Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΥπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού

Υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

spiros_mezitis

Υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού

 

Ο Απόδημος Ελληνισμός, ή όπως συνηθίζεται να τους αποκαλούμε «Έλληνες Ομογενείς», μετά τη δημιουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το 1995 , κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις του και να συστήσει ένα συμβουλευτικό και εισηγητικό όργανο προς την πατρίδα στα θέματα της ομογένειας. Μετά την παρέλευση 17 ετών είναι προφανές ότι το ανωτέρω όργανο έχει επιτελέσει ένα σπουδαίο  και εποικοδομητικό έργο για περαιτέρω καινοτόμες εξελίξεις.

Έχει, πλέον, ωριμάσει η ιδέα να προχωρήσουμε  σε κάτι νέο, το Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού της Ελλάδας, το οποίο θα στελεχώνεται από Ελληνες ομογενείς.  Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί εθνικό χρέος, διότι θα είναι ένα κατεξοχήν εκτελεστικό όργανο που θα προωθεί άμεσα τα αιτήματα των Αποδήμων Ελλήνων. Θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της πατρίδας-Ελλάδας και των οκτώ και πλέον εκατομμυρίων Ελλήνων του Εξωτερικού.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ενδεικτικά, τα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, υπό την αιγίδα του ανωτέρω  υπουργείου θα αφορούσαν σε:

α) Αξιοποίηση δυνατοτήτων των ομογενών στα σοβαρά και δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

β) Άμεση ενίσχυση στα ποικίλα και σκληρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας στις παρούσες κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικές συνθήκες.

 

γ) Προβολή και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και  υποστήριξη-αναβάθμιση των Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει σχεδόν καταργήσει το επιμίσθιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει απροθυμία Eλλήνων εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν στο εξωτερικό με κίνδυνο το άμεσο κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων. Προτεραιότητα, λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

 

δ) Λύση επί προβλημάτων δημοσιονομικού-φορολογικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τους ομογενείς.

 

ε) Στους επιπρόσθετους σκοπούς του ανωτέρω Υπουργείου θα είναι να συσπειρώσει και να φέρει πιο κοντά τη νεολαία της ομογένειας, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες της διαχρονικής επιβίωσης του Απόδημου Ελληνισμού.

 

στ) Θέματα που άπτονται  στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Η Εκκλησία διαχρονικά έχει αποτελέσει ένα στήριγμα και έχει βοηθήσει του Έλληνες δια μέσου των αιώνων να παραμείνουν ενωμένοι και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

 

η) Αξιοποίηση του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου , των αποδήμων, οι οποίοι θα  χρηστούν, στη συνέχεια, πρεσβευτές του Ελληνισμού ανά την Υφήλιο.

 

Πάγιο αίτημα της Ομογένειας αποτελεί και το δικαίωμα της (επιστολικής) ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Επί τριάντα και πλέον έτη βρίσκεται στο προσκήνιο το τεράστιο αυτό εθνικό ζήτημα, χωρίς, μέχρι και σήμερα να υπάρχει χρονοδιάγραμμα επίλυσής του. Με νομοσχέδιο που προτάθηκε, έγινε  προσπάθεια, τον Απρίλιο του 2009, να καθιερωθεί ψήφος των ομογενών, η οποία, δυστυχώς απέβη άκαρπη.

Να σημειωθεί και ας προβληματίσει όλους μας το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου μας έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ‘ ελληνοποιήσεις ’ ατόμων τα οποία δεν έχουν και πιθανόν να μην έχουν ποτέ σχέση με τον ελληνισμό, και τα οποία στερούνται στοιχειώδους ελληνικής συνείδησης. Να προβληματίσει επίσης το γεγονός ότι επιχείρημα μερίδας του κοινοβουλίου ήταν ότι οι Ελληνες ομογενείς δεν γνωρίζουν τα θέματα της Ελλάδας αφού ζουν μακριά και δεν θα είναι ικανοί να λάβουν τις σωστές αποφάσεις επί σοβαρών θεμάτων.  Αλήθεια, αν η μερίδα αυτή γνώριζε τα προβλήματα και την επίλυση αυτών τότε το καράβι, ο Τιτανικός  όπως χαρακτηριστικά ειπωθηκε στην βουλή των Ελλήνων, γιατί βουλιάζει;;;

Οι λίγοι αυτοί μάλιστα έχουν φροντίσει να εγκαταλείψουν το καράβι παίρνοντας μαζί τους και τις καταθέσεις τους εξασφαλίζοντας τες σε τράπεζες του εξωτερικού, προδικάζοντας έτσι το μέλλον της χώρας.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναρωτηθούμε τι μέλλον μπορεί να έχει μια οικογένεια ( η Ελλαδα ) όταν αιτήματα αδελφών και μελών της, που διατυπώνονται τα τελευταία 30 χρόνια, απορρίπτονται και ρίχνονται στον Καιάδα ενώ σε αντιδιαστολή υποτελή και απαξιωτικά αιτήματα που προέρχονται από δυνάμεις κατοχής ( βλέπε τρόικα … ) ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες και πολλές φορές σε λιγότερο από 30 ώρες  !!!

 

Δεν μπορεί η Μητέρα πατρίδα να ζητά από του Απόδημους Έλληνες στήριξη στα εθνικά θέματα, στις επενδύσεις, στην οικονομική ανέχεια κ.λ.π και να τους αρνείται τα ελάχιστα προνόμια να συμμετέχουν στις αποφάσεις που στηρίζουν το μέλλον της.

 

Συμβούλιο Ελληνικής Αναγέννησης

Δρ. Σπύρος Ηλία Μεζίτης

 Νέα Υόρκη

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img