Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑγορά ακινήτου στην Ελλάδα από αλλοδαπή εταιρεία  

Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα από αλλοδαπή εταιρεία  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

Το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών προσελκύει τελευταία η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, μετά την μεγάλη μείωση των τιμών, που έχει συμβεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Συνήθως, αγοραστής του ακινήτου είναι φυσικό πρόσωπο, το οποίο για να αγοράσει πρέπει να αποκτήσει (εάν δεν έχει ήδη) ΑΦΜ, δηλαδή Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην εφορία στην Ελλάδα. Κατ’ εξαίρεση, αγοραστής του ακινήτου μπορεί να μην είναι φυσικό, αλλά νομικό πρόσωπο, δηλαδή μία εταιρεία, που έχει την έδρα και την δραστηριότητά της εκτός Ελλάδος, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει καμία δραστηριότητα ούτε βεβαίως και ΑΦΜ.

Η αλλοδαπή εταιρεία για να αγοράσει το ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ΑΦΜ, πράγμα που απαιτεί μία διαδικασία. Εκπρόσωπος της εταιρείας ή δικηγόρος με κατάλληλο πληρεξούσιο ή νομιμοποίηση πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια εφορία (στην Αθήνα είναι η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, στην Καλλιθέα), το καταστατικό της αλλοδαπής εταιρείας, επισήμως μεταφρασμένο στην ελληνική, με την σφραγίδα της Σύμβασης της Χάγης περί Αποστίλλης (Apostille), εάν το έγγραφο προέρχεται από χώρα που έχει υπογράψει την σχετική διεθνή σύμβαση, ή να είναι επικυρωμένο από το Προξενείο της Ελλάδος στην ξένη χώρα, ή έστω από το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα.

Συχνά, αυτό που ονομάζουμε καταστατικό μίας εταιρείας στην Ελλάδα, σε μία χώρα του εξωτερικού δεν έχει την μορφή που γνωρίζουμε κατά το ελληνικό δίκαιο, μπορεί να μην περιλαμβάνει ακόμα και στοιχεία που στην Ελλάδα θεωρούμε βασικά και πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει προσπάθεια στην εφορία για να πείσει τους αρμοδίους περί τους είδους και των στοιχείων της αλλοδαπής εταιρείας που θέλει να αποκτήσει ΑΦΜ στην Ελλάδα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Επίσης, η αλλοδαπή εταιρεία πρέπει να στείλει πληρεξούσιο προς ένα πρόσωπο που είναι κάτοικος Ελλάδος, για να διορισθεί φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της αλλοδαπής εταιρείας. Το πρόσωπο που θα διορισθεί φορολογικός εκπρόσωπος πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, με βεβαίωση του γνησίου υπογραφής, ότι αποδέχεται το πληρεξούσιο και τον τίτλο του νομίμου εκπροσώπου. 

Θα χρειασθεί επίσης και πρόσφατο, όχι παλαιότερο του μηνός, πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της χώρας του εξωτερικού, ότι η εταιρεία είναι εν λειτουργία και ότι δεν έχει διακόψει τις εργασίες της.

Αφού αποκτηθεί το ΑΦΜ στο όνομα της αλλοδαπής εταιρείας, που θα αγοράσει το ακίνητο, τα χρήματα για την τυχόν προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου καθώς και για το σύνολο του τιμήματος πρέπει να σταλούν από το εξωτερικό, από τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλλοδαπή εταιρεία πρέπει να ανοίξει και τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, που θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των χρημάτων του τιμήματος του ακινήτου.

     *Ο Χρήστος Ηλιόπουλος

είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.

www.greekadvocate.eu

[email protected]

Law Offices of Christos I. ILIOPOULOS
Attorney at the Supreme Court of Greece
Master Of Laws, International and European Law
105, Alexandras Ave., Athens, 114 75, HELLAS
Phone/Facsimile: +30 – 210-6400282, mobile +30 – 6932-775920.
www.greekadvocate.eu

e-mail: [email protected]
Skype: christos.iliopoulos100

 

 

 

12 Οκτωβρίου 2016.

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img