Subscribe Now!

 

Friday, November 26, 2021

Περί μεταναστών και άλλων τινών…

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Οι Γερμανοί εκθειάζουν τον ποδηλατικό τουρισμό στην Άνδρο

Με έναν κρυμμένο πολύτιμο θησαυρό παρομοιάζει την Άνδρο το γερμανικό ταξιδιωτικό περιοδικό «eBike» που εξειδικεύεται στον τουρισμό ποδηλασίας με ηλεκτρικό ποδήλατο. Στο εξασέλιδο αφιέρωμα...

Ρόδος: Διαδικτυακή συνάντηση για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, στην Κίνα

Με στόχο τη δυναμική προβολή και προώθηση της Ρόδου στην τουριστική αγορά της Κίνας ως μοναδικού τουριστικού προορισμού με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων και μοναδικών...

Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων – Κερδίζουν έδαφος τα plant based

Ανάπτυξη 2% σε αξία κατέγραψε η συνολική αγορά ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) το 2021 (στοιχεία IRI εννεαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, SM, χωρίς πωλήσεις επί ζυγίω...

GREECE; Health ministry pandemic experts to hold emergency meeting over new S. Africa variant

The pandemic experts' committee at the Greek health ministry is to have an emergency meeting  on Friday to examine the latest scientific evidence concerning...

Στη Μήλο η κολεξιόν του οίκου Dior για το 2022

Εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα είναι η κολεξιόν του οίκου Dior για το '22. Στο βίντεο που μοιράστηκε στο instagram ο διάσημος οίκος, δείχνει...

Beauty of Milos promoted through Dior video

The Dior collection for 2022 is inspired by ancient Greece. The famous fashion house has posted a video on instagram showcasing its Cruise 2022...

Συνάντηση εργασίας Β. Κικίλια-Μ. Ελισάφ για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων  

Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ πραγματοποίησε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η περαιτέρω...

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – 3

Περί μεταναστών και άλλων τινών…

 

Η Ρωσία είναι μια χώρα πολυπολιτισμική. Αν και οι αμιγώς σλαβικής καταγωγής Ρώσοι είναι η πλειοψηφία, η χώρα αγκαλιάζει πολλούς λαούς μέσα στα απέραντα σύνορά της. Όλοι αυτοί οι λαοί ζουν σε αρμονία η οποία έχει ελάχιστες φορές διαταραχθεί από εξτρεμιστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία αποτελούμενη βασικά από 22 δημοκρατίες (σ. η διοικητική υποδιαίρεσή της έχει πολλές διαβαθμίσεις). Επίσημη γλώσσα είναι η Ρωσική, όμως, στην αχανή αυτή χώρα ομιλούνται άλλες 150 γλώσσες και διάλεκτοι!

Thanks for reading Hellenic News of America

Στη Ρωσία ζουν και αμέτρητες χιλιάδες νόμιμοι και μη μετανάστες από κάθε γωνιά της γης. Η ζωή τους είναι ίδια όπως και των μεταναστών που προτίμησαν μια άλλη νέα πατρίδα. Απασχολούνται συνήθως σε παρακατιανές εργασίες, αμείβονται ανάλογα, δουλεύουν σκληρά και είναι…  ευχαριστημένοι!

Μίλησα με αρκετούς νόμιμους μετανάστες, με τη διερμηνευτική βοήθεια της γυναίκας μου, και δεν άκουσα παράπονα. «Εδώ δουλεύω σκληρά αλλά αμείβομαι. Μπορώ να συντηρώ την οικογένειά μου και αυτό είναι για μένα αρκετό…» μου είπε ένας εργάτης που ξεφόρτωνε κουτιά με είδη διατροφής σε ένα τεράστιο παζάρι της Μόσχας.

Με εντυπωσιακή ευγένεια μού μίλησε ένας ταξιτζής από το μακρινό Τατζικιστάν. «Ζω και εργάζομαι τους περισσότερους μήνες του έτους εδώ, στη Μόσχα. Συγκατοικώ μαζί με 3 άλλους συμπατριώτες μου για οικονομία. Δουλεύω επτά ημέρες την εβδομάδα. Έτσι μπορώ να ζω εγώ υποφερτά και να στέλνω αρκετά χρήματα στην οικογένειά μου την οποία επισκέπτομαι συχνά».

Πηγαίναμε σε σπίτι φίλων, αρκετά μακριά, γεγονός που μου έδινε χρόνο για κουβεντούλα την οποία άλλωστε επιδιώκουν οι ταξιτζήδες ανεξάρτητα ηλικίας, χώρας καταγωγής, φυλής, θρησκείας…

«Δεν μοιάζεις για καθαρόαιμος Ρώσος. Έχεις πέσει ποτέ θύμα διάκρισης; Έχει ποτέ σχολιάσει κάποιος αρνητικά αυτή τη διαφορετικότητά σου;» τον ρώτησα. «Όχι. Παρότι δουλεύω τώρα αρκετά χρόνια στη Ρωσία, ουδέποτε ένιωσα προσβεβλημένος επειδή είμαι Τατζίκος… Όταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου δεν σε ενοχλεί κανείς…»

Ένα άλλο βράδυ ο ταξιτζής ήταν από την Αρμενία. Όταν τού είπα ότι είμαι Έλληνας πανηγύρισε λες και ξανάβρισκε τον χαμένο του αδελφό! Στη Μόσχα μένει πολλά χρόνια και εκεί έχει κάνει οικογένεια. Εγώ τον ρωτούσα για τη ζωή του στη Ρωσία και αυτός άλλαζε συνεχώς θέμα στρέφοντας την κουβέντα στις κοινές διώξεις των λαών μας από τους Οθωμανούς! «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις γενοκτονίες. Δεν ξεχνιόνται τέτοια εγκλήματα. Η δική μου οικογένεια υπέστη πολλά…» μου είπε με στόμφο.

Η ενδιαφέρουσα συζήτησή μας σταμάτησε μόνο όταν φθάσαμε στον προορισμό μας. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος από τα όσα είπαμε που δεν ήθελε να πάρει χρήματα, κάτι που φυσικά δεν δέχθηκα.

Κανείς στη Ρωσία δεν φαίνεται να γνωρίζει πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες. Είναι, βλέπετε, αδύνατη η διαφύλαξη κάθε σπιθαμής των χερσαίων συνόρων της χώρας. Για να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο αρκεί να αναφερθεί ότι η Ρωσία συνορεύει με 14 χώρες και το μήκος των συνόρων της είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Φθάνει τα 20.017 χιλιόμετρα! Και για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό το αχανές των ρωσικών συνόρων, να αναφέρω ότι σε ευθεία γραμμή η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σίδνεϊ είναι 15.500 χιλιόμετρα.

Θα πρέπει, όμως, να προσθέσω ότι η παράνομη μετανάστευση δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία, όπως και σε κάθε χώρα με παράνομους μετανάστες. Πέραν τού ότι πέφτουν οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης, οι παράνομοι μετανάστες καταφεύγουν πολλές φορές στην παρανομία για να επιβιώσουν. Οι αρχές καταβάλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης συλλαμβάνοντας, με συνεχείς ελέγχους, και απελαύνοντας παράνομους μετανάστες. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί πλήρως. Ο ένας παράνομος μετανάστης συλλαμβάνεται και διώχνεται και ο άλλος εισέρχεται παράνομα σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο!

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Τα ίδια και χειρότερα γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επίσης έχει δυσκολοφύλακτα σύνορα.

Σε αντίθεση η Αυστραλία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αφού δεν διαθέτει χερσαία σύνορα και οι μακρινές θαλάσσιες αποστάσεις κάνουν τα ταξίδια με σαπιοκάϊκα πολύ επικίνδυνα, αποθαρρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τους επίδοξους παράνομους μετανάστες.  

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα φροντίστε να περνάτε όσο καλύτερα μπορείτε πριν οι άρχοντες τούτου του κόσμου φορολογήσουν ή απαγορεύσουν και την… καλοπέραση!

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στην αχανή Ρωσία τα πάντα είναι τεράστια. Οι πλατείες (στη φωτό η πασίγνωστη Κόκκινη Πλατεία), οι κήποι, οι δρόμοι αλλά και τα σύνορα που έχοντας συνολικό μήκος 20.017 χιλιόμετρα επιτρέπουν την είσοδο παράνομων μεταναστών.

    • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση [email protected] και εγώ θα το μεταβιβάσω.

 

  • Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!