Wednesday, June 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek Λόγος Για την Βασκανία και τα Ματάκια

 Λόγος Για την Βασκανία και τα Ματάκια

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

By Father Konstantinos Koutroubas

Χριστός ανέστη!

Καθώς συνεχίζουμε να γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού κατά αυτήν την Πασχαλινή περίοδο, η Εκκλησία συνεχώς μας υπενθυμίζει να κοιτάζουμε προς τον Σταυρό του Κυρίου ως πηγή δυνάμεως, ενισχύσεως, ελπίδος και ανανέωσης. Άμα πήραμε τον δρόμο προς το Πάσχα με τις πνευματικές ασκήσεις της νηστείας, της προσευχής και της ελεημοσύνης -κοπιώντας να νικήσουμε τις αμαρτίες μας, τα πάθη μας και τις συνήθειες της αμαρτίας, πρέπει να συνεχίζουμε να κρατήσουμε αυτές τις πνευματικές ασκήσεις κατά την Πασχαλινή περίοδο και ακόμη πιο πέρα! Άμα ήδη είδαμε πως ο δρόμος ήταν δύσκολος, ο Κύριος μας, κατά την Σαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και τώρα ακόμη, έδινε και δίνει τον Σταυρό ως ένα πρόσθετο αλλά βασικό και αναγκαίο πνευματικό όπλο, ως μια άγκυρα να συνεχίσουμε τον δρόμο προχωρόντας.


Με τον Σταυρό ως το πνευματικό μας όπλο, θα ήθελα να μελετήσουμε την σημασία του Τιμίου Σταυρού και το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε με την βασκανία.

Father Konstantinos Koutroubas
Holy Cross Greek Orthodox Church
Stroudsburg, PA

Ας σταματήσουμε με το να φοράμε τα ματάκια για να διώξουμε το μάτιασμα, την βασκανία. Ας σταματήσουμε με τα πέταλα των αλόγων, με το νερό και το λάδι, και τα ειδικά βραχιόλια για αποφυγή της βασκανίας. Αυτά τα βραχιόλια δεν είναι τα κομποσχοίνια.

Ο Σταυρός είναι το πνευματικό μας όπλο. Το ματάκι είναι σαν να χρησιμοποιήσει κάποιος μπαλόνι όταν έχει δυνατοτάτη μπάλα κανονιού. Ο διάβολος και οι δαίμονες φοβούνται τον Σταυρό. Δεν φοβούνται το ματάκι. Οι Οθωμανοί Τουρκοί έβγαζαν βιαίως τους σταυρούς από τους Έλληνες προγόνους μας και άλλους Ορθοδόξους και αντικατέστησαν τους σταυρούς με το “ματάκι,” επειδή τα χρησιμοποιούσαν και για τα ζώα, στέλνοντας το μήνυμα πως εμείς οι Έλληνες και οι άλλοι Ορθόδοξοι είμαστε ζώα. Από εθνική και πατριωτική άποψη, δεν είναι καθόλου λογικό να φοράμε τα ματάκια. Τα παιδιά σας είναι εικόνες του Θεού. Εσείς είστε εικόνες του Θεού. Τα παιδιά σας είναι δώρα του Θεού. Τα παιδιά σας δεν είναι ζώα. Εσείς δεν είστε ζώα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Επειδή ξέρει η Εκκλησία πως υπάρχει η βασκανία και πως υπάρχει περίπτωση που μπορεί κάποιος να είναι ματιασμένος, άμα πράγματι νομίζετε πως είστε, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την βασκανία είναι διά των κληρικών της Εκκλησίας και διά των ευχών των κληρικών. Εμπιστευόμαστε τον Άγιο Βασίλειο τον Μεγάλο; Ο Άγιος Βασίλειος λέει να έρθετε στους ιερείς. Έχει ευχή ο Άγιος για την βασκανία. Άμα δεν εμπιστευόμαστε στον Άγιο Βασίλειο, μετά τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Γιατί κόβουμε βασιλόπιτες, γιατί ζητάμε τις προσευχές του Αγίου Βασιλείου;  Γιατί ονομάζουμε τα παιδιά μας Βασίλειος ή Βασιλική;

Καθώς ακούμε κατά την Πασχαλινή περιόδο την ώρα του Όρθρου και κατά την ώρα του Όρθρου σχεδόν κάθε Κυριακής του χρόνου, επείδη κάθε Κυριακή είναι ένα μικρό Πάσχα, μια γιορτή της Αναστάσεως του Χριστού, “ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.”  Εύχομαι πως ο Κύριος, διά του Σταυρού Του, μας σώσει και να μας φέρει πιο κοντά Του!

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img