Thursday, July 4, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΤο Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Χαλκίδας μέσα από τα μάτια της Άννας...

Το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Χαλκίδας μέσα από τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Λένε: «Τα ταξίδια έχουν ένα είδος μαγείας. Κάποιοι έχουν γεννηθεί ταξιδιάρες ψυχές, άλλοι κόλλησαν το μικρόβιο στην πορεία της ζωής τους και άλλοι ίσως να μη γνωρίσουν ποτέ την πραγματική γοητεία που κρύβουν. Κάθε ταξίδι, μεγάλο ή μικρό είναι κι ένα διαφορετικό μονοπάτι που οδηγεί στο εσωτερικό της ψυχής σου. Κάθε ταξίδι είναι ένας νέος δάσκαλος που σε βοηθάει να διευρύνεις περισσότερο το οπτικό σου πεδίο, να κατανοήσεις καλύτερα τη ζωή, τους ανθρώπους, τη θέση σου και τον προορισμό σου. Μέσα στη ζάλη της καθημερινής πίεσης, ένα ταξίδι ξεπροβάλλει πάντα σαν όαση, σαν σανίδα σωτηρίας που θα σε κάνει να θυμηθείς πάλι τι σημαίνει να ζεις».

Έλατε σήμερα λοιπόν, αγαπημένοι μου αναγνώστες, να αισθανθούμε και πάλι μαζί τη ζωή μέσα από ένα ακόμα ταξίδι, αυτή τη φορά ταξιδεύοντας στο χρόνο και την εθνική μας ιστορία της οποίας ένα μέρος «στεγάζεται» στο Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα της πανέμορφης Χαλκίδας!

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Την πανέμορφη πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας που βρίσκεται «ένα βήμα» από την Αθήνα επισκέφτηκα για μια ακόμα φορά θέλοντας να περιηγηθώ το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Χαλκίδας που εγκαινιάστηκε στις 6 Μαΐου 2023 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και βρίσκεται στην διεύθυνση Θρασυβούλου Παπαστρατή 8, όπισθεν της Σχολής Πεζικού όπου στεγάζεται σε χώρο της Σχολής Πεζικού ο οποίος παραχωρήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Στο πλαίσιο της εξαιρετικά εμπεριστατωμένης ξενάγησης που είχα την τύχη να απολαύσω, ταξίδεψα στο χρόνο, μια και τα ανεκτίμητα στοιχεία του Πολεμικού Μουσείου Παράρτημα Χαλκίδας αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο και συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο την Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Περιλαμβάνει εκθέματα από την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Εύβοια – καθώς στον εξωτερικό του χώρο βρέθηκε τμήμα της Μεσαιωνικής Οχύρωσης της Χαλκίδας – μέχρι και την Ελληνική Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε Διεθνείς

Ειρηνευτικές Αποστολές.

Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο κάποτε στέγαζε τους στάβλους όπου φιλοξενούνταν τα άλογα των Αξιωματικών της Σχολής Πεζικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μουσείο υπάρχουν και προβάλλονται πλέον μοναδικά διοράματα που απεικονίζουν ιστορικές στρατιωτικές σκηνές της Ελληνικής Ιστορίας.

Αναλυτικά οι ιστορικές περίοδοι που εκπροσωπούνται από τα ιερά κειμήλια της θεματοθήκης του Μουσείου είναι οι εξής :

• Η ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
• ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
• ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
• ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
• Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
• ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
• Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
• ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
• ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
• Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
• ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
• ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
• Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ
• ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
• Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Το μεγαλύτερο τμήμα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο ανήκει στον συλλέκτη κ. Αναστάσιο Λιάσκο, πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου και πρώην υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Κάποια κειμήλια προέρχονται από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και κάποια άλλα από δωρεές κατοίκων της Εύβοιας που περιήλθαν στην κατοχή τους από τους προγόνους τους.

Το Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και χρήσης της τεχνολογίας, δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και σε χώρες του εξωτερικού να περιηγηθούν τους χώρους του Μουσείου και να ενημερωθούν για τα ιστορικά κειμήλια μέσω της διαδραστικής εικονικής περιήγησης, δυνατότητα που παρέχεται μέσα από την ιστοσελίδα του Πολεμικού Μουσείου https://warmuseum.gr

Το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Χαλκίδας αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών στην πόλη της Χαλκίδας.

Την προβολή του Μουσείου ενισχύουν διάφοροι επίσημοι φορείς όπως, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Χαλκιδέων, τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν το Μουσείο και προωθούν τις εργασίες του μέσα από τουριστικές εκπομπές και άρθρα. Επιπλέον, το Μουσείο συστήνεται στους επισκέπτες του και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που το ίδιο διαθέτει στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Facebook: Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Χαλκίδας
Instagram: Chalkida_war_museum

Το Πολεμικό Μουσείο είναι ένας χώρος ζωντανής ιστορίας που μέσα από τα κειμήλια και τις δράσεις του αποτίνει φόρο τιμής στους πολεμιστές προγόνους μας και σεβασμό στις θυσίες τους για την ελευθερία του Έθνους μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διατηρηθεί το Μουσείο «ζωντανό» και ενεργό, σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις στους χώρους του όπως ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και τοπικούς φορείς με ιστορικά και επιμορφωτικά θέματα καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πρόσφατα μάλιστα, την 22 Μαρτίου 2024 και με αφορμή τον πανηγυρικό εορτασμό της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, οι ιθύνοντες του Πολεμικού Μουσείου διοργάνωσαν στους χώρους του μια εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας είχα τη τιμή να συμμετάσχω ως συγγραφέας και αφηγήτρια του σεναρίου που υπέγραψα, μαζί με τον διακεκριμένο ερμηνευτή και πρωτοψάλτη Σωτήρη Δογάνη ο οποίος ερμηνεύοντας ένα επιλεγμένο δωρικό ρεπερτόριο, διάνθισε με ύμνους και τραγούδια τις αναγνώσεις μου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «ψυχή» της εκδήλωσης υπήρξε ο σπουδαίος δάσκαλος παραδοσιακών χορών Δημήτρης Ελευθερίου ο οποίος φρόντισε την παράλληλη συμμετοχή πολλών τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με τους οποίους και συνεργάζεται.

Το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Χαλκίδας είναι ένα από τα πιο όμορφα μουσεία που έχω επισκεφτεί! Έχει ωραία δομή, είναι πολύ καθαρό και εξαιρετικά οργανωμένο. Η ξενάγηση είναι μοναδική, τα εκθέματα είναι εκπληκτικά και παρουσιάζονται με έναν τρόπο ο οποίος καθιστά τον επισκέπτη ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο.

ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Για τις ανάγκες του αφιερωματικού αυτού ρεπορτάζ, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διεύθυνση του Πολεμικού Μουσείου Παράρτημα Χαλκίδας και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ξενοδοχειακής Μονάδας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Εύβοιας, κύριο Μιλτιάδη Χέλμη για την απαράμιλλη φιλοξενία.

Ο κύριος Μιλτιάδης Χέλμης που ασχολείται με τη διεύθυνση της Ξενοδοχειακής Μονάδας «LUCY» στη Χαλκίδα την οποία δημιούργησε ο παππούς του, είχε την καλοσύνη να αναφερθεί στην ιστορία του ξενοδοχείου στο πλαίσιο της συνέντευξης που μου παραχώρησε και παρουσιάζω παρακάτω.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΧΕΛΜΗ
(Διευθύνοντα Σύμβουλου της Ξενοδοχειακής Μονάδας«LUCY» στη Χαλκίδα)

Ε: Αγαπητέ κύριε Χέλμη, πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του ξενοδοχείου σας.

Α: Το ξενοδοχείο μας χτίστηκε το 1955 και ήταν το πρώτο μεγάλο κτίριο που δημιουργήθηκε στην πόλη. Τα κτίρια την εποχή εκείνη ήταν μονώροφα ή διώροφα σε όλη την Χαλκίδα. Ήταν δε το μοναδικό πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων της όμορης επαρχιακής ζώνης εκτός Αθηνών. Κατέστη δε ιστορικό, επειδή ως mast κατάλυμα, το επισκεπτόντουσαν πολλές προσωπικότητες της Ελλάδας αλλά και του διεθνούς jet set.

To «LUCY» είχε την τύχη να φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, Προέδρους κρατών, Πρωθυπουργούς και υπουργούς της Ελλάδας και της Κύπρου (Βασιλέα Παύλο, Βασίλισσα Φρειδερίκη, Βασιλέα Κωνσταντίνο, Βασίλισσα Άννα Μαρία, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, τους Προέδρους Στεφανόπουλο, Σαρτζετάκη, Κυπριανού, τους Πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο Σημίτη κ.ά.) άλλα και διεθνείς προσωπικότητες, όπως τους Έντουαρντ Κένεντυ, Μόνικα Βίτι, Αριστοτέλη Ωνάση κ.ά. Το ξενοδοχείο κατέστη εμβληματικό και γιατί παράλληλα σήμανε την απαρχή της έναρξης του τουρισμού σ΄ολόκληρη την Εύβοια.

ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

E: Υπάρχουν κάποιες αρχές που ακολουθείτε στην καθημερινή σας εργασία;

Α: Η απαρέγκλιτη αρχή αποτελεί και τη μόνιμη σκέψη και αναζήτηση στο πώς το ξενοδοχείο οφείλει να προστατεύει και να εξελίσσει συνεχώς τα ζητήματα των υποδομών του με στόχο στη διατήρηση του υψηλού standard των υπηρεσιών που προσφέρει, το σεβασμό στην πλούσια και βαριά του ιστορία αλλά και στην αύξηση του τζίρου του.

E: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο όφελος που έχετε αποκομίσει από το αντικείμενο της εργασίας σας;

Α: Το μεγαλύτερο όφελος σημαίνεται στην βελτίωση του χαρακτήρα μου αφού η εργασία αυτή απαιτεί ευγένεια, πολιτιστική κουλτούρα και σεβασμό προς τον πελάτη. Αυτή η ζύμωση, μου προσέφερε τη δυνατότητα να γνωρίσω πολλά ενδιαφέροντα άτομα και προσωπικότητες στην έως τώρα διαδρομή της ζωής μου.

E: Στο ξενοδοχείο σας έχουν γίνει γυρίσματα από κλασικές ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά.

Α: Το ξενοδοχείο μας, ως το best seller της εποχής του, έγινε αφορμή να φιλοξενήσει αναρίθμητες σκηνές από αρκετές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Χαρακτηριστικά αναφέρω: α. «Μην είδατε τον Παναή» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο (όλη σχεδόν η ταινία έχει γυριστεί μέσα στο ξενοδοχείο), β. «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» (τα περισσότερα τμήματα της ταινίας) κ.ά.

E: Υπάρχει κάτι στην εργασία σας που σκοπεύετε να αλλάξετε στο άμεσο μέλλον;

Α: Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, είναι βέβαιο ότι αλλάζει και ο τρόπος εργασίας μας. Αυξάνεται η δραστηριότητα μου στο διαδίκτυο.

ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

E: Ποια είναι η δυναμικότητα του ξενοδοχείου και οι προσφερόμενες παροχές προς τους επισκέπτες;

Α: Το ξενοδοχείο διαθέτει 92 δωμάτια και 180 κλίνες, εστιατόριο, μπαρ και συνεδριακούς χώρους καθώς και μεγάλη κύρια αίθουσα χωρητικότητας 400 ατόμων.

E: Πώς μπορεί κάποιος που θέλει να σας επισκεφθεί να επικοινωνήσει μαζί σας;

Α: Επικοινωνεί στο τηλέφωνο 22210 23831 και μέσω email στη διεύθυνση: [email protected] . Επιπλέον, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.lucy-hotel.gr μέσω της οποίας προχωρά σε απευθείας κράτηση καθώς και από τα κανάλια κρατήσεων booking: expedia trip.com, reconline, agoda, hotusa, airbnb κ.ά. όπως επίσης και από το facebook μέσω chat box.

E: Πως φαντάζεστε εσάς και την επιχείρησή σας μέσα στην επόμενη δεκαετία;

Α: Την φαντάζομαι με περισσότερες παροχές από αυτές που ήδη υφίστανται, όπως τη δημιουργία roof garden και διαμόρφωση χώρου για spa. Γενικά με τα σύγχρονα δεδομένα, τα ξενοδοχεία χρίζουν συνεχών βελτιώσεων καθώς υποχρεούνται να ανακαινίζουν και να ανακεφαλαιώνουν πάντα τις υποδομές τους.

ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ»

Πριν αποχαιρετήσω τη Χαλκίδα, σταμάτησα στη παλιά Γέφυρα να γευματίσω. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλω και στην ψαροταβέρνα «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ». Ενθουσιάστηκα τόσο από το υπέροχο φαγητό, όσο και από τη θέση που βρίσκεται. Στην ψαροταβέρνα, που ανεπιφύλακτα σας συστήνω, θα συναντηθείτε γευστικά με την παραδοσιακή κουζίνα που ειδικεύεται στα φρέσκα ψάρια και στα πάσης φύσεως θαλασσινά προερχόμενα όλα από τον Ευβοϊκό κόλπο όπως και στις δοκιμασμένες συνταγές για πρωτότυπους μεζέδες, πάντα μαγειρεμένους με τα καλύτερα ημερήσια φρέσκα υλικά. Θα απολαύσετε πλούσιες μερίδες που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς πελάτες και μάλιστα από όλη την Ελλάδα.

ΦΩΤΟ: Α. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Όσο για τον εξωτερικό του χώρο, βρίσκεται εκεί ακριβώς που τα νερά στη παλιά Γέφυρα αλλάζουν κάθε έξι ώρες προκαλώντας έτσι τις αισθήσεις με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Όλα τα υλικά είναι επιλεγμένα με ευθύνη και αγάπη, ενώ το λάδι είναι οικολογικό.
Διεύθυνση: Λιάσκα 1, Χαλκίδα 341 00
Τηλέφωνο: 2221 022831

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε πως ο Πολιτισμός συμβάλει καίρια και ουσιαστικά στην προβολή της ταυτότητας πόλεων και τόπων προκειμένης της γνωστοποίησης των ιδιαιτεροτήτων και της μοναδικότητάς τους σε κείνους που θα ήθελαν να τους επισκεφθούν. Ειδικότερα τα μουσεία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας περιφερειακών περιοχών και πόλεων αλλά και στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτές.
Η πατρίδα μας διαθέτει απύθμενο πολιτιστικό απόθεμα που αφορά στο αιώνιο, στο πρόσφατο μα και στο σύγχρονο παρελθόν της και η ύπαρξη μουσείων είναι ύψιστης σημασίας για τη συλλογή και την έκθεση υλικών τεκμηρίων που αφορούν στα πολιτιστικά της επιτεύγματα, καθώς καθίστανται διαρκώς σημεία θαυμασμού εκ μέρους του φιλομαθούς κοινού.
Η πόλη της Χαλκίδας, στο όνομα της σημαντικότητάς της, θεωρείται παράλληλα φημισμένος τουριστικός προορισμός. Όμως, ανάμεσα στα άλλα, το αδιαφιλονίκητο «κόσμημά» της είναι πλέον και το Πολεμικό Μουσείο το οποίο της προσδίδει μια ιδιαίτερη ταυτότητα.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img