spot_img
Wednesday, October 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
In GreekΣτο Μουσείο της Ακρόπολης τιμήθηκαν οι Michael Psaros, Dean Spanos, George Miller και Δημήτρης Πορφυρίου

Στο Μουσείο της Ακρόπολης τιμήθηκαν οι Michael Psaros, Dean Spanos, George Miller και Δημήτρης Πορφυρίου

Hellenic News
Hellenic Newshttp://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα «Δημήτριος Παντερμαλής» τιμήθηκαν από την Ελλάδα με μια, ειδικά αφιερωμένη σε διακεκριμένους ομογενείς, σειρά γραμματοσήμων οι διακεκριμένοι ομογενείς.

Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America. Αποστολή στην Αθήνα.

ΑΘΗΝΑ. Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που οργανώθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την, με έδρα το Λονδίνο, φιλανθρωπική οργάνωση: “International Foundation for Greece” τιμήθηκαν με μια ιδιαίτερη και σπάνιο σειρά γραμματοσήμων, τέσσερις διακεκριμένοι Έλληνες της διασποράς. Η τιμή που τους επιφυλάχτηκε είναι εξαιρετική, αφού είναι ασύνηθες, τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να απεικονίζονται σε σειρές γραμματοσήμων, προσωπικότητες που βρίσκονται εν ζωή. Ανάλογη της τιμής και ο χώρος της εκδήλωσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης, που φέρει το όνομα του αείμνηστου διακεκριμένου αρχαιολόγου και πρώτου διευθυντή του νέου μουσείου: Δημήτριος Παντερμαλής. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο εκδότης της αναμνηστικής σειράς των γραμματοσήμων: τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), από κοινού με το ίδρυμα “International Foundation for Greece”, στο οποίο ανήκε η πρωτοβουλία της ιδιαίτερης αυτής βράβευσης.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΤΑ κύριος Δανιήλ Μπεναρδούτ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις προσωπικότητες και την προσφορά τους. Στο ίδιο πνεύμα και η σύντομη εισαγωγή της προέδρου του ιδρύματος “International Foundation for Greece”, κα. Ασπασία Λεβέντη, η οποία έδωσε το λόγο στο διακεκριμένο δημοσιογράφο (συνεργάτη μεταξύ άλλων της Γαλλικής Ραδιοφωνίας αλλά και της ΕΡΤ), φιλόλογο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιµανδρίτη, ο οποίος εν είδει συντονιστή της εκδήλωσης παρουσίασε έναν ένα τους βραβευθέντες και το έργο τους.

Ο γνωστός στην ομογένεια των ΗΠΑ – έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην προσωπικότητα και το έργο του από τις στήλες της Hellenic News of America – , Michael Psaros βραβεύτηκε τόσο για την ξεχωριστή επιχειρηματική του πορεία όσο και, κυρίως, για την πολύπλευρη φιλανθρωπική του δράση. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της KPS Capital Partners LP, Άρχων Οστιάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ γνωστή είναι η ευρύτερη και πολύπλευρη φιλανθρωπική του δράση καθώς και ο κομβικός του ρόλος στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν. Ιδιαίτερα συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια όταν αναφέρθηκε στη μνήμη των παππούδων του που ξεκίνησαν από τους Ολύμπους της Χίου για την Αμερική, ο Μιχάλης Ψαρός τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και με ταπεινότητα αποδέχεται το βραβείο εκ μέρους της οικογένειάς του και των προγόνων του, που του μετέφεραν όπως είπε τις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας, αλλά και εκ μέρους όλων των Ελλήνων της διασποράς. Την αναφορά στους προγόνους του και την ιδιαίτερη συγκίνησή του επανάλαβε αργότερα ο κύριος Ψαρός με έμφαση στις δηλώσεις του στη Hellenic News of America και χαρακτήρισε «απίστευτη» όπως την τιμή αυτή. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κύριος Ψαρός, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την Ελληνικότητα, είπε ότι για εκείνον πέραν και πάνω από τους τόπους και τους ανθρώπους, βρίσκονται οι αιώνιες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, με την τελευταία, όπως τόνισε, να είναι κομβικής σημασίας στη διάδοση του πνεύματος του Ελληνισμού, καταλήγοντας ότι θα είναι πάντα υπερήφανος που είναι Έλληνας.

Όλο και περισσότερο προσπαθεί να έρχεται στην πατρίδα, σκοπεύοντας να φέρει στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι ολόκληρη την ευρύτερη οικογένειά του για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, ο Dean Spanos, δίνοντας με αυτό τον τρόπο έμφαση στη σχέση με τον τόπο και τη φύση, στη μέθεξη με το ελληνικό τοπίο, όπου μεγάλωσαν οι πρόγονοί του. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος των Los AngelesChargers (NFL) και της: “The Spanos Cooperation” αναφέρθηκε και αυτός συγκινημένος στο γεγονός ότι οι γονείς του, οι οποίοι του μετέφεραν τις ελληνικές αξίες δεν είναι πια στη ζωή για να δουν την ιδιαίτερα τιμητική αυτή βράβευση του γιού τους από την μητέρα-πατρίδα. Στις δηλώσεις του στη Hellenic News of America ο Dean Spanos αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο κοντράστ-αντίθεση των συναισθημάτων όταν οι ιδέες και τα συναισθήματα που έχει ένας ομογενής στην καρδιά και το μυαλό του για την Ελλάδα, συναντήσουν αυτά που προκαλούνται από την άμεση επαφή με τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο διακεκριμένος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και επί χρόνια επισκέπτης-καθηγητής του Yale Δημήτρης Πορφύριος ευχαρίστησε και αυτός του διοργανωτές της εκδήλωσης και της πρωτοβουλίας της βράβευσης για την ιδιαίτερη τιμή και τόνισε την προσωπική του εμπειρία στη σχέση του με την Ελλάδα και την Ελληνικότητα, λέγοντας ότι η έλλειψη της πατρίδας μετά από κάποια χρόνια στο εξωτερικό οδηγεί στον αναστοχασμό και την ερμηνευτική επαναπροσέγγιση της σχέσης με την πατρίδα. Στις δηλώσεις του στη Hellenic News ofAmerica ο κύριος Πορφύριος αναφέρθηκε και στις βασικές αρχές που διέπουν τις ιδέες του για την αρχιτεκτονική, ότι είναι η σχέση του κτιρίου με την πολεοδομία που καθορίζουν τη λειτουργία της πόλης, με αυτή την ολιστική προσέγγιση να είναι, τηρουμένων των αναλογιών, παράλληλη της σχέσης του ατόμου με την πατρίδα που είχε περιγράψει νωρίτερα.

Ο George Miller δεν μπόρεσε λόγω μιας έκτακτης αναγκαίας χειρουργικής επέμβασης να ταξιδέψει στην Ελλάδα για την απονομή του βραβείου. Ο διακεκριμένος παραγωγός σεναριογράφος και σκηνοθέτης έστειλε από την Αυστραλία, στην οποία είχε μεταναστεύσει το 1922 η οικογένειά του, μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο πέραν από τις ευχαριστίες του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χωρίς την ελληνική του καταγωγή και τις «ελληνικές» ιστορίες από την αρχαία μυθολογία και αργότερα θα ήταν αδύνατη η έμπνευση και η πορεία του στο χωρό της τέχνης, με τη δραματική τέχνη να έχει ασφαλώς τις ρίζες της, όπως ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός, στην αρχαία Ελλάδα.

Το κοινό καταχειροκρότησε ομογενείς και συζήτησε μαζί τους το παρόν και το μέλλον της δυναμικής σχέσης της διασποράς με τη μητροπολιτική Ελλάδα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε από τη Νέα Υόρκη και ο Πατήρ Άλεξ Καρλούτσος.

Σε δηλώσεις της στη Hellenic News of America η πρόεδρος του ιδρύματος “International Foundation for Greece”, κυρία Ασπασία Λεβέντη μίλησε για τις δράσεις του ιδρύματος στο χώρο του πολιτισμού και της εμβάθυνσης των σχέσεων των Ελλήνων της διασποράς με την Ελλάδα, αλλά και στην φιλανθρωπική δράση του ιδρύματος σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, με την παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών. Σε αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μάλιστα ο κύριος Μιχάλης Ψαρός προσέφερε το ποσό των 100.000 δολαρίων.

Η κυρία Λεβέντη μίλησε επίσης με θέρμη για μια άλλη, εμβληματική θα λέγαμε, πρωτοβουλία του ιδρύματος, αυτή που σχετίζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img