Στην περιοχή του Κελλάριου Κόλπου θα ζωντανέψει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 η ιστορία των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο πλαίσιο του αστικού project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», που παρουσιάζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Parallaxi.
Το πολυθέαμα, αφιερωμένο στη μνήμη της πόλης, βασίζεται σε ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε ειδικό κείμενο, παραγγελία που έγραψε ο Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη και περιλαμβάνει τη συμμετοχή μουσικών και ηθοποιών.
«Επιλέξαμε έναν τόπο που κρατάει ακόμα στοιχεία αυθεντικότητας (ξύλινες προκυμαίες, αμμουδιά), ώστε να αφηγηθούμε εκεί από στεριά και από θάλασσα ιστορίες γεμάτες συγκίνηση, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που περιγράφουν την ερήμωση των περιοχών που ζούσαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την μεταφορά τους με πολλές κακουχίες στην Ελλάδα, την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο που η πόλη τους υποδέχτηκε, την πορεία τους και την ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης, τις προσφυγικές γειτονιές που γεννήθηκαν, τα πρόσωπα, τις μουσικές που έφεραν μαζί τους και κείνες που γεννήθηκαν εδώ», σημειώνουν οι διοργανωτές.
Το όλο πρότζεκτ – το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΚΘΒΕ, της ΔΕΘ, του Heinrich Böll Stiftung και του Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με υποστηρικτές τον Σταύρο Ανδρεάδη και τη Ζωή Παπαγεωργίου- θα κινηματογραφηθεί και θα αποτελέσει το υλικό ενός σύντομου ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο.
Παίζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μάρα Τσικάρα, Στέλιος Τζαφέρης, Γιώργος Σφυρίδης, Δημήτρης Σιακάρας, Έφη Δρόσου, Χρυσα Ζαφειριαδου. Παίζουν οι μουσικοί: Κανονάκι: Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Κώστας Παπαγιαννίδης (ούτι), ‘Ακης Παπαεμμανουήλ (βιολί). Τραγούδι: Βούλα Σαββίδη, Ανδρέας Καρακότας, Θωμάς Κοροβίνης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ