Friday, July 5, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕπιτυχής συναυλία με πολλαπλά μηνύματα της EMBCA του Λού Κάτσος στο Russian...

Επιτυχής συναυλία με πολλαπλά μηνύματα της EMBCA του Λού Κάτσος στο Russian Tea Room

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η East Mediterranean Business Cultural Alliance- EMBCA του Λού Κάτσος οργάνωσε με τη συνεργασία του Greater Harlem Chamber of Commerce (GHCC) την τέταρτη συναυλία της σειράς Hellenic Rembetika/ Harlem Blues/Jazz Concert στο πολυτελές Russian Tea Room στο Μανχάταν.

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χάρλεμ (Greater Harlem Chamber of Commerce – GHCC) και το Μουσείο Ιστορίας της Τζαζ (National Jazz Museum in Harlem) η οργάνωση East Mediterranean Business Cultural Alliance- EMBCA του Λού Κάτσος οργάνωσε στο πολυτελές Russian Tea Room στο Μανχάταν την τέταρτη συναυλία της σειράς Hellenic Rembetika/ Harlem Blues/Jazz Concert. Η σειρά των συναυλιών προσπαθεί να καθιερώσει το διάλογο και τη σύμπραξη των δύο κοινοτήτων σε μια σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων πολιτισμού και είχε αυτή τη φορά και μία επιπλέον αφορμή. Πρόκειται για την επιστροφή στο City College of New York (CCNY) που βρίσκεται στο Χάρλεμ μια σειράς πολύ παλαιών αντιγράφων των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία είχαν αποκτηθεί το 1852 από το Πανεπιστήμιο και τώρα θα επιστρέψουν και θα εκτεθούν στο φυσικό τους χώρο.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Το συγκεκριμένο αυτό γεγονός έδωσε και το έναυσμα στον Λου Κάτσο στην ομιλία του να υψώσει τη φωνή του στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των αυθεντικών γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών και, κατά αφύσικο τρόπο, με το όνομα αυτού που τα υφάρπαξε και τα υπέβαλε σε αιώνιες ταλαιπωρίες και ως “Elgin Marbles”, στο φυσικό τους χώρου, στην κοιτίδα της αρχαίας τέχνης, της δημοκρατίας και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, την Αθήνα! Ο Λου Κάτσος αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και το πνεύμα αυτών των συναυλιών. Τα ρεμπέτικα υπογράμμισε έχουν πολλές φορές συγκριθεί και με τη μουσική Μπλουζ. Δεν πρόκειται τόσο για μουσική συγγένεια συνέχισε ο πρόεδρος της EMBCA, μια και τα όργανα και οι ήχοι είναι διαφορετικά, αλλά κοινωνικό, αφού οι στίχοι και τα θέματα αναφέρονται σε παρεμφερή κοινωνικά ζητήματα των μη προνομιούχων που μέσω της μουσικής εκφράζουν τα συναισθήματά τους αλλά και κατά κάποιο τρόπο τα αιτήματά τους. Και η μουσική Τζαζ, σήμερα καθιερωμένη, ήταν στις αρχές τις μάλλον στο περιθώριο, με τα δύο ήδη να αποτελούν προνομιακό πεδίο των Αφροαμερικανών. Ο Λου Κάτσος βρήκε επίσης την αφορμή να αναφερθεί ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου και στην θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, με την παράνομη κατοχή του μαρτυρικού νησιού να συνεχίζεται ως σήμερα. Ο Λου Κάτσος εκθείασε τη συνεργασία της EMBCA τόσο με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χάρλεμ όσο και με το Εθνικό Μουσείο της Τζαζ και κάλεσε στο βήμα τους εκπροσώπους τους να μιλήσουν για τις δράσεις των οργανώσεών τους αλλά και τη στενή συνεργασία τους με την EMBCA και κατ’ επέκτασιν με την ομογένεια.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Το λόγο πήραν ο διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Χάρλεμ Winston Majette και η εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου της Τζαζ Tracy Hyter-Suffern. Και οι δύο ευχαρίστησαν το Λου Κάτσος για την υποστήριξή του και αναφέρθηκαν στις δράσεις των οργανισμών τους. Ο Λου Κάτσος πήρε και πάλι το λόγο για να παρουσιάσει τα δύο καλλιτεχνικά σύνολα. Το πρώτο αποτελούνταν από τρεις ομογενείς μουσικούς, την τραγουδίστρια Julie Ziavras, τον γνωστό στην ομογένεια σολίστ στο μπουζούκι Κώστας Ψαρρό και τον Πέτρο Χατζόπουλο στα πλήκτρα. Την Τζαζ ανέλαβε να εκπροσωπήσει το διάσημο Phil Young στα κρουστά και την τραγουδίστρια Annette St. John.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Στο επίκεντρο του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε και πάλι η Κύπρος με το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη να συγκινεί, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ασφαλώς και άλλα δημοφιλή ελληνικά τραγούδια που συνεπήραν το κοινό και έκαναν το ελληνικό του τμήμα να σιγοτραγουδάει, ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα του δημοφιλούς χώρου.

Στο τζαζ κομμάτι της βραδιάς την παράσταση έκλεψε ο εξαιρετικός στα κρουστά Phil Young. Ο δημοφιλής μουσικός με χαρακτηριστικές κινήσεις και εκφράσεις, επικοινωνούσε με το κοινό και τους συναδέλφους του δημιουργώντας μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Μια «αυθεντική» αν μας επιτρέπεται παρουσία και ερμηνεία. Συγκινητική ήταν και η Annette St. John σε πολύ εκφραστικά και ενίοτε μελαγχολικά κομμάτια με τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του προσώπου της. Ανάμεσα στα τραγούδια και το δημοφιλές Route 66.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους της συναυλίας και του κοκτέιλ που προηγήθηκε ο γνωστός Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Γιάννης (Τζον) Κατσιματίδης, Ευτυχία Πυλαρινού-Piper, ο επίσης διακεκριμένος επιχειρηματίας αλλά και πρόεδρος των φίλων του Αγίου Νικολάου Δημήτρης Παπακώστας, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img