Monday, June 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
«ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ» Σάμαλι, παστέλι, κοκ…

«ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ» Σάμαλι, παστέλι, κοκ…

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

ΚΟΚ. Μην πάει το μυαλό σας σε αυτό που πρέπει να πάει. Για τους περισσότερους Έλληνες οδηγούς το ακρωνύμιο αυτό δεν θυμίζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μάλλον στο γνωστό γλύκισμα ανατρέχει το μυαλό τους. Το κοκ, που στα διαλλείματα των κινηματογράφων διαφημιζόταν με τη γνωστή –στους παλαιότερους– φράση «Σάμαλι, παστέλι, κοκ – λεμονάδες, πορτοκαλάδες, μπιράλ!»

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι –ιδιαίτερα στην επαρχία– είναι τραγική. Το απόλυτο χάος. Πέραν από την έλλειψη αποδεκτού επιπέδου συντήρησης, δεν τηρείται και ο πιο στοιχειώδης κανόνας οδικής ασφάλειας! Όσο για τη στάθμευση των οχημάτων, απλά κάνει ο καθένας ότι θέλει.

Έχω αμέτρητα παραδείγματα της επικρατούσας «ΚΟΚικής» τρέλας:

  • Τις προάλλες αισθάνθηκα τελείως άβολα βλέποντας τις προσπάθειες μιας κυρίας που πάνω στο αναπηρικό της καροτσάκι πάσχιζε να βρει μια ράμπα για να κατέβει από το πεζοδρόμιο στο δρόμο. Όλες ήταν μπλοκαρισμένες από αυτοκίνητα! Χρειάστηκε να κάνει κάμποσες βόλτες μέσα στο λιοπύρι μέχρι να τη λυπηθούν δύο νεαροί και «σηκωτή» να τη βάλουν στο απέναντι πεζοδρόμιο!
  • Δεν πάει πολύς καιρός που έγινα μάρτυρας τούτου του συμβάντος: Ασυνείδητος οδηγός περίμενε τους εργάτες που έβαφαν την κίτρινη απαγορευτική γραμμή να τελειώσουν, και αμέσως πήγε και στάθμευσε γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το απαγορευτικό και καταστρέφοντας με τις ρόδες τη φρεσκοβαμμένη γραμμή!
  • Αυτοί που στην ολότητά τους φοράνε κράνη είναι τουρίστες με τις νοικιασμένες μοτοσυκλέτες. Οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όχι μόνο δεν φοράνε κράνος αλλά το βάζουν… βραχιόλι στο χέρι και πηγαίνουν χαρωπά παραβιάζοντας και όποιο άλλο κανόνα ασφαλείας και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αν πέσουν κάτω ο βραχίονάς τους θα γίνει θρύψαλα. Αλλά θα μου πείτε, εδώ αδιαφορούν αν το κεφάλι τους θα ανοίξει, σε περίπτωση ατυχήματος, για το χέρι θα κάτσουν να σκάσουν!
  • Ένα από τα εξωφρενικότερα περιστατικά οδικής σχιζοφρένειας είδα ενώ η παρέα μας έτρωγε σε παραλιακό εστιατόριο ενός νησιού. Γυναίκα με ένα μηχανάκι 50 μόλις κυβικών εκατοστών οδηγούσε με το ένα χέρι, έχοντας περασμένες στο δεξί της 2-3 πλαστικές σακούλες με ψώνια ενώ στο αριστερό κρατούσε ένα μωρό!
  • Οι οδηγοί αυτοκινήτων κινούνται όπως τους γουστάρει. Δεν θεωρούν υποχρεωτική την ένδειξη όταν αλλάζουν λωρίδες κυκλοφορίας, θεωρούν τα κόκκινα φανάρια και τις πινακίδες «ΣΤΟΠ» διακοσμητικά στοιχεία της πόλης, σοφάρουν μιλώντας στο κινητό και καπνίζοντας ταυτόχρονα ενώ, πολλοί, βάζουν τα παιδάκια τους χωρίς ζώνη ασφάλειας στη θέση του συνοδηγού! Κατά τα άλλα όποιον πάρει ο χάρος.
  • Οδηγοί και αναβάτες, λοιπόν, που δεν λογαριάζουν τη ζωή τους, θα σεβαστούν τους άλλους; Αστεία πράγματα. Αν μάλιστα πεις κάτι ακόμα και σε επιστήθιο φίλο θα σε περάσει για τρελό. Η στερεότυπη απάντηση είναι «Έεεε, καημένε και εσύ. Δεν έχει φόβο… Προσέχω» και περιορίζει τα μέτρα ασφαλούς οδήγησης στην εικονίτσα της Παναγίας και στη φωτογραφία του παιδιού του που από κάτω γράφει: «Μπαμπά να προσέχεις»!
  • Οι διαβάσεις πεζών έχουν γίνει διαβάσεις τρελών γιατί μόνο αν είσαι τρελός θα επιχειρήσεις να περάσεις απέναντι χωρίς να… δώσεις προτεραιότητα σε ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία, τανκς! Με άλλα λόγια διασχίζεις το δρόμο μόνο όταν δεν βλέπεις όχημα. Κανένας αναβάτης ή οδηγός δεν θα δώσει σε πεζό προτεραιότητα σε διάβαση, εκτός βέβαια και είναι ξένος – αυτή είναι η κατάντια μας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει τιμωρία. Η αστυνομία, κυρίως στην επαρχία, είναι εγκληματικά αναποτελεσματική σε ότι τουλάχιστον αφορά την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που η πανέμορφη πατρίδα μας κατέχει τα… σκήπτρα στα τροχαία ατυχήματα και τα τροχαία θύματα. Και θα τα κατέχει όσο οι Έλληνες εξακολουθούν να θεωρούν ως μοναδικά μέτρα ασφάλειας την εικονίτσα της Παναγίας ή τη φωτογραφία του παιδιού τους με την προτροπή «Μπαμπά να προσέχεις»!

Γιώργος Μεσσάρης

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα γεια σας και να περνάτε καλά (όσο καλά επιτρέπουν τα μνημόνια και τα μύρια άλλα δαιμόνια που ταλανίζουν την πατρίδα).

[email protected]

www.omegadocumentaries.com (Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ)

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img