spot_img
Sunday, September 8, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΑισιοδοξία για την ελληνική, αβεβαιότητα για την παγκόσμια, οικονομία στο ιδιαίτερα επιτυχημένο...

Αισιοδοξία για την ελληνική, αβεβαιότητα για την παγκόσμια, οικονομία στο ιδιαίτερα επιτυχημένο 25ο Κάπιταλ Λινκ στη Νέα Υόρκη

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση στο κατάμεστο Μετροπόλιταν Κλαμπ στην καρδιά του Μανχάταν γιόρτασε τα 25 του χρόνια το Κάπιταλ Λινκ. Το δημοφιλές επενδυτικό αλλά και διακυβερνητικό φόρουμ συμπλήρωσε φέτος ένα τέταρτο του αιώνα διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και διεκδικώντας ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ομογένειας, τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων για την Ελλάδα όσο και για τη γενικότερη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η φετινή συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με τρία χαρακτηριστικά να το πιστοποιούν. Ο αριθμός των ομιλητών ξεπέρασε τους 100, κάτι εντυπωσιακό για μονοήμερη εκδήλωση, στο χώρο δίπλα στη μεγάλη αίθουσα του πολυτελούς Μετροπόλιταν Κλαμπ που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την αποφόρτιση της αίθουσας υποδοχής, λάμβαναν χώρα παράλληλα πάνελ, ενώ το ακόμα και το σχετικά ευρύχωρο κλαμπ σχεδόν αδυνατούσε τις ώρες αιχμής να ανταποκριθεί στην προσέλευση. Παράλληλα τόσο το επίσημο γεύμα της εκδήλωσης, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης, όσο και το δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου βραβεύονται οι τιμώμενοι από το θεσμό ήταν αρκετό καιρό πριν την εκδήλωση sold out.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Το τραπέζι των επισήμων, πιο μεγάλο από ποτέ δημιουργήθηκε για να χωρέσει όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους. Από την πλευρά του ελληνικού κράτους ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη για το φόρουμ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο προκάτοχός του για πολλά χρόνια και επί πολλών κυβερνήσεων στη θέση αυτή και τακτικός επισκέπτης του φόρουμ, και εν ενεργεία υπουργός Υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Από το κυβερνών κόμμα παρών επίσης ο Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς Νίκος Θεοδωρόπουλος. Επίσης το σύνολο σχεδόν των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Ελλάδας στις ΗΠΑ, η άρτει αφιχθείσα πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αικατερίνη Νασσίκα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, η προϊσταμένη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης Μαίρη Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης, Νίκος Θωμόπουλος και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Παναγιώτα Πεχλιβανίδου. Παρούσα ασφαλώς και η Hellenic News of America με τον εκδότη της Paul Kotrotsios

Την Αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργεια και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τράβηξε τα φλας των φωτογράφων κατά την είσοδό του καθώς αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας δεδομένης και της γεωπολιτικής συγκυρίας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Πάιατ ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του «θερμότερου» καλοκαιριού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες με τις δύο χώρες να φτάνουν στα πρόθυρα της σύρραξης. Ο κύριος Πάιατ, τακτικός επισκέπτης του Κάπιταλ Λινκ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς Έλληνες αξιωματούχους και για πολλή ώρα με την νέα πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

 

Κωστής Χατζηδάκης: «Εθνικό καθήκον να μην υποταχθούμε στο λαϊκισμό»

Κατά τη διάρκεια του γεύματος κεντρικός ομιλητής από την πλευρά των πολιτικών ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Θέλοντας να τονίσει την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων ο κύριος Χατζηδάκης συνέκρινε τις συνθήκες της τωρινής του παρουσίας στη Νέα Υόρκη με αυτές στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν ήταν εν μέσω κρίσης υπουργός Ανάπτυξης. Ο κύριος Χατζηδάκης πιο πολύ και από την αντικειμενικά καλύτερη θέση της Ελλάδας σε όλους του δείκτες και τις υπάρχουσες επενδύσεις έδωσε έμφαση σε δύο πολιτικές παραμέτρους. Στο γεγονός ότι τώρα υπάρχει, λόγω της πρόσφατης καθαρής εκλογικής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, πολιτική σταθερότητα για τέσσερα χρόνια και στο ότι η κυβέρνηση κατά την εκτίμησή του ακολουθεί το σωστό μείγμα πολιτικής. «Έχει γίνει στην Ελλάδα η επανάσταση της κοινής λογικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κατέληξε με μια διαπίστωση για το θέμα του λαϊκισμού η οποία κατά την ταπεινή μας γνώμη δεν αφορά μόνο την οικονομική πολιτική ούτε μόνο την Ελλάδα, αφού η όξυνση αυτού του προβλήματος είναι παγκόσμια με απρόβλεπτες κατακλυσμιαίες συνέπειες σε όλους τους τομείς. «Είναι εθνικό καθήκον να μην υποταχθούμε στο λαϊκισμό».

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε την ευκαιρία πολλών συναντήσεων με επενδυτές κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ενώ στη διάρκεια του γεύματος συνομίλησε με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή John Paulson. Η παρουσία του John Paulson στο Κάπιταλ Λινκ μας θύμισε τις προβλέψεις του πριν από δύο χρόνια όταν ο μεγαλοεπενδυτής είχε βραβευτεί από το Κάπιταλ Λινκ και είχε από τότε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καλώντας τους επενδυτές να αγοράσουν ό,τι βρουν από ελληνικές αξίες, με έμφαση στα ακίνητα. Βλέποντας κανείς τις σημερινές τιμές στα ακίνητα, μπορεί να καταλάβει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πορεία του John Paulson.

Τριάντα χρόνια της Tsakos Energy Navigation το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Από τον επιχειρηματικό χώρο προερχόταν ο δεύτερος τιμώμενος ομιλητής του γεύματος Νικόλαος Τσάκος. Γιορτάζοντας φέτος τα τριάντα χρόνια από την ένταξη της ΤΕΝ, ως πρώτης ελληνικής εταιρίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Χιώτης εφοπλιστής ήταν αυτός ο οποίος επελέγη για να χτυπήσει το κουδούνι της λήξης της συνεδρίασης την επομένη στην καθιερωμένη πια επίσκεψη του Κάπιταλ Λινκ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο κύριος Τσάκος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παράλληλα όμως φάνηκε να θεωρεί αβέβαιη την πορεία της παγκόσμιας δεδομένων των πολλαπλών παράλληλων κρίσεων και των πολιτικών συγκυριών.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Νίκος Σταθόπουλος: «Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της»

Κατά της διάρκεια του επίσημου δείπνου του Κάπιταλ Λινκ βραβεύτηκε και πάλι ο Νίκος Σταθόπουλος. Τον επενδυτή παρουσίασαν η Όλγα και ο Νίκος Μπορνόζης, περιχαρής και οι δύο για την ιδιαίτερη επιτυχία του φετινού φόρουμ-ορόσημο. Ο Νίκος Μπορνόζης διάβασε και την επαινετική παρουσίαση του Νίκου Σταθόπουλου από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έπρεπε να αναχωρήσει νωρίτερα για την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να βρίσκεται στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του προϋπολογισμού, του οποίου άλλωστε είναι ο εισηγητής. Νωρίτερα ο κύριος Χατζηδάκης είχε μια εγκάρδια συνομιλία και είχε συγχαρεί προσωπικά τον κύριο Σταθόπουλο.

Ο διακεκριμένος Έλληνας επενδυτής, ηγετικό στέλεχος της BC Partners με έδρα το Λονδίνο έχει συμβάλει στο να επενδυθούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πάνω από δύο δισεκατομμύρια Ευρώ, με την εταιρία να επενδύει σε πολλούς τομείς, όπως αυτός της υγεία, αλλά και να δίνει έμφαση στις υψηλές τεχνολογίες, στα δίκτυα 5G αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Νίκος Σταθόπουλος με μια ομιλία γεμάτη αυτοπεποίθηση, σφρίγος και αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία τόνισε το γεγονός ότι η εταιρία του πίστευε στην Ελλάδα και πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες επενδύσεις μέσα στην κρίση, όταν η χώρα μονο ελκυστική δεν ήταν στο εξωτερικό, ενώ τόνισε τις δυνατότητες των Ελλήνων, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε με περηφάνεια ότι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης το 11 τοις εκατό των κορυφαίων ερευνητών είναι Έλληνας, ποσοστό τεράστιο σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Η ομιλία του Νίκου Σταθόπουλου συνόψισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα αισιοδοξίας για την πορείας της ελληνικής οικονομίας που επικρατούσε γενικά στο φετινό Κάπιταλ Λινκ.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

 

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img