spot_img
Sunday, October 6, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΗ νεότερη υποψήφια βουλευτής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα

Η νεότερη υποψήφια βουλευτής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Της Μαρίας Ζούγρα

Η ασκούμενη δικηγόρος Μυρτώ Κοροβέση, αποτελεί τη νεότερη υποψήφια βουλευτή -μόλις 25 ετών- των επικείμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η 25χρονη, που είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποψήφια στην ανατολική Αττική. Στην πρώτη της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στα Hellenic News of America, μας εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα, το όραμά της από τη θέση της εκπροσώπου του ελληνικού κοινοβουλίου, εάν λάβει θετική ψήφο, καθώς και τις σκέψεις της για την επόμενη ημέρα.

– Θα ήθελα να μου πείτε, γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα, παρά το νεαρόν την ηλικίας σας.

«Καταλαβαίνω ότι τόλμησα. Ότι αυτή την απόφαση λίγες και λίγοι θα έπαιρναν, αν ήταν στη θέση μου. Ότι το “σύστημα” αυτές τις ασχολίες σε “άλλους” τις προτείνει και για “άλλους” τις προορίζει. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι τάχα τα κοινά είναι για μεγαλύτερους. Όχι, είναι και για εμάς. Είναι και για μία νεαρή δικηγόρο, όπως εγώ, που τις σπουδές της τις έκανε δουλεύοντας κυρίως στον χώρο της εστίασης, με ένα μεροκάματο, το πολύ, 30 ευρώ την ημέρα, που με αυτά έπρεπε να αντιμετωπίσει σπουδές και καθημερινότητα και που γνωρίζει από μέσα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γενιά της. Ήταν το μεγάλο στοίχημα για μένα για να προσπαθήσω να αλλάξω κάποια πράγματα, για να βοηθήσω αν θέλετε, μήπως και πάρουμε εμείς οι νέοι πίσω μέρος από τη ζωή που σήμερα πολιτικές και καταστάσεις μας έχουν στερήσει».

– Τι σας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και σας έπεισε να αναμετρηθείτε σε ψήφους με υποψήφιους δοκιμασμένους είτε πιο δημοφιλείς;

Thanks for reading Hellenic News of America

«Μου είπε ότι πιστεύει στους νέους. Μαζί θέλω να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για μία δικαιοσύνη που θα ξεκινάει από τη καθημερινότητα και θα φτάνει μέχρι και τους θεσμούς. Μου είπε να εκφράσω τον εαυτό μου, αυτό δηλαδή που είμαι και τη γενιά μου. Ότι θα είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας και πως αυτό το δύσκολο δρόμο θα τον περπατήσουμε πάντοτε και μέχρι τέλους μαζί. Με έπεισε ότι θα παλέψουμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των νέων και τη κοινωνία».

– Πώς νοιώθετε που είστε η νεότερη υποψήφια βουλευτής;

«Πρέπει να αποδείξω ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις ευθύνες αλλά και συνάμα να τιμήσω την πρόταση να είμαι σε όλη την Ελλάδα η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια βουλευτής όλων των κομμάτων. Θα προσπαθήσω να δικαιώσω και να μη διαψεύσω. Να βάλω το λιθαράκι μου, ώστε στο μέλλον περισσότερες νέες και νέοι να έχουν την ίδια ευκαιρία. Επίσης, νιώθω χρέος. Χρέος να υπερασπιστώ τη γενιά μου, να την εκπροσωπήσω και να διεκδικήσω όλα όσα πιστεύω ότι μας ανήκουν».

– Aν εκλεγείτε, τι θα διορθώσετε, αλλάξετε, προωθήσετε; Ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα;
«Στις πρώτες μου προτεραιότητες είναι να συνδράμω και σαν νομικός και γυναίκα να ενισχύσω, το καχεκτικό και ασθενές πλαίσιο, που αφορά στις κακοποιημένες γυναίκες και τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Συγχρόνως, αν μπορώ να παραφράσω αυτό που με εμπνέει και είχε πει ο Τζων Φιτζέραλντ Κένεντι και να πω: Νέες και νέοι μη παρακολουθείτε αυτά που συμβαίνουν για εμάς απαθείς. Πάμε να κάνουμε και κάτι και για εμάς, να δραστηριοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας αφορούν».

– Γιατί επιλέξατε την κάθοδο στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιο άλλο κόμμα;
«Ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα έχει παίξει το ρόλο του. Όμως είμαι και πεπεισμένη ότι τα προγράμματα και οι ιδέες των κεντροαριστερών κομμάτων είναι πολύ πιο κοντά στους νέους και στα προβλήματα που τους απασχολούν. Και πιστεύω ότι στην Πατρίδα μας δύο είναι οι ηγέτες που προσπάθησαν αυτό να το κάνουν πράξη, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας».

ΦΩΤΟ: Μ. Κοροβέση

– Οι γυναικείες φωνές θα πρέπει να αυξηθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο και, αν ναι, γιατί;
«Χρειαζόμαστε όλοι, με βάση τις δυνατότητές μας. Όμως είναι γεγονός ότι στην Πατρίδα μας τουλάχιστον η παρουσία της γυναίκας στα κοινά, στη Βουλή, στην αυτοδιοίκηση, στα υπουργεία, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC (“δυστυχώς δεν είχα γυναίκες να βάλω για υπουργούς”) είναι περιορισμένη. Είναι επίσης, γεγονός ότι στα ανδροκρατούμενα πόστα των κοινών, χρόνια τώρα κάτι δεν πάει και τόσο καλά. Χρειαζόμαστε ανανέωση στελεχών και εμπλουτισμό. Περισσότερους νέους και περισσότερη γυναικεία παρουσία. Και ως προς αυτό το κόμμα που πιστεύει στις γυναίκες είναι ο Σύριζα. Στα ψηφοδέλτια του (και σε κυβερνητικές θέσεις όταν ήταν κυβέρνηση) η συμμετοχή είναι μοιρασμένη. Αν λοιπόν, ενεργοποιήσουμε και αν αξιοποιήσουμε ικανούς νέους και ικανές γυναίκες θα έχουμε κέρδος. Και κατά την άποψή μου μεγάλο».

– Οι εθνικές εκλογές λαμβάνουν χώρα στον απόηχο μιας αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους και μιας καταγγελίας και άρση ασυλίας. Αναφέρομαι στους Εύα Καϊλή και Αλέξη Γεωργούλη, δύο νέα, πολλά υποσχόμενα πρόσωπα, που όμως, προκάλεσαν θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.

«Αν αυτά για τα οποία κατηγορούνται είναι σωστά και αληθή, τότε για τη Δικαιοσύνη, την πολιτική, αλλά και την κοινωνία, πρέπει να αποτελέσουν ξένα σώματα, παραδείγματα αποφυγής και να τιμωρηθούν. Ως δικηγόρος ασπάζομαι το τεκμήριο της αθωότητας, σύμφωνα με το οποίο, καθένας είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου και στη νομική επιστήμη είναι κρίσιμη η έννοια των αποδείξεων. Ως γυναίκα, όμως, συντάσσομαι με την πρόταση του κόμματός μου και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα το απλό (και, δυστυχώς, όχι αυτονόητο), ότι δηλαδή εμείς είμαστε πάντα με τα θύματα και όχι με τον θύτη».

– Πώς κρίνετε το «πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση του νέου συστήματος επικοινωνίας των F-16 στην Τουρκία;

«Σε αυτό, ίσως να μην είμαι η πιο ειδική να απαντήσω. Πιστεύω, όμως, ότι η συγκεκριμένη πώληση ήταν το λιγότερο από αυτά που περίμενε η Τουρκία. Είμαι πεπεισμένη ότι οι σχέσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη γειτονική χώρα εξακολουθούν να μην είναι καλές».

ΦΩΤΟ: Μ. Κοροβέση

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img