Tuesday, February 27, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΡ. ΦΟΥΣΑΣ MD, FESC, FACC Σ. Διευθυντής-Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας ...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΡ. ΦΟΥΣΑΣ MD, FESC, FACC Σ. Διευθυντής-Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Honoree at the 29th Anniversary of the HNA

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΡ. ΦΟΥΣΑΣ MD, FESC, FACC

Σ. Διευθυντής-Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας

Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Στέφανος Γρηγορίου Φούσας γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων.

Αποφοίτησε από την Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων.

Σπούδασε στην Ιταλία, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νάπολης αποφοιτώντας με άριστα, ενώ είναι αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού (Κοργιαλένειο Μπενάκειο) και μετεκπαιδεύτηκε στην Επεμβατική Καρδιολογία με υποτροφία στο Νοσοκομείο Guy’s στο Λονδίνο.

Είναι παντρεμένος με την Ιατρό-Μικροβιολόγο Αναστασία Σταματάκη-Φούσα και έχει δύο γιους, από τους οποίους ο ένας είναι Ιατρός και ο άλλος Πτυχιούχος Πληροφορικής.

Γράφει άριστα Αγγλικά και Ιταλικά.

 

Επιστημονική Δράση

Ο Στέφανος Φούσας ασχολήθηκε επί εικοσαετίας με την έρευνα στο πλευρό των Καθηγητών Σπυρίδωνος Μουλόπουλου και Λάμπρου Ανθόπουλου. Μάλιστα το 1986 έλαβε το πρώτο βραβείο Νέων Καρδιολόγων από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Το 1992 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρωτοστάτησε στην οργάνωση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και της Εντατικής Μονάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Δίδαξε επί πολλά χρόνια συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επί πολλά χρόνια εκπροσωπεί την Ελλάδα και τους φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλα διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα των επιστημών και της προόδου. Είναι διοργανωτής πολλών επιστημονικών συνεδρίων συμβάλλοντας στην επιμόρφωση των Καρδιολόγων και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων που σχετίζονται με την Καρδιαγγειακή Ιατρική.

Έχει κάνει πάνω από 250 δημοσιεύσεις εκ των οποίων 150 ελληνικές, ενώ είναι συγγραφέας τεσσάρων ιατρικών βιβλίων και πολλών άρθρων και ανασκοπήσεων.

Έχει προωθήσει επιστημονικές συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία καθώς και με τη Ρώσικη, Κινέζικη, Τουρκική και Κυπριακή Καρδιολογική Εταιρεία στο πεδίο της ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων και επιστημονικού προσωπικού, με στόχο την εκπαίδευση-επιμόρφωση των  ειδικευομένων και των νέων Καρδιολόγων.

 

 

Διοικητικό-Οργανωτικό Έργο

Το 1995 εκλέγεται Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου, διαδεχόμενος τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Διονύσιο Κόκκινο ενώ επί σειρά ετών παραμένει Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου νοσοκομείου.

Κατά τη θητεία του έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες Καρδιολόγους.

Εκτελούσε επί μακρύ διάστημα χρέη Διοικητή του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Κατά τη θητεία του πρωτοστάτησε στην οργάνωση τεσσάρων νέων τμημάτων στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η Καρδιολογική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου κατά γενική ομολογία θεωρείται κλινική πρότυπο, πρωτοπόρα εδώ και χρόνια στο κλινικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο με διεθνείς αναφορές στα Στεφανιαία Σύνδρομα και την Επεμβατική Καρδιολογία.

 

Άλλες θέσεις ευθύνης

 • Πρόεδρος επίσης επί σειρά ετών στην Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ
 • Μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας
 • Μέλος στο Πανελλήνιο Συμβούλιο Εκλογής Διευθυντών ΕΣΥ
 • Μέλος στην Επιτροπή Εκπαίδευσης Κεντρικού Συμβουλίου της Ελλάδας στο Υπουργείο Υγείας (ΚΕΣΥ)
 • Επί πολλά χρόνια εκπρόσωπος των Επεμβατικών Καρδιολόγων στην Ευρώπη.

 

 

 

 

Κοινωνική Δράση

 

2015-2017: Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες Επιστημονικές εταιρείες της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1948 και με 2.500 και πλέον Kαρδιολόγους μέλη της.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και με την  πεποίθηση ότι μια επιστημονική εταιρεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή στην κοινωνία και να διαπνέεται από συμμετοχή και έμπρακτη βοήθεια στους ασθενέστερους, σχεδίασε και υλοποίησε  μια συνολική καμπάνια πρόληψης υγείας και προστασίας από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα η οποία περιλαμβάνει:

 • Πιστοποιημένα και δωρεάν Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) σε όλη την Ελλάδα (Πάνω από 3.000 πολίτες έχουν εκπαιδευτεί ως διασώστες).
 • Ενημερωτικές ομιλίες σε όλη την Ελλάδα για τους παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και για την αξία της πρόληψης Υγείας.
 • Οργάνωση πολυμελών ομάδων Ιατρών για την πραγματοποίηση προληπτικών καρδιολογικών εξετάσεων στην Αττική, την Περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές της χώρας σε πολίτες και παιδιά και με ιδιαίτερη έμφαση σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, ανασφάλιστοι κ.ά). Στo δε κτίριο που στεγάζεται η ΕΚΕ λειτουργεί Κοινωνικό Καρδιολογικό Ιατρείο σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ.
 • Συνεχείς συνεργασίες με Δήμους και Οργανισμούς για παροχή υποστήριξης παροχής πρόληψης υγείας και ενημέρωσης (ανάμεσα σε άλλους με τους Δήμους Αθήνας, Βριλησσίων, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Βόλου, Λήμνου, Πρέβεζας, Καλύμνου, Τρικάλων, Χανίων, Αγίου Νικολάου Κρήτης και με όλους τους δήμους των Ιωαννίνων. Επίσης συνεργάστηκε με το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου κλπ).
 • Πρωτοπορεί στην προσπάθεια για τοποθέτηση απινιδωτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες και κεντρικά σημεία πόλεων. Ήδη μετά από προσωπικές του προσπάθειες έχουν τοποθετηθεί απινιδωτές σε δήμους του Νομού Ιωαννίνων.
 • Καμπάνιες ενημέρωσης για το Κάπνισμα καθώς και  για την κυριότερη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στην Ελλάδα όπως είναι το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό. Παρεμβαίνει συνεχώς με αρθρογραφία αλλά και με παρεμβάσεις στην Βουλή για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.
 • Πρωτοστάτησε στη δημιουργία δικτύου αντιμετώπισης του εμφράγματος στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.
 • Αρθρογραφεί στα ΜΜΕ επί χρόνια για το κρίσιμο τομέα της οργάνωσης και εκσυγχρονισμού τόσο των νοσοκομείων του ΕΣΥ όσο και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Άρθρα του έχουν φιλοξενήσει επανειλημμένα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» «Ο Ελεύθερος Τύπος», ο τοπικός Τύπος ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλείται σε τηλεόραση και ραδιόφωνο για να μιλήσει για κρίσιμα θέματα πρόληψης υγείας και ευρύτερα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας.

 

 

Βραβεύσεις

Η διάθεση για προφορά και η συνεχής δραστηριοποίησή του έχουν παρακινήσει διάφορους φορείς να τον βραβεύσουν για την προσφορά του στον άνθρωπο. Μεταξύ άλλων:

 • Αρχιεπισκοπή Αθηνών
 • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
 • Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία
 • Σύλλογος Ηπειρωτών Πειραιώς
 • Δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ασπροπύργου
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Βελλάς κ.ά.

 

Η αγάπη του για τον τόπο που τον γέννησε εκδηλώνεται διαχρονικά και με κάθε τρόπο όπως με τη συμμετοχή του στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Ιωαννίνων και ευρύτερα της Ηπείρου, αναλαμβάνοντας πρόσθετες πληροφορίες διοργάνωσης ποικίλων εκδηλώσεων, ανάδειξης της Ηπειρώτικης παράδοσης, ηθών και εθίμων.

Έχει διοργανώσει συνέδρια που θεωρούνται ορόσημο τα τελευταία χρόνια στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιατρών από όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον συνεδριακό τουρισμό ως εναλλακτική λύση ανάπτυξης της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης οικονομίας, έχοντας ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, πιστεύει στην αξιοκρατία, την αξιολόγηση, τον απολογισμό έργου και την αριστεία.

Προερχόμενος από πολιτική οικογένεια που έχει έμπρακτα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και την πολιτική, υπήρξε πάντα σταθερός εκφραστής της ιδεολογίας της φιλελεύθερης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Απορρίπτοντας τις στείρες αντιπαραθέσεις, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό διάλογο, τη σοβαρή ανταλλαγή απόψεων καθώς και τη λήψη και εφαρμογή ρηξικέλευθων πολιτικών αποφάσεων πιστεύει ακράδαντα ότι η πατρίδα μας μπορεί να αποκτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

1 COMMENT

Get Access Now!

spot_img
spot_img