spot_img
Tuesday, October 22, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΗ Ναυμαχία που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Η Ναυμαχία που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttp://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η Hellenic News of America στη φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Με πλήθος κόσμου, υψηλές παρουσίες και διεθνή χαρακτήρα η εκδήλωση για την Ναυμαχία του Lepanto.

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America. Αποστολή στη Ναύπακτο.

Όσο και αν η παγκόσμια ιστορία δεν μπορεί να καθορίζεται από ένα μόνο γεγονός, ωστόσο ορισμένα γεγονότα αποτελούν ορόσημα και έχουν μεγάλη, καμιά φορά δυσανάλογη του μεγέθους της, επιρροή στην πορεία της ανθρωπότητας. Ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί αναμφισβήτητα και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571 σε κάποιο, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πoιο, σημείο του Πατραϊκού Κόλπου, στα δυτικά της πόλης της Ναυπάκτου, η οποία ήταν τότε Ενετική κτήση με το όνομα Lepanto, μέλος της ένδοξης «Γαληνοτάτης», της θαλάσσιας εμπορικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής οντότητας που κυβερνούσε ο Δόγης της Βενετίας. Τα ζωτικά συμφέροντα της Βενετίας, όπως και όλων των χριστιανικών δυνάμεων της εποχής απειλούνταν την εποχή εκείνη από τη ραγδαία άνοδο μιας δύναμης, που φάνταζε τότε στα μάτια των Ευρωπαίων ανίκητη. Εμείς έχουμε σήμερα στο μυαλό μας την Ευρώπη ως την δύναμη που διαμόρφωσε τη σύγχρονη ιστορία και την οθωμανική αυτοκρατορία, λόγω της μακράς διαδικασίας του, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, αργού της θανάτου στη διάρκεια του μακρού 19ου αιώνα, ως κάτι αδύναμο και ανάξιο προσοχής. Δεν ήταν όμως αυτή η πραγματικότητα το 1571.

Οι Οθωμανοί Τούρκοι την εποχή εκείνη φάνταζαν πανίσχυροι. Είχαν να επιδείξουν μόνο νίκες στην πορεία τους από τη μακρινή ανατολή προς την Ευρώπη. Είχαν αλώσει, έναν αιώνα πριν τη χιλιετή βυζαντινή αυτοκρατορία και είχαν υπό την κατοχή τους, με εξαίρεση τη Ρώμη, όλες τις σημαντικές πόλεις του παλαιού κόσμου, την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, την Αλεξάνδρεια, μεταξύ πολλών άλλων, ενώ 1529 είχαν φτάσει ως την κεντρική Ευρώπη και πολιορκούσαν τη Βιέννη. Η αποτυχία τους να καταλάβουν τη Βιέννη δεν ήταν αποτέλεσμα μια αποφασιστικής στρατιωτικές ήττας ή της ανακοπής της ανοδικής τους πορείας, η οποία θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια ακόμα, ως το 1683, όταν και θα ξαναβρεθούν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Άγιο Στέφανο της αυστριακής πρωτεύουσας. Το 1571 η επέκταση των Οθωμανών συνεχιζόταν. Τον Αύγουστο αυτού του έτους, δυο μήνες μόλις πριν την Ναυμαχία της Ναυπάκτου η πτώση της Αμμοχώστου σφράγισε την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Έτσι οι Οθωμανοί ως το 1571 δεν είχαν πρακτικά (είχαν αποσυρθεί στην ουσία από τη Βιέννη το 1529) ηττηθεί ποτέ! Στα μάτια των Ευρωπαίων της εποχής φάνταζαν ανίκητοι και στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν αυτό το γεγονός κατέληγαν στην ερμηνεία ότι ο θεός τους είχε στείλει ως τιμωρία, πρώτα στους Βυζαντινούς και τώρα στους ίδιους. Αυτήν ακριβώς την αντίληψη ανέτρεψε η νίκη στη Ναύπακτο με τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, ότι οι Οθωμανοί δεν είναι αήττητοι και, κυρίως, ότι τώρα είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν την εύνοια του θεού με το μέρος τους. Η αντίληψη αυτή, η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης των χριστιανικών κρατών, ήταν, πέρα και πάνω από τη στρατιωτική νίκη σε μια ναυμαχία, το γεγονός που καθόρισε την εξέλιξη της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλά πολλά χρόνια αργότερα το γεγονός αυτό θα τραγουδιέται από τους τροβαδούρους σε όλη την Ευρώπη, κάθε Ενετός αξιωματούχος θα παραγγέλνει το πορτραίτο του με ένα παράθυρο πίσω του, μέσα από το οποίο θα φαίνεται η ναυμαχία, ενώ είναι αναρίθμητοι οι πίνακες που την απεικονίζουν και τα λογοτεχνικά έργα που είτε την μνημονεύουν είτε έχουν εκ ολοκλήρου εμπνευστεί από αυτήν.

Ο Δήμος της Ναυπάκτου δεν παραλείπει κάθε χρόνο να γιορτάζει αυτό το γεγονός που έβαλε τη Ναύπακτο, ήδη σημαντική πόλη από την αρχαιότητα, στο χάρτη της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας. Άλλωστε η επέτειος της Ναυμαχίας λόγω της εμβέλειάς της και της απήχησης που έχει στις χώρες που συμμετείχαν ή που η τέχνη τους επηρεάστηκε από αυτό το γεγονός, όπως μεταξύ άλλων η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία, δίνουν την ευκαιρία στη Ναύπακτο, όχι μόνο να οργανώνει κάθε χρόνο ένα διεθνές γεγονός μία φορά το χρόνο, αλλά στο πλαίσιο αυτό να διατηρεί διαρκείς σχέσεις με πόλεις, φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, να ασκεί με άλλα λόγια ένας είδος πολιτιστικής διπλωματίας, κάτι που λίγοι δήμοι αυτού του μεγέθους είναι σε θέση να κάνουν. Παράλληλα η μνήμη και η προφανής σύνδεση της πόλης με το ενετικό της παρελθόν με τις οχυρώσεις και το λιμάνι από εκείνη την εποχή να κυριαρχούν στην εικόνα της πόλης, δίνει την ευκαιρία για μία άλλου επιπέδου τουριστική προβολή και την επιδίωξη ενός ποιοτικού τουριστικού προϊόντος με ποιότητα και όραμα!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Η φετινή λαμπερή εκδήλωση είχε ασφαλώς στο επίκεντρό της το εμβληματικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου και περιλάμβανε πολλαπλά επίπεδα αναπαράστασης της Ναυμαχίας, με χορευτικά, φαντασμαγορικούς φωτισμούς, μουσική, προβολές στα τείχη του κάστρου, τα οποία συνόδευαν την αφήγηση των γεγονότων που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, προτού η αναπαράσταση κορυφωθεί με τα δύο πλοία, ένα για κάθε πλευρά των τότε αντιμαχόμενων, ξεκινήσουν από τις δύο πλευρές του λιμανιού για να συγκρουστούν αυτοί και τα πληρώματά τους στο κέντρο του κυκλικού λιμανιού κάτω από μια εντυπωσιακή ροή πυροτεχνήματος και ήχων, σε ένα οργιαστικό οπτικό και ηχητικό γίγνεσθαι, σχεδιασμένο να αναπαραστήσει, όσο το δυνατόν, την ένταση, την πολυπλοκότητα του ιστορικού δράματος.

Στο επίκεντρο της φετινής εκδήλωσης βρέθηκε η , δυστυχώς και σήμερα επίκαιρη, όπως και το 1571, Αμμόχωστος με τον Μορφωτικό Σύμβουλο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Λουκά Ξενοφώντος να εκπροσωπεί τη μαρτυρική μεγαλόνησο στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, δείγμα και αυτό της πέραν της χώρας μας εμβέλεια του γεγονότος, αντιπροσωπεία της Ιταλικής πόλης Loreto, με τα μέλη του συλλόγου της πόλης “Amici di Lepanto” να παρελαύνουν στο λιμάνι στην αρχή της εκδήλωσης, καθώς και η Επικεφαλής της Προξενικής Αρχής και Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα κ. Elena Pérez-Villanueva del Caz.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βέβαια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος και ευχαρίστησε την Hellenic News of America για την παρουσία της, αναφέρθηκε στη σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, αναφερόμενος και στην σημερινή ταραγμένη εποχής γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και μίλησε με θερμά λόγια για την ομογένεια.

Στο ίδιο πνεύμα και δήμαρχος της Ναυπάκτου κ. Βασίλης Γκίζας θέλησε να τονίσει τόσο για την ίδια της σημασία της ναυμαχίας ως ιστορικού γεγονότος που οφείλει να μνημονεύεται όσο και τη διάσταση της έλευσης στην πόλη μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την εκδήλωση και για τις ομορφιές της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο κύριος Γκίζας μας εκθείασε το ρόλο της ομογένειας και μας εκμυστηρεύτηκε ότι σύντομα θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Στην μεγάλη επιτυχία της αναπαράστασης και την υψηλή προσέλευση του κόσμου αναφέρθηκε και ο, γεννημένος στο Μανχάταν, αντιδήμαρχος Ναυπάκτου, Ντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος ως ο αρμόδιος για τον πολιτισμό αντιδήμαρχος, είχε κομβικό ρόλο στην επιτυχημένη οργάνωση της αναπαράστασης.

Τη Hellenic News of America ευχαρίστησε για την παρουσία της και ο Ναυπάκτιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και πρώην δήμαρχος της πόλης κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία αυτών των εκδηλώσεων και στη δική του θητεία στο δήμο. Μίλησε και αυτός για την σημασία της Ναυμαχίας-Ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία, αλλά και της μελέτης της ιστορίας στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε και απηύθυνε μήνυμα ακόμα πιο στενής συνεργασίας των απανταχού Ελλήνων με τη μητέρα-πατρίδα, αφού και ο ίδιος όπως είναι γνωστό διατηρεί στενότατες σχέσεις με την ελληνική διασπορά, ενώ έχει επανειλημμένα επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει και μεγάλη κοινότητα Ναυπακτίων, και κάλεσε τους ομογενείς, Ναυπάκτιους και μή, να επισκεφτούν την πόλη-κόσμημα της Δυτικής Ελλάδας!

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img