Η γλώσσα εκφράζει και εξυπηρετεί τη σκέψη και τη νόηση, και ταυτόχρονα την ανάγκη της συνεννόησης και της επικοινωνίας.
Όσο η σκέψη μεταβάλλεται τόσο μεταβάλλεται και η γλώσσα.
Η μεταβολή των ηθών και των πραγματικών συνθηκών καθώς και η έκρηξη της τεχνολογίας μεταβάλλουν και τη σημασία των λέξεων.
Έτσι έχουμε λ.χ. τον «βάναυσο» από χειρονάκτη στην αρχή, να γίνεται στη συνέχεια άγριος και σκαιός.
Τον «ωραίο» από αυτόν που είναι στην ώρα του, να γίνεται καλλίμορφος.
Τον «νόστιμο», από αυτόν που νοσταλγεί το σπίτι του, στον γευστικό.
Τη «δεξίωση» από χαιρετισμό διά της δεξιάς, να γίνεται εορταστική συνάθροιση.
Την «αγωνία» από άσκηση, να γίνεται αδημονία.
Τον «αφελή» από ξεπετραδιασμένο τόπο (!), να γίνεται ευήθης.
Τη «διασκέδαση» από διασκόρπιση, να γίνεται ψυχαγωγία, και τόσα άλλα αλλοιωμένα με την πάροδο του χρόνου γλωσσικά.
Εκείνο όμως που είναι ενδιαφέρον και που παρακίνησε το άρθρο είναι το ότι η πολιτική και πιο συγκεκριμένα η Δημόσια Διοίκηση αφενός μεν απαξιώνει και παραποιεί την αληθή σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί στους επίδοξους και άλλο τόσο υποκριτικούς τίτλους υπουργείων, υπηρεσιών και προγραμμάτων, και αφετέρου «κολλάει» κατά καιρούς σε ένα είδος τικ ή ήπιας μονομανίας πάνω σε κάποιες λέξεις «κλισέ», που μέσα από τη διατεταγμένη λογοδιάρροια των ΜΜΕ, γίνονται με βαρετό τρόπο οι προεξάρχουσες λέξεις κάθε εποχής και διαμορφώνουν ένα παπαγαλιστικό κλίμα.
Έτσι είχαμε πρόπερσι τη λέξη «αφήγημα», μια λέξη που βαρεθήκαμε να την ακούμε και που ήρθε βέβαια για να αμφισβητήσει εκατέρωθεν τις ιδεολογικές προθέσεις των πολιτικών παρατάξεων στη χώρα μας.
Την επόμενη χρονιά είχαμε τη λέξη «πλατφόρμα» που ακούγεται ακόμα και σήμερα κατά κόρον και που εξέφραζε τη μηχανογραφική ευκαιρία ενός συγκεκριμένου (συνήθως οικονομικού) σχεδίου ή προγράμματος και την ανάγκη ένταξης σε αυτό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τη χρονιά που διατρέχουμε, το ενεστώς έτος όπως λέγαμε παλιά, και υπό το κράτος του κορονοϊού έχουμε βαρεθεί να ακούμε τη λέξη «πρωτόκολλο».
Δεν υπάρχει δημοσιογραφική ανταπόκριση, δεν υπάρχει συζήτηση στα κανάλια ή (τρομοκρατική) ενημέρωση που να μην περιέχει σε πολλοστή επανάληψη και πραγματική αντήχηση τη λέξη «πρωτόκολλο».
Τι είναι όμως ιστορικά το πρωτόκολλο;
Ξεκίνησε πράγματι στην αρχαία γλώσσα ως το πρώτο κολληθέν φύλλο σε βιβλίο ή η πρώτη σελίδα σε ειλητάριο, που να περιγράφει τα περιεχόμενα ή τη σύνοψη και περίληψη τού περιεχομένου του.
Στη συνέχεια έγινε «επίσημη πιστοποίηση σημαντικής πράξης» (νομικής, οικονομικής ή διοικητικής) καθώς και το αντίστοιχο βιβλίο που καταχωρίζονται με τη σειρά τέτοιες πράξεις (και υπάρχει πράγματι σε όλες τις υπηρεσίες και τις οικονομικές μονάδες).
Χρησιμοποιήθηκε επίσης για να περιγράψει τους ειδικούς όρους μιας διεθνούς συμφωνίας ή συνθήκης (π.χ. Πρωτόκολλο του Λονδίνου κλπ), για να καταλήξει και ως «πίνακας επισήμων κανόνων εθιμοτυπίας» (π.χ. το πρωτόκολλο της εθιμοτυπίας του προεδρικού μεγάρου).
Προφανώς με την έννοια της «πιστοποίησης σημαντικής πράξης» έχουμε αγανακτήσει να το ακούμε καθημερινά από γιατρούς, πολιτικούς, δασκάλους, ξενοδόχους, καφετζήδες, τουριστικοπράκτορες, οδοκαθαριστές και απολυμαντές και από όποιον τελικά είναι επιτετραμμένος να μας σώσει από το νέο ιικό άγος.
Φαίνεται ότι το πρώτο που κολλάει, σε κάθε περίπτωση και με κάθε έννοια, δεν είναι ο ιός αλλά το πρωτόκολλο …..
Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και την κακή χρήση της γλώσσας που κυρίως διδάσκεται από τηλεοράσεως.
Άκουγα χθες επιφανή καθηγητή να λέει ότι «υπάρχει έξαρση …. επιδημιολογίας», αντί της ορθής «επιδημίας». Δεν πρόκειται φυσικά για την «λανθάνουσα γλώσσα» που ξέρουμε όλοι, αλλά για τη φυσική μας γλώσσα που δεν θα τη μάθουμε ποτέ ……