Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ ιδέα TOY IEROY LOXOY

Η ιδέα TOY IEROY LOXOY

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Ioannina Liminh lake

 

ΑΔΕΛΦΕ ΠΑΥΛΕ

των Hellenic News of America

Thanks for reading Hellenic News of America

 

“Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών και Ιδρυτής της ΑΧΕΠΑ Περικλής, δήλωσε ότι η οργάνωση του συμποσίου αποσκοπεί να αναδείξει την Εθνοευεργεσία της άλκιμης νεολαίας του Ελληνισμού που ξεκινούσαν από τα πέρατα της Οικουμένης για να πολεμήσουν για την γενέθλια γη, αψηφώντας την σωματική τους ακεραιότητα ενώ αντιστοίχως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, απάδει η συμπεριφορά Ελλαδιτών οι οποίοι ιδιωτεύοντας εξάγουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ασχολούμενοι μόνο με τα του οίκου τους και όχι προς όφελος ττης κοινωνίας και της πατρίδας.

 

Έχοντας υπόψη την Εθνοευεργεσία (εθελοντισμός προς το Έθνος) και τον Φιλελληνισμό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αναζητούμε νέους Ευεργέτες στον μείζονα Ελληνισμό, για να συνδράμουν και να στηρίξουν την Μητρόπολή του Ελληνισμού ώστε να ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική κρίση που υφίσταται.

 

Τιμούμε αντιστοίχως τον Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο Φιλελληνισμό που έχει αναδειχτεί στο διάβα της ιστορίας και τέτοίου είδους αλληλεγγύη αναζητούμε στην σημερινή εποχή τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Αμερικάνικης Συμπολιτείας.

 

Ακολούθως τιμούμε τον εθελοντή ιδρυτή του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας που δαπάνησε όλη την περιουσία του για να αναδείξει το αγωνιστικό φρόνημα του Ελληνισμού στο διάβα της ιστορίας. Σημειωτέον ότι το Μουσείο βρίσκεται κοντά στο ηρώο των Μπιζανομάχων, από όπου ξεκίνησε η απελευθέρωση των Ιωάννινων πριν 100 χρόνια”.

 

ΠΡΟΣ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΘΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΟΜΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΜΕΤΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

 

 

Η ιδέα, αλλά και η ανάγκη, συγκροτήσεως Τακτικού Στρατού, δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821. Μέχρι τότε ο αγώνας διεξαγόταν από άτακτα σώματα, συγκροτημένα στην πλειονότητά τους από αφοσιωμένους στην ιδέα της ελευθερίας πατριώτες, που στερούνταν στρατιωτικής εκπαιδεύσεως και πειθαρχίας και δύσκολα μπορούσαν να συνεργαστούν για τον κοινό σκοπό. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, που παρά τις αρχικές σημαντικές πολεμικές επιτυχίες τους, ώθησαν τις επαναστατικές αρχές και κυβερνήσεις προς τη βαθμιαία οργάνωση Τακτικού Στρατού.

 

Στην προσπάθεια αυτή μεγάλη βοήθεια προσέφεραν οι ελληνικής καταγωγής αξιωματικοί, που υπηρετούσαν σε διάφορους ευρωπαϊκούς στρατούς, καθώς και πολλοί ξένοι στρατιωτικοί, οι οποίοι ήρθαν εθελοντικά στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στην απελευθέρωσή της.

 

Το πρώτο ελληνικό τακτικό σώμα συγκροτήθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στις 3 Μαρτίου 1821, στο Ιάσιο της Μολδαβίας με την ονομασία «Ιερός Λόχος».ioannina greece water 1912

 

Τον Ιούνιο του 1821 έφτασε στην Πελοπόννησο ο Δημήτριος Υψηλάντης με μια μικρή ομάδα ομογενών και φιλελλήνων και αμέσως άρχισε, κατά το πρότυπο του αδελφού του Αλεξάνδρου, να συγκροτεί στην Καλαμάτα ένα τακτικό σώμα, με σκοπό να συμμετάσχει στον Αγώνα.

 

Στις 9 Ιανουαρίου 1822 συνήλθε στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνική Συνέλευση, η οποία δύο μήνες αργότερα εξέλεξε ως πρόεδρο της πρώτης Ελληνικής Κυβερνήσεως τον αγωνιστή της Επαναστάσεως και πολιτικό Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ο Μαυροκορδάτος, θεωρώντας αναγκαία την οργάνωση Τακτικού Στρατού, πρότεινε στο Βουλευτικό Σχέδιο Νόμου «Περί Οργανώσεως του Στρατού». Το σχέδιο αυτό ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 1822 και αποτέλεσε τη βάση όλης της μετέπειτα στρατιωτικής νομοθεσίας.

 

Ειδικότερα, με το νόμο αυτό θεσπιζόταν η σύσταση Τακτικού Στρατού, ο οποίος θα αποτελούνταν από βαρύ και ελαφρό πεζικό, βαρύ και ελαφρό ιππικό, πυροβολικό πολιορκίας και πεδινό, καθώς και ένα τμήμα μηχανικού. Συστήθηκαν δηλαδή τα πρώτα Όπλα στον υπό συγκρότηση Ελληνικό Στρατό, δηλαδή του Πεζικού, Ιππικού, Πυροβολικού και Μηχανικού.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τον Απρίλιο του 1822 συγκροτήθηκε το πρώτο σύνταγμα Πεζικού με διοικητή τον Ιταλό Συνταγματάρχη Pietro Tarella (Ταρέλλα). Το Πυροβολικό συγκροτήθηκε από το τμήμα των δύο πυροβόλων του Συνταγματάρχη Βουτιέ.

 

Καθώς όμως η Κυβέρνηση αδυνατούσε να διαθέσει τα απαραίτητα για τη συντήρησή του μέσα, το σύνταγμα διατηρήθηκε για λίγο καιρό συντηρούμενο από επιτόπιους πόρους και στη συνέχεια αυτοδιαλύθηκε. Οι άνδρες του, μετά από την εξέλιξη αυτή, εντάχθηκαν στα άτακτα σώματα.

 

Σε όλη τη διάρκεια του έτους 1823, δεν έγινε δυνατή η ανασυγκρότηση του Τακτικού Στρατού, για καθαρά οικονομικούς λόγους. Μόνο τον Ιούλιο του 1824, με τη συνομολόγηση δανείου από την Αγγλία, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και η Κυβέρνηση προέβη στην ανασύσταση του Τακτικού Στρατού.

 

Σταδιακά και με την κατάταξη εθελοντών σχηματίστηκε ένα τάγμα…

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img