ΡΕΠΟΡΤΑΖ του συνεργάτου μας στην Ελλάδα ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που παίρνει κάθε συνετός άνθρωπος, όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επιχείρησή του. Θα πρέπει δηλαδή να εφαρμόσουμε την πιο παλιά, αλλά και την πιο αλάθητη οικονομική θεωρία. Να δουλεύουμε περισσότερο και να ξοδεύουμε λιγότερα. Για να μπορέσουμε αργότερα να δουλεύουμε λιγότερο και να ξοδεύουμε περισσότερα».
Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου. Ανήκουν στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και διατυπώθηκαν πριν από 35 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1979 στην Καβάλα. Θα μπορούσαν όμως να ειπωθούν κάλλιστα και σήμερα. Τι έλεγε ο Καραμανλής; Έλεγε μια αυτονόητη αλήθεια. Ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από εκείνα που παράγουμε. Διότι αν το κάνουμε, θα πνιγούμε στα χρέη. Είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά από την καθημερινή μας εμπειρία: από την επαγγελματική μας δραστηριότητα, από την προσωπική μας ζωή, από το σπίτι μας. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Τρίκαλα, έχουμε μια πολύ σοφή παροιμία που λέει ότι πρέπει να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου. Δηλαδή, δεν μπορείς να ζεις πάνω από τις δυνατότητές σου.
Όπως μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει για πολύ στηριζόμενη σε δανεικά, έτσι δεν μπορεί κι ένα κράτος. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύνει ο προϋπολογισμός, τον οποίο η κυβέρνηση έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι ο τρίτος στη σειρά προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα και ο πρώτος με ισοσκελισμένες τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Αυτός ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η επιτυχία έρχεται σε συνέχεια της επίτευξης των στόχων των προϋπολογισμών του 2013 και του 2014. Και το 2013 και το 2014 η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει κι ότι οι στόχοι του δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Θυμάμαι πέρυσι τέτοιες ημέρες τον κ. Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι ο προϋπολογισμός του 2014 «είναι στον αέρα» και ότι «θα έχει πολλές αναθεωρήσεις». Φυσικά ο προϋπολογισμός δεν ήταν καθόλου στον αέρα, αλλά ήταν στέρεα θεμελιωμένος στο έδαφος της σύνεσης και της λογικής. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω ότι ως προς τις αναθεωρήσεις ο κ. Τσακαλώτος είχε εν μέρει δίκιο. Διότι πολύ απλά τα πήγαμε καλύτερα από τους στόχους που είχαμε θέσει. Κι έτσι προχωρήσαμε σε αναθεωρήσεις προς το καλύτερο, οι οποίες ανακούφισαν πολλούς συμπολίτες μας, όπως για παράδειγμα η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, το επίδομα στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και η αποκατάσταση μεγάλου μέρος των απωλειών στους μισθούς των ενστόλων.
Στα δυόμισι χρόνια που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά και σημαντικά. Τι έγινε σε αυτά τα δυόμισι χρόνια; Πρώτα απ’ όλα εξυγιάνθηκε η δημοσιονομική κατάσταση. Νοικοκυρέψαμε τα του οίκου μας. Από τα ελλείμματα περνάμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα εισπράττουμε. Αφού πρώτα σταθεροποιήσαμε την εθνική μας οικονομία και πατάμε σε στέρεο έδαφος, μπαίνουμε πλέον σε μια νέα φάση. Αφήνουμε πίσω μας την κρίση και βαδίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Έχουμε ξεπεράσει την πενταετή ύφεση. Στο τρίτο τρίμηνο του 2014 πετύχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Μόλις χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2015 και κατά 3,7% το 2016.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Κι αυτό αρχίζει να φαίνεται στην καθημερινότητα. Όμως ακόμα έχουμε αρκετά να κάνουμε. Η ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, πλήττει περισσότερο απ’ όλους τους νέους ανθρώπους. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014 για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ανεργία όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά έχει αρχίσει πια να
μειώνεται. Και εφόσον συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με τον ίδιο ρυθμό, θα μειωθεί ακόμα γρηγορότερα στο μέλλον.
Αυτή η θετική αλλαγή στο μέτωπο της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας ήρθε μέσα από την εφαρμογή πολλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το βασικό μας μέλημα είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζουμε αποφασιστικά την απελευθέρωση των αγορών. Καταργούμε γραφειοκρατικά και άλλα διοικητικά εμπόδια, τα οποία δυσχέραιναν την επενδυτική δραστηριότητα. Απλοποιούμε διαδικασίες και παρέχουμε κίνητρα για επενδύσεις. Δίνουμε έμφαση στην καινοτομία.
Ακόμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει την επιτυχία σημαντικών πτυχών της οικονομικής μας πολιτικής. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως σημαντική εξασφάλιση του μέλλοντος της χώρας το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, κάτι που –όπως σωστά είπε– αποδείχτηκε από τα πρόσφατα stress tests, στα οποία οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν με επιτυχία. Ο κ. Τσίπρας είχε απολύτως δίκιο ως προς τη διαπίστωσή του. Ξέχασε όμως να μας πει ότι αυτή η επιτυχία δεν έγινε από μόνη της, αλλά οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία εφάρμοσε η κυβέρνησή μας. Ξέχασε επίσης να μας πει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή στήριξε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση, την οποία η αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ καταπολέμησαν με όλα τα μέσα. Και πολύ περισσότερο, ξέχασε να μας πει ότι ο ίδιος και το κόμμα του καταψήφισαν όλες τις σχετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε σε αυτή την αίθουσα η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες καταργήσαμε την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικούς τομείς, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 897 επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτή η νέα ρύθμιση αφορά στο 25% του συνόλου των οικονομικών τομέων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολογίζεται ότι παράγουν πάνω από το 14% του ελληνικού ΑΕΠ. Πέρα από την πρακτική σημασία, η νέα ρύθμιση έχει και έναν μεγάλο συμβολισμό: συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.
Η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας ενισχύεται και από το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να δώσουμε άμεσα τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση στην οικονομία, το νέο ΕΣΠΑ έχει εμπροσθοβαρή σχεδιασμό. Περίπου 700
έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει εμπροσθοβαρείς δράσεις για την απασχόληση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Έως το τέλος του 2015, από το παλιό και από το νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν διαθέσιμα στην ελληνική οικονομία 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ΕΣΠΑ προσφέρει πολύτιμους πόρους και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά τον προηγούμενο μήνα, μέσα από την υιοθέτηση της ρύθμισης για τα λεγόμενα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια». Με αυτή τη ρύθμιση, προβλέπουμε τον ευνοϊκό διακανονισμό των τραπεζικών δανείων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε μια σημαντική ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 350.000 εργαζόμενους.
Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια καινούργια φάση. Σταδιακά αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και βαδίζουμε με σταθερά βήματα στην οδό της ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες, οι οποίες όμως πιάνουν τόπο. Εκείνο από το οποίο κινδυνεύει αυτή η προσπάθεια είναι από το κλίμα πολιτικής αστάθειας, το οποίο καλλιεργεί συστηματικά με την ανεύθυνη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο προϋπολογισμός, τον οποίο συζητούμε σήμερα, είναι το μέσο για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού μας στόχου: της μακρόχρονης βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Μιας ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στον κρατισμό, αλλά στην υγιή επιχειρηματικότητα. Μιας ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας.
Σας ευχαριστώ θερμά.