Tuesday, May 7, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekDukakis Center του American College of Thessaloniki : Οι νέοι ψήφισαν στις...

Dukakis Center του American College of Thessaloniki : Οι νέοι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές και επέλεξαν πολιτικούς που μίλησαν μέσα από τα social media, όμως δηλώνουν απογοητευμένοι

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ευαισθητοποιημένοι, ενθουσιασμένοι που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενεργοί αλλά και απογοητευμένοι, δηλώνουν οι νέοι ηλικίας από 18 έως 26 ετών, που συμμετείχαν στην πανελλαδική δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Ierax Analytix για λογαριασμό του Dukakis Center του American College of Thessaloniki, για τους νέους ψηφοφόρους που ψήφισαν στη μία ή και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Dukakis Center του American College of Thessaloniki (ACT), David Wisner επισήμανε πως, «αυτό που με παρακίνησε είναι η αίσθηση ότι δεν ακούμε επαρκώς αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τους νέους. Έτσι, σε αυτή τη δημοσκόπηση κάναμε κάτι μάλλον μοναδικό. Ψάξαμε μόνο για ανθρώπους που πραγματικά ψήφισαν. Και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι τους παρακίνησε. Γιατί ψηφίζετε; Γιατί το κάνετε αυτό όταν τόσοι πολλοί από τους συνομηλίκους σας μένουν σπίτι; Πηγαίνουν στην παραλία, κάνουν κάτι άλλο; Και θα έλεγα ότι από αυτή την άποψη, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Έχουμε πραγματικά μια αίσθηση του τι έχει σημασία για αυτούς».

Ο ίδιος, σημείωσε πως οι νέοι «από τη μία πλευρά, ανησυχούν πραγματικά για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ανησυχούν ότι τα πολιτικά κόμματα, η πολιτική δομή του συστήματος, δεν αντιστοιχούν πραγματικά στην Ελλάδα που θα ήθελαν να δουν να σχηματίζεται. Ανησυχούν για γεγονότα όπως το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το καλοκαίρι, την ικανότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές ή οι πλημμύρες. Φυσικά, η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκε πριν από ορισμένα απ αυτά τα γεγονότα, αλλά οι νέοι έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ierax Analytix Χάρης Λαλάτσης, υπογράμμισε πως, «μιλήσαμε με περισσότερους από 500 νέους και 20 από αυτούς συμμετείχαν σε προσωπικές συνεντεύξεις. Μπήκαμε λίγο περισσότερο σε βάθος να δούμε συναισθήματα και βιώματα και απόψεις. Το βασικό κομμάτι είναι ότι υπάρχει μια απογοήτευση. Υπάρχει μια απογοήτευση από το εκλογικό αποτέλεσμα, όχι τόσο πολύ όσον αφορά την κυβέρνηση όσον αφορά τη λευκή επιταγή, τη διαφορά. Νιώθουν ότι δεν εκφράστηκαν, ότι δεν ακούστηκαν οι απόψεις τους και ότι οι άνθρωποι μεγαλύτεροι από αυτούς καταλήγουν να παίρνουν τις αποφάσεις. Από την άλλη είναι σημαντικό ότι ένιωσαν ότι υπάρχει ένα όχι μόνο αναγκαστικό ότι πρέπει να πάω να ψηφίσω για την υποχρέωσή μου, αλλά γιατί μπορώ να πάω και να αλλάξω τα πράγματα. Τα Τέμπη δυστυχώς σε ένα τρομακτικό δυστύχημα ήταν αυτό που τους έκανε να νιώσουν ότι η τραγωδία είναι πολύ πιο κοντά στη γενιά τους, από ότι φαντάζονται ένοιωσαν τρωτοί και κάποια πρόσωπα θα θέλανε να αλλαχθούν».

«Νιώθω ότι απογοητεύτηκαν και φοβάμαι ότι αυτό ίσως σημαίνει ότι μπορεί να μην ξαναψηφίσουν γιατί από αυτούς μόνο οι επτά στους δέκα, είπαν ότι θα ξαναψηφίσουν σίγουρα. ‘Αρα καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα 30% που θα το σκεφτεί», επισήμανε και διευκρίνισε πως, « οκτώ στους δέκα νέους έχουν τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου, κάποιοι μεταπτυχιακό και διδακτορικό, άρα από εδώ μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές οι οποίες να προκύπτουν από εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

Thanks for reading Hellenic News of America

Η επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Ευτυχία Τεπέρογλου, τόνισε πως από την έρευνα προκύπτει μία αντίφαση, από τη μία πλευρά πως υπάρχει υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τις εκλογές και από την άλλη κριτική στάση. «Δεν τους εκπροσωπεί κανένας πολιτικός υποστηρίζουν οι νέοι και αυτό είναι ανησυχητικό. Ένα ιδιαίτερο εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι επέλεξαν με βάση τα social media, αλλά και με βάση τη συζήτηση με την οικογένεια καθώς συνδυάζουν νέους τρόπους επικοινωνίας όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και παράλληλα τους παραδοσιακούς τρόπους όπως είναι η οικογένεια και οι φίλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα, ποια θέματα ή πολιτικές είναι πιο σημαντικά για εσένα όταν αποφασίζεις τι θα ψηφίσεις, το 57% απάντησε εκπαίδευση/ παιδεία, το 56% υγεία, το 38% οικονομία, το 36% κοινωνικά θέματα, το 33% εργασία/ ασφαλιστικό. Ενώ στην ερώτηση αν θα συνεχίσεις να ψηφίζεις στις επόμενες εκλογές, το 70% απάντησε ναι θα ψηφίσω, το 22% δεν είμαι σίγουρος και το 6% όχι μπορεί να μην ψηφίσω.

Στην ερώτηση αν οι νέοι επηρεάζονται πολιτικά από τα social media, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι επηρεάζονται από τα social media. Ελάχιστοι από αυτούς που ψήφισαν βλέπουν τηλεόραση και λιγότεροι παίρνουν εφημερίδες. Μάλιστα σημείωσαν πως αν δουν κάτι που τους αρέσει στο social media (πολιτικό) θα το ψάξουν περισσότερο για να ενημερωθούν. Όμως αναγνωρίζουν ότι στα social media βλέπεις αυτό που θες. Συγκριμένα το 73% υποστήριξε ότι για την πολιτική του ενημέρωση χρησιμοποιεί το INSTAGRAM, το 51% FACEBOOK, το 36% TIK TOK, το 34% YOUTUBE, το 23% TWITTER.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img