Saturday, June 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekRGC2024-Έξι ελληνικές πόλεις στη μάχη της κλιματικής ουδετερότητας

RGC2024-Έξι ελληνικές πόλεις στη μάχη της κλιματικής ουδετερότητας

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Oι προοπτικές και τα οφέλη από την ένταξη έξι ελληνικών πόλεων στην αποστολή «EU Mission Cities» βρέθηκαν στο επίκεντρο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πάτρα. Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη που έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Όπως εξήγησε, ο καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Νάστος, με τον όρο κλιματική ουδετερότητα εννοούμε την ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και των απορροφήσεών τους από τους φυσικούς συλλέκτες, το έδαφος, τον ωκεανό και τα δάση. Σύμφωνα με μετρήσεις του 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο έφτασαν τους 40 γιγατόνους, όταν οι φυσικοί συλλέκτες απορροφούν 9,5 με 13 γιγατόνους. Για την επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας, ο καθηγητής πρότεινε περισσότερους χώρους πρασίνου.

Με σύνθημα «μια πόλη κλιματικά ουδέτερη, τεχνολογικά καινοτόμα και κοινωνικά δίκαιη» συμμετέχει στο πρόγραμμα η Καλαμάτα, γι’ αυτό και προσπαθεί να συμπεριλάβει στις δράσεις της πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές εταιρείες και τους πολίτες, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου.

Το πρόγραμμα στην Καλαμάτα περιλαμβάνει 77 δράσεις, 4 διαδρομές μετασχηματισμού, 94% στόχευση για μείωση εκπομπών μέχρι το 2030 και δύο δισεκατομμύρια ευρώ μοχλεύσεις έργων. «Είναι υποχρέωσή μας να συμπαρασύρουμε και άλλες πόλεις στην Πελοπόννησο», επεσήμανε.

Έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνουν τα Τρίκαλα. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Κλιματικού Συμφώνου του Δήμου Τρικκαίων, Κωνσταντίνα Ζαχαρή, ο δήμος έχει τα εργαλεία να κάνει τις αναβαθμίσεις που απαιτούνται στα δικά του κτίρια.

Thanks for reading Hellenic News of America

Όσον αφορά τους ιδιώτες, το κέντρο ενημέρωσης για την ενέργεια θα είναι το πρώτο σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες. Εκεί θα ενημερώνονται για τα διαθέσιμα προγράμματα και θα αναζητούνται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στη συνέχεια, στο Παρατηρητήριο Ουδετερότητας θα καταγράφονται όλα τα έργα και η συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εφαρμογές επιβράβευσης των πολιτών.

«Όραμά μας είναι μια πόλη φιλική στους πολίτες», είπε ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Ιωαννιτών, Θωμάς Γιωτίτσας και αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις: την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, τη βοήθεια από το κεντρικό κράτος, όχι απαραίτητα με πόρους, καθώς και τη σκληρή δουλειά.

Τέλος, ο κ. Γιωτίτσας, παρουσίασε ένα project του Δήμου, βάσει του οποίου θα επιλεγούν κάποιες γειτονιές όπου θα εφαρμοστούν καινοτόμες δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με στόχο να αποτελέσουν πιλότο για το σύνολο της πόλης.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώθηκε από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img