέντρα που φυτεύουμε, -για παράδειγμα, θα φυτέψουμε περισσότερα από 80 νέα μεγάλα δέντρα στην Πανεπιστημίου και περίπου 30 στο Σύνταγμα. Έχει, επίσης, να κάνει με τον τρόπο που λειτουργούμε και υλοποιούμε έργα στον Λόφο του Λυκαβηττού, στον Εθνικό Κήπο, ή αυτά που αναμένονται στον Λόφο του Στρέφη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Για εμάς αυτή είναι μία νέα φιλοσοφία, μία νέα προσέγγιση».
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Βασίλης Σταύρου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, γενική διευθύντρια της Coca Cola Τρία Έψιλον Ελλάδας και Κύπρου και η Μαίρη Βαλσαμά, γενική διευθύντρια Laundry & Home Care της Henkel Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες πρακτικές που ακολουθούν σήμερα οι εταιρείες τους γύρω από την κυκλική οικονομία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ