spot_img
Tuesday, October 1, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΦεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου - 11-13 Οκτωβρίου 2024

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου – 11-13 Οκτωβρίου 2024

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ένα πολυθεματικό επιστημονικό φεστιβάλ με επίκεντρο τους γρίφους!

Το Καστελλόριζο, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πρωτότυπα επιστημονικά δρώμενα, εκθέσεις και εργαστήρια γρίφων, εντυπωσιακά πειράματα και δράσεις που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητά την επίλυσή του.

Με στόχο την κατανόηση σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων και εφαρμογών, αξιόλογοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα δώσουν, και πάλι, το δικό τους επιστημονικό παρών καλύπτοντας με τις γνώσεις και την εμπειρία τους τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν δρώμενα με άξονα τη Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον, κ.α.

Οι διαδραστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις – διαφορετικής κατασκευής και επινόησης γρίφων που είναι μοναδικές παγκοσμίως – αποτελούν ένα αξιοσημείωτο γεγονός, το οποίο ενισχύεται από την παρουσία του Όσκαρ βαν Ντεβεντερ, που θεωρείται ο κορυφαίος κατασκευαστής τρισδιάστατων γρίφων της εποχής, ενώ θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με τον εφευρέτη του πασίγνωστου κύβου του Ρούμπικ, τον καθηγητή Έρνο Ρούμπικ.

Aναγνώριση της αξίας του φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή του κ. Μιχάλη Μπλέτσα, ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εγείρει προσδοκίες, ελπίδες αλλά και αγωνίες και φόβους, ο επίσημος προσκεκλημένος μας με την κεντρική ομιλία του θα «Απομυθοποιώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Thanks for reading Hellenic News of America

Επιπρόσθετα, για τις εφαρμογές της στον χώρο της εκπαίδευσης θα μιλήσει και ο ερευνητής Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου/ΑΘΗΝΑ.

Πρόσφατα γίνεται πολύς λόγος για τα «Λιβάδια της Ποσειδωνίας». Μέσα από εργαστήρια, παρατηρήσεις κα ομιλίες τους οι καθ. Θεόδωρος Κεβρεκίδης (ΔΠΘ) και Παρασκευή Μαλέα (ΑΠΘ) με τη στήριξη του ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ, θα λύσουν τις απορίες μας αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τις θάλασσές μας.

Όμως για να κατανοήσει κανείς όλες αυτές τις γνώσεις θα πρέπει να κτίσει έναν γερό και υγιή εγκέφαλό (Χρήστος Γιαπιτζάκης, καθ. ΕΚΠΑ), ώστε να δημιουργήσει τις δικές του προσδοκίες, οράματα και ποιότητα ζωής. Επίσης, ένα συναρπαστικό ταξίδι με εμπειρίας ζωής και πηγή έμπνευσης και παραδείγματος θέλησης θα μοιραστούν με το νεανικό κοινό οι Νίκος Μιχαλόπουλος(εκπαιδευτικός, συγγραφέας. πρωταθλητής, ακτιβιστής) και Σπύρος Χρυσικόπουλος (κολυμβητής μακρινών αποστάσεων).

«Ανακάλυψε τα οικοσυστήματά μας» μέσα από βιωματικά εργαστήρια μας προτρέπουν οι Ανδρομάχη Μπούνα Βάιλα και Αρχοντούλα Κοσκερίδη (Τμήμα Περιβάλλοντος/Παν. Αιγαίου), ενώ τα καινοτόμα πειράματα από τον χώρο της Φυσικής (Τάκης Λάζος) και της Χημείας (Δημήτρης Κονιδιτσιώτης “Science is Fun” – ΕΕΦ) θα μας συναρπάσουν. Τέλος η Δέσποινα Κοροντίνη (ΜENSA) με τα «S.T.E.A.M. Projects: Μεταμορφώνοντας την ανθρώπινη φύση» θα δώσει τη δική της επιστημονική αντιμετώπιση.

Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων ο Μανώλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα του σε συνεργασία με την πρωτοπόρα ομάδα Neuroholics θα αποκαλύψουν τα μυστικά ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν θα ‘ανασύρουν’ τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας… έχοντας ως συνοδοιπόρο τον Sherlock Holmes που έρχεται στο νησί. Και σε όποιον έχει εντυπωσιαστεί, η ερευνήτρια του Παστέρ δρ. Έρα Ταουφίκ θα δώσει τις προσωπικές της «κατευθύνσεις» για να γίνει ερευνητής.

Τα Δωμάτια Απόδρασης «Φτιάξε το δικό σου escape room» (Γιώργος Έψιμος, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη) και «Εξάρχεια-Καστελλόριζο μια σοκολάτα δρόμος» (Ροδίων Παιδεία) και η ομάδα ρομποτικής H.E.R.O. με drones και σύγχρονες τεχνολογίες, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών κάθε ηλικίας και όχι μόνο.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση έρχεται από τη Ρόδο, όπου η Καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή (ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου) σε συνεργασία με ομάδα φοιτητριών θα διαπραγματευτούν ποικίλα θέματα των μαθηματικών με παιδιά του Δημοτικού μέσα από εικονογραφημένα σενάρια και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Η θρυλική αστρο–ηλιο παρατήρηση επιστρέφει δυναμικά με τον καθ. Κοσμά Γαζέα και τους συνεργάτες του, ενώ με τις εκθέσεις «Planets in your hand» και «Περίπατος στο Ηλιακό σύστημα» (Αστρονομική Ένωση -ΗΡΑΚΛΗΣ) θα μας οδηγήσουν σε ένα φανταστικό ταξίδι.

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα κάνει τις δικές της επιστημονικές «αποδράσεις» ενώ το Funky Dragon θα μας μυήσει στα μυσικά της κρυπτογραφίας και του 3d printing.

Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού με τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος σας προσκαλεί να συμπορευθείτε, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ. Ανάμεσά τους και το μάθημα παροχής πρώτων βοηθειών από ομάδα ιατρών της ΕΕΕΦΠ.

Τέλος, η γοργόνα του Καστελλόριζου στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον εξαιρετικό καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση. Το μουσικό σύνολο «Αιγαίου Αντίλαλοι» που θα τον συνοδεύσουν στην παράσταση και το νεανικό ντουέτο LEVEL, θα καλύψουν τα μουσικά ακούσματα του φεστιβάλ.

Κλείνουμε με μια ιδιαίτερη συμμετοχή του φεστιβάλ. Ο “μάγος” Αntuan, που θεωρείται ο ταχύτερος Έλληνας λύτης του κύβου του Ρούμπικ θα μας καταπλήξει με τα μαγικά του τρυκ στην τελετή έναρξης.

Τη διοργάνωση συντονίζουν ο Πανταζής Χούλης (Μουσείο Γρίφων Μεγίστης) και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, ξεχωριστή στον χώρος Επικοινωνίας της Επιστήμης.

Το ΦΓ τελεί υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη των Υπουργείων: Πολιτισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής/Γεν. Γραμματεία Νοτ. Αιγαίου, του ΕΟΤ, Εθνικής Παιδείας, Εθνικής Άμυνας, και της ΓΓΕΚ. Συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης. Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού από το ερευνητικό δυναμικό της χώρας και την ευγενική προσφορά ιδιωτών χορηγών.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα podcast, τα video, τις δημοσιεύσεις κ.λπ. στο site: https://kastellorizofestival.com/2024

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img