Tuesday, February 27, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΨηφιακός Οδηγός Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων προσθέτει αξία στο...

Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων προσθέτει αξία στο τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Tον Ψηφιακό Οδηγό Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων παρουσίασε το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (INARTS) του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», που θα προσθέσει αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού. Η πρωτοποριακή εφαρμογή που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από χρήστες του Μνημείου της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας και θα παρέχει χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας, αποκαλύπτοντας περισσότερα από 80 σημεία ενδιαφέροντος.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης, «η διαμεσική αφήγηση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως η μοντελοποίηση και προβολή του περιεχομένου με ολογραμματικές πυραμίδες, συμβάλλουν σημαντικά στη γνωριμία του επισκέπτη με το περιεχόμενο των μνημείων. Η αξιοποίηση του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών με την επισκόπηση του μνημείου μέσω βίντεο 360 μοιρών ενισχύει τη χωρική κατανόηση της θέσης του χρήστη, ενώ η σύνδεση σημείων μέσω θεματικών διαδρομών και οι εκτεταμένες δυνατότητες προσβασιμότητας που παρέχονται επιτρέπουν στον χρήστη να μπορεί να εξερευνήσει κρυφές πτυχές και να εντοπίσει τα στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο της UNESCO στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά ακόμη και όταν ο επισκέπτης βρίσκεται δίπλα στο σημείο ενδιαφέροντος».

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει υλοποιηθεί με γνώμονα τις ανάγκες σημαντικών ομάδων χρηστών όπως:

– Ξεναγοί που δραστηριοποιούνται στο μνημείο, καθώς αποτελούν βασική ομάδα χρηστών του συστήματος, του οποίου ρόλος είναι να συμπληρώνει την εμπειρία της ξενάγησης, να «τηλεμεταφέρει» τους επισκέπτες σε μη προσβάσιμα σημεία προσφέροντάς τους λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι ορατές ακόμη και κατά τη φυσική επίσκεψη. Σε δήλωσή του, ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αθανάσιος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στη σημασία της ξενάγησης σε σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής έρευνας και πώς τα νέα εργαλεία ενισχύουν την πρόσβαση στην ιστορική πληροφορία.

– Ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ως ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής σε επίπεδο ανάδειξης και προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μπάμπης Βούλγαρης, επέστησε την προσοχή για την ανάγκη γενίκευσης της προτεινόμενης μεθοδολογίας και την εφαρμογή της για την αποτελεσματικότερη προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

Thanks for reading Hellenic News of America

– Αρχές Διαχείρισης που μέσω της αξιοποίησης των μεταδεδομένων που συλλέγονται από το σύστημα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τις ανάγκες μελέτης και αποκατάστασης του μνημείου. Επιπρόσθετα δίνονται πληροφορίες για το επίπεδο προσβασιμότητας του επισκέπτη στο εκάστοτε μνημείο ενδιαφέροντος, οι οποίες αφενός εντοπίζουν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης αφετέρου προσφέρουν ενημερωτική υποστήριξη σε άτομα με περιορισμένες δυνατότητες προσβασιμότητας στο περιεχόμενο.

Η καινοτόμος εφαρμογή, η οποία υποστηρίζεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα διατίθεται δωρεάν για τα επόμενα 10 χρόνια σε όλες τις ομάδες χρηστών (επισκέπτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες τουρισμού, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img