Friday, July 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ Hellenic News of America στη βράβευση του Μάικ Πομπέο

Η Hellenic News of America στη βράβευση του Μάικ Πομπέο

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Παρουσία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη η απονομή του Βραβείου Ελευθερίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στον Μάικ Πομπέο.

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, για πρώτη φορά με αυτή του την ιδιότητα στην ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Οργανώσεων των ΗΠΑ, απονεμήθηκε στον Μάικ Πομπέο το «Βραβείο Ελευθερίας» της ομοσπονδίας. Ο Μάικ Πομπέο δεν μπόρεσε τελικά να ταξιδέψει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη (είχε συναντηθεί λίγες μέρες νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό) και παρέστη στην τελετή μέσω διαδικτύου, στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί για αυτό το λόγο πίσω από το βάθρο των ομιλητών. Οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Χρήστου ανέλαβαν και το συντονισμό της.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» –

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα το Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για την καθιερωμένη στις εκδηλώσεις της ομογένειας, προσευχή. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, ζήτησε «Δικαιοσύνη» για την Κύπρο και αναφέρθηκε στο «όνειρο» που πρέπει να γίνει πραγματικότητα της επανένωσης του νησιού. Sτη συνέχεια το λόγο πήρε ως κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Ευγενοική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Προσωπική η σχέση του Κύπριου Προέδρου με τη Νέα Υόρκη

Ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην προσωπική σ΄χεση που έχει με τη Νέα Υόρκη στην οποία ήρθε για πρώτη φορά το 1993 για να σπουδάσει. (Μάλιστα στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Κύπριος Πρόεδρος τιμήθηκε και το Queens College, από το οποίο αποφοίτησε). Αναφέρθηκε στους προσωπικούς δεσμούς με την πόλη και με την ομογένεια: «Η Νέα Υόρκη ήταν και νιώθω ότι είναι ακόμα το σπίτι μου, που σπούδασα, που μεγάλωσα, που έμαθα τόσα πολλά και σημαντικά από όλους εσάς»

Κύπριος Πρόεδρος: «Ευχαριστώ την ομογένεια για την προσφορά της στην Κύπρο»

Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της κυπριακής, αλλά και ελληνικής ομογένειας, στην προβολή και προώθηση των εθνικών θεμάτων στην Αμερική. Επίσης ανέφερθηκε ξεχωριστά στη συμβολή της ομογένειας στην βελτίωση των κύπριο-αμερικανικών σχέσεων, οι οποίες έχουν αλλάξει επίπεδο τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή και του τιμώμενου Μάικ Πομπέο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την άρση του παράλογου εμπάργκο όπλων προς τη Μεγαλόνησο, το οποίο στην ουσία «τιμωρούσε» το θύμα, ενώ ο θύτης έχει αμερικανικής κατασκευής όπλα στο παράνομα κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Ιδιαίτερα σημαντική, η οποία ηχεί και σαν κάλεσμα και στα αυτιά ενός Ελλαδίτη, όπως ο υπογράφων, και η παρατήρηση του Κύπριου Προέδρου, ότι η αμέριστη και πολίτιμη συνεισφορά της ομογένειας στην Κύπρο γίνεται ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων των ομογενών και ανεξαρτήτως του κόμματος που βρίσκεσαι στην κυβέρνηση της Κύπρου.

ΦΩΤΟ: Ευγενοική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Το κόμμα σας είναι η Κύπρος»

Συγκεκριμένα ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε: «Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας, εκ μέρους όλων των προηγούμενων προέδρων, του συνόλου του κυπριακού λαού να σας ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική στήριξη που παρέχετε σε όλες ανεξαιρέτως τις κυπριακές κυβερνήσεις». «Από τις ενέργειες σας, τις πράξεις σας, όχι μόνο αποδεικνύετε την ανιδιοτέλεια σας αλλά ότι ανήκετε όλοι σε ένα κόμμα και το κόμμα σας είναι η Κύπρος»!

«Ένθερμος υποστηρικτής των στενών δεσμών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΠΑ ο Μάικ Πομπέο»

Όσον αφορά τον τιμώμενο Μάικ Πομπέο ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα τιμούμε έναν στενό φίλο της Κύπρου και της Ελλάδας, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της οικοδόμησης στενότερων δεσμών μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Ας μην ξεχνάμε ότι πριν την ελληνοτουρκική κρίση του 2020 με τις τουρκικές παραβιάσεις της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ η Τουρκία παραβίαζε και την οριοθετημένη Κυπριακή, κάτι το οποίο έχει σταματήσει, και αν και δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, Μάικ Πομπέο, φάνηκε ότι δεν ήταν αμέτοχος στο τέλος αυτής της κρίσης.

Φίλιπ Κρίστοφερ – Χιούμορ αλλά και αιχμές!

Ηγετική θέση στην Κυπριακή κοινότητα της Αμερικής έχει ασφαλώς ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ με δεκαετίες προσφοράς στα θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας και πολύπλευρη φιλανθρωπική διάθεση. Και ενώ ασφαλώς οι πολιτικοί και διπλωμάτες εναλλάσσονται εκείνος συνεχίζει την παρουσία του και βέβαια του γνωρίζει όλους και πήρε το λόγο για να καλωσορίσει για πρώτη φορά όπως είπαμε στην συγκεκριμένη εκδήλωση με αυτή του την ιδιότητα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Κρίστοφερ γνωρίζει από χρόνια τον Κύπριο πρόεδρο όχι μόνο λόγω της πρότερής του ιδιότητας ως Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, αλλά από τα χρόνια των σπουδών του στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις του Κύπριου προέδρου με την κυπριακή κοινότητα της Νέας Υόρκης, την αγάπη του για την πόλη και τις ΗΠΑ και θέλοντας να τονίσει το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι απλός και προσιτός σε όλους είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι στην αίθουσα και καθώς και περίπου ..65.000 Κύπριοι έχουν τον αριθμό του προσωπικού του κινητού τηλεφώνου!

ΦΩΤΟ: Ευγενοική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Μάριος Λυσιώτης – «Σύνταξη … τριών ημερών»

Νωρίτερα ο Κρίστοφερ είχε αστειευτεί και με τον Μάριο Λυσιώτη. Ο διακεκριμένος διπλωμάτης, πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον είχε πει πριν λίγους μήνες στον Κρίστοφερ, (μάλιστα ο υπογράφων ήταν μπροστά σε μία από αυτές τις συζητήσεις στην πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΠΣΕΚΑ, ότι μετά τη λήξη της θητεία του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα αποσυρθεί για να απολαύσει τη σύνταξή του. «Πρώτη φορά βλέπω συνταξιοδότηση να κρατά τρεις μέρες» είπε ο Κρίστοφερ στον Λυσιώτη, αφού αμέσως ο έμπειρος διπλωμάτης «επιστρατεύτηκε» από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κύπρου να αναλάβει μια νέα θέση με αρμοδιότητά του την Κυπριακή διασπορά.

Στη σκιά της δίωξης Μενέντεζ

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ επί δεκαετίες υποστηρικτής και προσωπικός φίλος του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί σε αυτόν, στη σκιά της πρόσφατης ποινικής του δίωξης. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και πολλοί μήνες από τη μέρα που, παρουσία ασφαλώς και του Κρίστοφερ και πάλι στο «Terrace on the Park» (αν δεν μας απατά η μνήμη μας σε μια άλλη αίθουσα) κατά τη διάρκεια της βράβευσής του από τη Χιακή Ομοσπανδία ο Γερουσιαστής Μενέντεζ είχε αναφερθεί με τόσο πάθος στην απελευθέρωση της Κύπρου, που σπάνια βλέπουμε, ακόμα και από Κύπριους ή Έλληνες πολιτικούς. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ εξέφρασε την προσωπική του αλλά και αυτή της ομογένειας, συμπαράσταση προς τον Γερουσιαστή και ευχήθηκε να βγει νικητής σε αυτή τη μάχη που δίνει για την τιμή του αλλά και για όσα εκπροσωπεί. Ο Κρίστοφερ φρόντισε για ευνόητους λόγους να γίνει, αφού είχε ήδη γίνει η διαδικτυακή σύνδεση με τον Μάικ Πομπέο.

Αιχμές και πικρία Κρίστοφερ για αθέτηση υποσχέσεων Αμερικανών πολιτικών.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε και στο καθιερωμένο πλέον «Βραβείο Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας, αναφερόμενος αιχμηρό τρόπο στο γεγονός ότι κάποιοι από τους παραλήπτες του στο παρελθόν δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις τους και στις προσδοκίες των ομογενών όσον αφορά τη μετέπειτα στάση του απέναντι στα κυπριακά και ελληνικά εθνικά θέματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το οποίο ανέφερε ο Κρίστοφερ, αυτό του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να είχε πει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δει ούτε ένα σεντ Αμερικανικής βοήθειας, αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. «Ποια στάση κρατάει άραγε αυτή τη στιγμή», κατέληξε με πικρία ο Κρίστοφερ.

ΦΩΤΟ: Ευγενοική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Έπαινοι προς τον Μάικ Πομπέο

Ο Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Πομπέο, στις γνώσεις του στην αρχαία ιστορία και εκθειάζοντας την προσωπικότητα και το έργο του Αμερικανού πολιτικού του έδωσε το λόγο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι είναι γνώστης της αρχαίας ιστορίας.

Michael Pompeo: “You got promoted-I got fired”!

Ο Μάικ Πομπέο (ασφαλώς για ευνόητους λόγους δεν πήρε θέση στο θέμα Μενέντεζ) ξεκίνησε την ομιλία του με χιούμορ απευθυνόμενος πρώτα ασφαλώς στον Πρόεδρο Χριστουδουλίδη. «Είχαμε γνωριστεί και συνεργαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο, «όταν και οι δύο ήμασταν υπουργοί εξωτερικών των χωρών μας. Από τότε εσείς πήρατε προαγωγή ενώ εγώ … απολύθηκα», προκαλώντας το γέλιο στην αίθουσα!

Ο τιμώμενος Pompeo αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο – ας μην ξεχνάμε ότι η θητεία του συνέδεσε με τη μεγαλύτερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 1996 με τις δύο χώρες να φτάνουν στα όρια της θερμής αντιπαράθεσης – , στην συμβολή του στη δημιουργία του σχήματος 3 συν 1 (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ συν τις ΗΠΑ), στην επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ελληνική Ομογένεια. Ένα άλλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, αναφερόμενος και ζητήματα ενέργειας σε σχέση με τη Ρωσία.

Michael Pompeo

Ο Μάικ Πομπέο, στον οποία απονεμήθηκε το «Βραβείο της Ελευθερίας» διετέλεσε ο 70ος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπήρξε προηγουμένως διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της διαβόητης CIA – Central Intelligence Agency, ήταν τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής στην 4η περιφέρεια του Κάνσας, ενώ ήταν αξιωματικός του στρατού, απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας του West Point. Μετά την αποστράτευσή του ο Πομπέο αποφοίτησε και από την Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ δραστηριοποιήθηκε και ως επιχειρηματίας. Η σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες βρίσκονταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα του Michael Pompeo και βρέθηκαν και στο επίκεντρο της δράσης του ενόσω ήταν Υπουργών των Εξωτερικών.

ΦΩΤΟ: Ευγενοική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

Υψηλές παρουσίες

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ευάγγελος Σάββα, ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, και ο πρέσβης, αρμόδιος για θέματα ομογένειας (και πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον) Μάριος Λυσιώτης. Μαζί του ασφαλώς και η σύζυγός του Φιλίππα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Γεώργιος Σέκερης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Νέα Υόρκη Μαίρη Βαξεβανίδου και ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη Νίκος Θωμόπουλος, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσιβίκος, όπως προαναφέραμε, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστορερ, η διευθύντρια του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου (HACC) Αλεξάνδρα Σπύρου-Μητσάκη, η ανώτερη σύμβουλος της Alma Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο Κώστας Κάλλας της HABA, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Ζαπάντης, οι δημοσιογράφοι των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, ο Ευστάθιος Βαλλιώτης, ο Πέτερ Σταυριανίδης, η Ευτυχία Πυλαρινού, o Michael Tannousis, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών.

ΦΩΤΟ: Ευγενοική παραχώρηση Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img