spot_img
Saturday, October 5, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΤα 100 χρόνια προσφοράς στην Ομογένεια γιόρτασε η ΑΧΕΠΑ

Τα 100 χρόνια προσφοράς στην Ομογένεια γιόρτασε η ΑΧΕΠΑ

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του απεσταλμένου μας στην Αθήνα Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Με μία λαμπρή εκδήλωση στην καρδιά της Αθήνας η ΑΧΕΠΑ γιόρτασε τα 100 χρόνια της ύπαρξής της και προσφορά της στην Ομογένεια των ΗΠΑ και τον Ελληνισμό. Την εκδήλωση στην κατάμεστη πολυτελή αίθουσα του εμβληματικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» προλόγισε ο κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος κύριος Χρίστος Καραπιπέρης.

Ο κύριος Καραπιπέρης καλωσόρισε τους καλεσμένους που είχαν συρρεύσει από όλα τα μέρη της Ελλάδος, αλλά και τις ΗΠΑ, και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην ΑΧΕΠΑ, στα εκατό χρόνια της ιστορίας της και το φιλανθρωπικό της έργο ενώ αναφέρθηκε στους προκατόχους τους και όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Ο κύριος Καραπιπέρης στη συνέχεια προσκάλεσε στο βήμα τον Ύπατο Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ κύριο Σάββα Τσίβικο, ο οποίος ταξίδεψε από την Αμερική για να παραβρεθεί στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Συγκινητικός ο Σάββας Τσίβικος

Ο Σάββας Τσίβικος δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στο κέντρο του Ελληνισμού όπως είπε και ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την παρουσία τους. Έκανε με υπερηφάνεια μια αναφορά στην ιστορία και τα πεπραγμένα της οργάνωσης, της σημαντικότερης όπως είπε οργάνωσης του Ελληνισμού εκτός των συνόρων. Στη συνέχεια παράλληλα με την πορεία και τα επιτεύγματα της οργάνωσης αναφέρθηκε και στα αντίστοιχα της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, η οποία την εποχή της ίδρυσης της οργάνωσης αντιμετώπιζε το ρατσισμό, τον αποκλεισμό και μια σειρά άλλα προβλήματα, ενώ στη συνέχεια και χάρη στις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά των ομογενών και της ΑΧΕΠΑ, οι Έλληνες της Αμερικής πρωτοπορούν σε μια σειρά τομείς, όπως -ένα μόνο φωτεινό παράδειγμα – ο τομέας της Ιατρικής, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κύριος Τσίβικος καταχειροκροτούμενος, έφτασαν δύο φορές σε απόσταση αναπνοής από το Λευκό Οίκο και την Προεδρία της χώρας!

Thanks for reading Hellenic News of America

Σάββας Τσίβικος: « Ύψιστη Προτεραιότητα η προστασία του Ελληνισμού»!

Εκθειάζοντας, όπως άλλωστε όλοι οι ομιλητές της βραδιάς το φιλανθρωπικό έργο της ΑΧΕΠΑ ο κύριος Τσίβικος θέλησε να τονίσει και μια άλλη διάσταση. Για να υπάρξει φιλανθρωπία, προώθηση της παιδείας και της ευημερίας απαραίτητη προυπόθεση είναι η προστασία του ελληνικού και του Κυπριακού κράτους από όλες και βέβαια από την εξ Ανατολών απειλές. Ο κύριος Τσίβικος που κατάγεται από την Κύπρο δεν μπορούσε παρά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μαρτυρική μεγαλόνησο και τα πενήντα (σε λίγους μήνες) χρόνια της παράνομης τουρκικής κατοχής. Η Κύπρος είναι το πείραμα, τα νησιά και η Θράκη ακολουθούν αν ο Ελληνισμός δεν προσέξει τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάββας Τσίβικος. Κανένας εφησυχασμός δεν νοείται και δεν δικαιολογείται, συνέχισε. Στους ταραγμένους καιρούς, και βλέπουμε τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας, που ζούμε ο Ελληνισμός πρέπει να είναι έτοιμος να αποτρέψεις δυσάρεστες εξελίξεις και να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Η ΑΧΕΠΑ πρέπει και αυτή να έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του Ελληνισμού. Και η συνεισφορά της στην προώθηση των ελληνικών δικαίων και συμφερόντων στις ΗΠΑ έχει υπάρξει σημαντική. «Δεν λέω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων πολιτειών» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσίβικος, «σας λέω όμως από προσωπική πείρα ότι μπορούμε να την επηρεάσουμε, κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα»!

Συγκινημένος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Εμφανώς συγκινημένος, ιδιαίτερα και μετά από την ομιλία του Σάββα Τσίβικου, όπως είπε, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε στις σχεδόν «μυθικές» διαστάσεις που είχε στα αυτιά του όταν ήταν παιδί στην κωμόπολη Αλεξάνδρεια της Μακεδονίας η λέξη ΑΧΕΠΑ, η οποία ακουγόταν στις δύσκολες στιγμές όπως είπε και αναφερόταν σε ένα από τα πρώτα και ακόμα και σήμερα πιο εμβληματικά φιλανθρωπικά έργα της οργάνωσης, το ομώνυμο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ακόμα και σήμερα, και πάλι με τη συμβολή τη ΑΧΕΠΑ, αλλά και πολλών παρόντων στην αίθουσα επιχειρηματιών, αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται. Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα της αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Άλλωστε και τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, πέραν του εορταστικού της χαρακτήρα, προορίζονται για την ανακαίνιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια η ομιλία έγινε περισσότερο πολιτική με τον κύριο Χρυσοχοΐδη να τονίζει το γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κάτι το οποίο είχε τονίσει και ο κύριος Τσίβικος νωρίτερα, με τον ίδιο να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που από την αρχή αντιτάχθηκε, με θυσίες όπως τόνισε, στον διάχυτο αντιαμερικανισμό που επηρέαζε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών τόσο στο επίπεδο της άμυνας, όσο και σε αυτό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στην οποία ο ίδιος πρωτοστάτησε.

Ιώνια Πύλη στο χρόνο!

Και αν τα εκατό χρόνια της ΑΧΕΠΑ είναι μια επέτειος που φέρνει χαρά και υπερηφάνεια στα μέλη της, τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που συμπληρώθηκαν πέρσι προσφέρονται μάλλον περισσότερο για στοχασμό και περισυλλογή, για το τι λάθη έγιναν ώστε ο Ελληνισμός να ξεριζωθεί από τις πατρογονικές του εστίες, στις οποίες άνθισε για σειρά χιλιετιών. Εκατό χρόνια από το χαμό της Ιωνίας και των ανείπωτο πόνο των εκατομμυρίων θυμάτων, νεκρών, τραυματιών και προσφύγων η ΑΧΕΠΑ θέλησε να τιμήσει τη μνήμη τους. Ο συνθέτης και μέλος της οργάνωσης Θάνος Γεωργουλάς συνέθεσε μια σειρά τραγουδιών και συνόδευσε μουσικά την αφήγηση μια ενιαίας και πρωτότυπης παράστασης, με του στίχους των τραγουδιών και τα κείμενα της αφήγησης να ανήκουν στον Κώστα Τερζάκη. Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης με τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Ιωνία: Πύλη στο χρόνο” έγινε στις 7 Οκτωβρίου αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο Κώστας Τερζάκης αναφέρθηκε με πάθος στο έργο αυτό, ευχαρίστησε την οργάνωση για την υποστήριξη της και συνόδευσε με την αφήγησή του τόσο μια σειρά εικόνων από την πρωτότυπη παράσταση, όσο και την ζωντανή ερμηνεία κάποιων από τραγούδια της από δύο διακεκριμένους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς του ελληνικού τραγουδιού τη Δήμητρα Σταθοπούλου και το Γεράσιμο Ανδρεάτο, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Τους συνόδευε στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης Θάνος Γεωργουλάς, ο οποίος στη συνέχεια βραβεύτηκε από την ΑΧΕΠΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να του απονέμει το βραβείο και τον ίδιο να κάνει μια σύντομη αναφορά στο έργο του- αναφορά στην πρόσφατα τραγικά πάθη του Ελληνισμού.

Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών για την προσφορά του στο χώρο της Υγείας και την περίοδο της πανδημίας και τη διακεκριμένη και για τη φιλανθρωπική της δράση επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας αλλά και πρώτης γυναίκας προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κυρία Σοφία Εφραίμογλου. Η κυρία Εφραίμογλου είναι επίσης Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Υψηλοί Προσκεκλημένοι

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων μελών της ΑΧΕΠΑ, πρώην και πρώην κυβερνητών και προέδρων, ο Ύπατος Κυβερνήτης της οργάνωσης κ. Σάββας Τσίβικος, ο οποίος ταξίδεψε για το σκοπό αυτό από τις ΗΠΑ, ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα Χρήστος Καραπιπέρης, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης Χρήστος Πειστικός.

Τον πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε, όπως προανεφέραμε, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, Θανάσης Παπαθανάσης. Παρών από το κυβερνών κόμμα και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο ίδιος ο αρχηγός της και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δεδομένης και της δικής του ασφαλώς σχέσης με την ομογένεια από την οποία προέρχεται. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εκδήλωση και να τιμήσει την ΑΧΕΠΑ έφυγε εσπευσμένα από παρουσίαση βιβλίου στην οποία ήταν ομιλητής με αποτέλεσμα προς στιγμήν να δημιουργηθεί σύγχυση και συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προς τα κίνητρα της πρόωσης αποχώρησής του, κάτι όμως που δεν είχε βέβαια καμία βάση, αφού η παρουσία του στο γκαλά της ΑΧΕΠΑ ήταν προγραμματισμένη.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img