spot_img
Sunday, October 6, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekCAPITAL LINK FORUM; Γραπτό μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

CAPITAL LINK FORUM; Γραπτό μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη 

Το Επίσημο μεσημεριανό γεύμα του 25th Annual Capital Link Invest in Greece Forum άνοιξε με το γραπτό μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απευθύνθηκε στους διεθνείς επενδυτές.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη διάβασε ο Πρόεδρος της  Capital Link κ. Νίκος Μπορνόζης πριν δώσει το λόγο στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, που έκανε τη κεντρική ομιλία.

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας ότι είναι ευτυχής που για πέμπτη συνεχή χρονιά έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link ως Πρωθυπουργός.

Όπως γράφει είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Επιπλέον, εκφράζει την βεβαιότητα, ότι τώρα είναι η ώρα να επισπευσθούν οι επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του φετινού Συνεδρίου.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμά του του 2019: τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στη Ελλάδα.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και μην έχετε καμία αμφιβολία: θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της σταθερότητας, της συνέπειας και των μεταρρυθμίσεων, επειδή αυτός ακριβώς είναι ο δρόμος που κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη.

Photo; Capital Link

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη κεντρική του ομιλία τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πέτυχε την απόλυτη ανατροπή και αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Το πιστοποιούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, (πολύ υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ), η μεγάλη μείωση της ανεργίας, η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών και των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), η δημοσιονομική εξυγίανση και η σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η επιτυχία αντανακλάται στις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας και στην πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτή η επιτυχία ήταν το αποτέλεσμα ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής, που συνδύασε τη δημοσιονομική πειθαρχία με ένα φιλοεπιχειρηματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος και την υιοθέτηση μίας νέας εργασιακής νομοθεσίας
Στην Ελλάδα σήμερα πραγματοποιείται μια «επανάσταση της κοινής λογικής». Η λαϊκίστικη ρητορική, που κυριάρχησε στον δημόσιο λόγο κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει αντικατασταθεί από μια ορθολογική προσέγγιση που εστιάζει στις λύσεις και τα αποτελέσματα. Η παρατεταμένη κρίση που περάσαμε μας δίδαξε ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Ότι δεν μπορείς να έχεις επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς εργοδότες. Δεν προσπαθούμε να επανεφεύρουμε τον τροχό. Ακολουθούμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.
Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και δεν αγνοούμε τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μεταξύ αυτών βραχυπρόθεσμες προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση και η τιθάσευση του συνεπαγόμενου πληθωρισμού. Αλλά και μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση. Ωστόσο, μπορούμε πλέον με ασφάλεια να πούμε ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας.
Όσον αφορά το μέλλον, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες. Θέλουμε όμως να κάνουμε και ένα ακόμη βήμα μπροστά. Έχουμε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξουμε την ελληνική οικονομία και να την ανακατευθύνουμε προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ταχείας, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Και είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, γιατί αυτό υπαγορεύει το πατριωτικό μας καθήκον.

Η οικονομική μας πολιτική λοιπόν θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.
1. Ο πρώτος πυλώνας είναι η περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μας. Με διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και απαρέγκλιτη δέσμευση στον στόχο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, πάνω από το 2% του ΑΕΠ και σημαντική μείωση του χρέους – πολύ πάνω από τις απαιτήσεις που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου. Αναπτύσσοντας περαιτέρω κλάδους όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, υποστηρίζοντας δραστηριότητες καινοτομίας και έντασης γνώσης με υψηλή προστιθέμενη αξία, παρέχοντας κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και αντιμετωπίζοντας ενδημικά προβλήματα, όπως η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.
3. Ο τρίτος πυλώνας είναι η περαιτέρω εξυγίανση και ενδυνάμωση του τραπεζικού μας συστήματος. Προχωράμε στην υλοποίηση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Επίσης, λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

4. Ο τέταρτος πυλώνας είναι προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων και η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά την κρίση. Έχουμε θέσει ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027. Αυτό θα το πετύχουμε με περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και με αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία. Από τη μία πλευρά έχουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα. Από την άλλη, έχουμε πολιτική σταθερότητα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και σαφή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.»

ΠΗΓΗ: CAPITAL LINK FORUM

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img