spot_img
Thursday, October 17, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΟ Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Τουρισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Τουρισμό

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttp://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με το βλέμμα στο μέλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συνέδριο της Καθημερινής «Reimagine Tourism in Greece»

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America. Αποστολή στην Αθήνα.

ΑΘΗΝΑ. Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό περιτριγυρισμένο από αεροπλάνα της Aegean αλλά και της ιστορικής Ολυμπιακής, και αυτής μέλους πια του γκρουπ της Aegean, διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» ένα διήμερο συνέδριο με θέμα την λεγόμενη και «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του συνεδρίου η έμφαση δόθηκε στις νέες ευκαιρίες αλλά και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στο συνέδριο παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Aegean Airlines και της Olympic Air Ευτύχιος Βασιλάκης και διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. Ο πρωθυπουργός πήρε τη θέση του απέναντι από τον κύριο Παπαχελά και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το «σκηνικό» του συνεδρίου, λέγοντας ότι είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους στους οποίους έχει μιλήσει.

Πράγματι το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό, με τους επισκέπτες και το πάνε να είναι τοποθετημένα εν μέσω τριών αεροπλάνων, δύο μεγάλων επιβατικών, ενός πιο μικρού ιδιωτικού, ενώ πιο πέρα τα χρώματα της Ολυμπιακής σε μικρότερο ελικοφόρο, παρέπεμπαν στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας και του ελληνικού τουρισμού. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον όμιλο της Aegean, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον και την Ολυμπιακή, και παρά το γεγονός ότι είναι ιδιωτική εταιρία, λόγω του μεγάλου της δικτύου, των πολλών νέων παραγγελιών σύγχρονων αεροσκαφών, των βραβεύσεών της και του γενικότερου ρόλου που έχει, ως εθνικό αερομεταφορέα.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Η εφ΄ όλης συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Παπαχελά ξεκίνησε από ένα θέμα που προέκυψε πολύ πρόσφατα, αυτό του λεγόμενου υπερ-τουρισμού και των αντιδράσεων που έχουν προκύψει σε ορισμένα κράτη από αυτόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει πράγματι τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα, παρά μόνο κάποια συμπτώματα σε πολύ περιορισμένο αριθμό προορισμών, πολύ λίγες μέρες του καλοκαιριού και πραγματικό πρόβλημα πάλι σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες εποχές έχουν κάποια νησιά είτε λόγω εγγενών αδυναμιών είτε λόγω της κρουαζιέρας, με χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν νησιά τα οποία είναι ήδη δημοφιλή και γεμάτα. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Σαντορίνης, η οποία χρειάζεται και νέο λιμάνι και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα από την κρουαζιέρα και παρουσίασε κάποιες από τις λύσεις, όπως την επιβολή τέλους εισόδου στους επισκέπτες από την κρουαζιέρα ώστε να στραφούν σε άλλα νησιά κάποιες μέρες το χρόνο , ώστε ούτε τα νησιά να υπερφορτώνουν ούτε να δημιουργούν προβλήματα στη διαμονή των άλλων τουριστών που έχουν πληρώσει ακριβά (έως και πάνω από χίλια Ευρώ την ημέρα) τη διαμονή τους σε ένα δημοφιλές νησί. Επίσης η επέκταση της σαιζόν η οποία ήδη μετά την πανδημία έχει γίνει πράξη, ιδίως στην Αθήνα, είναι επίσης μια λύση για να ισορροπήσει το σύστημα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, ενώ όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αφού σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες της χώρας, εκείνο που πρέπει να είναι η στόχευση πρέπει να είναι ο ποιοτικός τουρισμός και οι πελάτες που ξοδεύουν περισσότερα κατά κεφαλήν ώστε να υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Thanks for reading Hellenic News of America

Βασικό θέμα της συζήτησης, ιδιαίτερα αφού είναι δεδομένη και η αύξηση του αριθμού των τουριστών, ήταν ο σχεδιασμός και οι πολιτικές που θα κάνουν την τουριστική ανάπτυξη βιώσιμη, με σεβασμό στο περιβάλλον το οποίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις και δεν θα έπρεπε, όπως είπαν οι δύο συνομιλητές να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση σε κάποια χρόνια, και αυτό έχει εν μέρει συμβεί σε κάποιες χώρες, να πούμε ότι καταστρέψαμε το φυσικό μας πλούτο λόγω κακών χειρισμών ή για κάποιο πρόσκαιρο κέρδος.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Έτσι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα τεθεί φραγμός στην εκτός σχεδίου δόμηση ενώ σε κάποια νησιά όπως η Μύκονος έχουν ήδη παγώσει οι νέες άδειες ώστε να επανεξεταστούν όλα υπό τα νέα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποια νησιά για να ξεπεραστούν οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος, οι αρχαιολογικοί και άλλοι περιορισμοί στη δόμηση έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί μαφιόζικες μέθοδοι και έχουν αναμειχθεί σκληροί εγκληματίες.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τα ακίνητα είναι η αδυναμία κάποιων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι φοιτητές και οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε τουριστικούς προορισμούς να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών των ακίνητων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης ή αυτοί οι προορισμοί να μην μπορούν εύκολα να βρουν γιατρούς, δασκάλους κτλ. Και εδώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει και προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει και τις προόδους που έχουν γίνει και αναφέρθηκε στην αναμόρφωση από τις επενδύσεις που προέκυψαν από τον ιδιωτικό τομέα μετά την αποκρατικοποίησή τους, των περιφερειακών αεροδρομίων.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης των πλεονεκτημάτων του προορισμού συζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα της εργασίας, αφού έχουν διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων ελλείψεις εργαζομένων, ενώ ο κύριος Βασιλάκης έθεσε το θέμα τη εύρυθμης λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και προσπάθησε, παρόλη την ανοδική πορεία της εταιρίας του, να θέσει στο τραπέζι τις προκλήσεις που υπάρχουν. Ένα από τα θέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον ήταν και αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης. (ΑΙ)

Στην εκδήλωση μεταξύ πολλών διακεκριμένων επισκεπτών και ομιλητών παραβρέθηκε και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, η δημοσιογράφος των Financial Times Ελένη Βαρβιτσιώτη, και πάρα πολλοί εκπρόσωποι τραπεζών, μεγάλων ομίλων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ξενοδοχείων.

ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος
ΦΩΤΟ: Φ. Καλιαμπάκος

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img