spot_img
Friday, October 4, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΓιώργος Γεραπετρίτης από τη Νέα Υόρκη: «Αυξημένο το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας»

Γιώργος Γεραπετρίτης από τη Νέα Υόρκη: «Αυξημένο το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας»

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γιώργος Γεραπετρίτης από τη Νέα Υόρκη: «Αυξημένο το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας» – Η Hellenic News of America στην εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

Εν μέσω ενός πολύ πυκνού προγράμματος συναντήσεων και ομιλιών ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε του δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για όλα τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον.

Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America

Εν μέσω πυρετωδών διπλωματικών επαφών του ιδίου, της υφυπουργού εξωτερικών, υπηρεσιακών παραγόντων και διπλωματών, αλλά ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θέλησε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους της ομογένειας αλλά και τους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης που είχαν ταξιδέψει από την Ελλάδα, αλλά και την Ουάσιγκτον, για τις επαφές του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός, ευδιάθετος και οικείος με τους δημοσιογράφους, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με χιούμορ, χαρακτηρίζοντας σχεδόν «απάνθρωπο» το πρόγραμμά του, με τις αναρίθμητες επαφές του με ξένους ομολόγους του, ηγέτες και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών μέσα σε πολύ λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη.

Το γεγονός όμως, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ότι τόσοι πολλοί ξένοι ομόλογοί του θέλησαν να τον συναντήσουν είναι μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι η Ελλάδα απολαμβάνει εκτίμησης στη διεθνή πολιτική σκηνή και ότι το διπλωματικό της αποτύπωμα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο της έκτασης και του πληθυσμού της. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εν όψει της συμμετοχής της χώρας μας για τα επόμενα δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρας αντιμετωπίζει, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με βάση αρχές τα διεθνή ζητήματα, κάτι το οποίο την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά, οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ συνομίλησε στην Νέα Υόρκη, και πάλι σε εξαιρετικό κλίμα με την παλαιστινιακή αρχή. Παράλληλα συνομίλησε μεταξύ άλλων με τους υπουργούς των Εξωτερικών Ινδίας και της Κίνας, παράλληλα με τις επαφές με τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες, τις χώρες του αραβικού κόσμου, με τις συζητήσεις να αφορούν όλα τα διεθνή ζητήματα με κυρίαρχα βέβαια τα θέματα της

Η συζήτηση ασφαλώς ξεκίνησε από τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κύριος Γεραπετρίτης συμμετείχε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ την προηγούμενη μέρα από την ενημέρωση ο Κύπριος πρόεδρος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ακροατήριο, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, είχε απαντήσει στην απαράδεκτη απαίτηση του Τούρκου προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Thanks for reading Hellenic News of America

Όσον αφορά το Κυπριακό ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες θα βρίσκονται εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Οργανισμού.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι σε συνέχεια των μέχρι τώρα επαφών στην επόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του θα διερευνηθούν οι δυνατότητες να τεθεί ένα πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση των μοναδικών διαφορών που αναγνωρίζει η Ελλάδα, αυτών της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και την Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με τις θέσεις της Ελλάδας να είναι πάγιες και να κινούνται αυστηρά εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ερώτηση της Hellenic News of America για το αν όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις και βέβαια οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των επερχόμενων Αμερικανικών εκλογών, ο κύριος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε, όπως ακριβώς, άλλωστε είχε κάνει και ο πρωθυπουργός δύο μέρες νωρίτερα, στη συνάντησή του με τις ομογενειακές οργανώσεις, ότι το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα διατηρηθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών. Οι σχέσεις αυτές είναι βαθιές και μακροχρόνιες, άλλωστε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ομογενειακές οργανώσεις διατηρούν σχέσεις και με τις δύο παρατάξεις.

Ο κύριος Γεραπετρίτης θέλησε να στείλει και ένα αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και τα Σκόπια τονίζοντας ότι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των Διεθνών και Διμερών Συνθηκών δεν μπορεί να είναι αλά καρτ και σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών συνδέεται με την αυστηρή και εξ ολοκλήρου εφαρμογή τους.

Ανησυχία εξέφρασε ο κύριος Γεραπετρίτης σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τόνισε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, ενώ οι εξελίξεις στο Λίβανο απειλούν να δώσουν νέες, ενδεχομένως ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην ήδη μείζονα κρίση, στην ευρύτερη γειτονιά και της χώρας μας.

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας, μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κύριος Γεραπετρίτης είχε σειρά συναντήσεων. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η Τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, με τους κυρίους Γεραπετρίτη, Κόμπο και Ayman Al Safadi να διερευνούν τις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας των τριών χωρών, να εκφράζουν την προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο και να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητώντας την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας και τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας. Ακολούθησε και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Al Safadi.

Αργότερα και με δεδομένη την επιθυμία της χώρας μας να είναι παρούσα στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο υπουργός συναντήθηκε με τους υπουργούς εξωτερικών της Βουλγαρίας Ivan Kondov, της Ρουμανίας Luminita Odobescu και της Κροατίας Grlic Radman.

Ακολούθησε Γεύμα Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) προτού ο υπουργός κλείσει το μαραθώνιο πρόγραμμά του στη Νέα Υόρκη με μια παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του οποίου μέλος θα είναι από τον προσεχή Ιανουάριο και η Ελλάδα, με θέμα «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη».

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img