Την ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, πληθυσμιακών και κλιματικών, ανέδειξε το πρώτο πάνελ του 2 ου Thessaloniki Helexpo Forum –που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης» στο πλαίσιο της 85 ης ΔΕΘ- με θέμα «Πρωτογενής Τομέας: Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις. Την συζήτηση συντόνισε η διευθύντρια του GRTimes δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.
O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επιβάλλουν τη στροφή του πρωτογενούς τομέα προς τις νέες τεχνολογίες: την επικείμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,5 με 10 δισ. τις επόμενες δεκαετίες, μια εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει τις διατροφικές ανάγκες, άρα και να οδηγήσει σε μια αύξηση της παραγωγής του αγροδιατροφικού κλάδου κατά 40% με 50%, αλλά και την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε όλοι.
Τόνισε δε πως τα εργαλεία για τη νέα στρατηγική, στην οποία μεγάλο μερίδιο θα έχει το «πρασίνισμα» του κύκλου παραγωγής, θα είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης και η ψηφιακή τεχνολογία. Έκανε, μεταξύ άλλων, γνωστό πως τον επόμενο μήνα ξεκινά η πρόσκληση-προκήρυξη του προγράμματος για νέους αγρότες, ύψους 420 εκατ.ευρώ, με 10.000 ωφελούμενους, ενώ σημείωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν πληρωμές προγραμμάτων που είναι ήδη σε εξέλιξη από 750 έως 800 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθούν προγράμματα κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.
Στη δίνη τριών μεγάλων κρίσεων βρίσκεται η χώρα και κατά συνέπεια και ο πρωτογενής τομέας: της περιβαλλοντικής, της υγειονομικής και της οικονομικής, που συμπιέζουν το εισόδημα του αγρότη, σύμφωνα με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Η συμπίεση του εισοδήματος οδηγεί με τη σειρά της στην εγκατάλειψη της δραστηριότητας, άρα στη μείωση της αγροτικής παραγωγής, κάτι που έχει αποτύπωμα στην οικονομία. Ο ίδιος τόνισε πως χρειαζόμαστε τον αγρότη να παραμείνει στην ύπαιθρο, ενώ ανέφερε πως τα εργαλεία για την επόμενη μέρα του πρωτογενούς τομέα είναι η έρευνα, η καινοτομία, οι συνεταιρισμοί και ο συνεργατισμός γενικότερα.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, κ. Δημήτρης Καπνιάς, τόνισε πως η άνευ προηγουμένου ψηφιακή επανάσταση που συντελείται έχει προκλήσεις, ευκαιρίες και κινδύνους και η γεωργία έχει να αντιμετωπίσει κάτι και από τα τρία. Παράλληλα, η επισιτιστική ασφάλεια αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, με την ποιότητα των τροφίμων να έχει μεγαλύτερη σημασία από την επάρκειά τους.
«Ζητάμε περισσότερα τρόφιμα, ποιοτικότερα, πιο οικολογικά, με λιγότερα φυσικά διαθέσιμα και σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται να λύσει η τεχνολογία, η έρευνα, η καινοτομία» τόνισε, εξηγώντας πως όποιος δεν εκσυγχρονιστεί θα έχει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας. Στις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας στο πεδίο της συμβολαιακής γεωργίας ήδη από το 2014 αναφέρθηκε με τη σειρά του ο διευθυντής προϊόντων ΜΜΕ και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος. Όπως έκανε γνωστό, η Εθνική συνεργάζεται με 25 μεγάλες εταιρείες-αγοραστές και με 1.500 παραγωγούς, ενώ το χρηματοδοτικό κύκλωμα ανέρχεται σε 10 εκατ.ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής είναι πολύ σημαντική και η συμβολαιακή γεωργία συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει σε ένα σφιχτότερο κανονιστικό πλαίσιο, με ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της AGROTECH, κ. Χριστόδουλος Μποζατζίδης, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι η εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, που απαιτεί όμως τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των γεωργικών μηχανημάτων ξεπερνά τα 20 έτη, ενώ ο μέσος Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος της αλλαγής του εξοπλισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει εκμεταλλευτούμε, όπως είπε, τις ομάδες παραγωγών. Η βιομηχανία λιπασμάτων βλέπει εδώ και χρόνια ότι η αειφορία είναι μείγμα πολλών παραγόντων, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Γιάννη Βεβελάκη. Όπως σημείωσε, σε λίγα χρόνια θα έχουμε να θρέψουμε 9,5 δισ. ανθρώπους στη γη, άρα θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφής. Ταυτόχρονα όμως μπαίνει και η συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε παράλληλα και περιβαλλοντικά σωστοί, μια δύσκολη δηλαδή εξίσωση στην οποία πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. «Μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αγροτικής παραγωγής» τόνισε.
Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος της 85 ης ΔΕΘ είναι η Wind, Επίσημος Αερομεταφορέας η Aegean, Επίσημος Χορηγός Μετακίνησης η Kosmocar, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, Μπύρα της 85ης ΔΕΘ είναι η «ΝΥΜΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και υποστηρικτής με την προσφορά μασκών είναι η φαρμακαποθήκη ΛΙΑΦΑΡΜ. Χορηγός φιλοξενίας των συναυλιών είναι το ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ. Όσον αφορά το Thessaloniki Helexpo Forum υποστηρικτής είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγός η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, ενώ η εταιρεία Farcom διαθέτει αντισηπτικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ