Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America
Με αφορμή τη διεξαγωγή του καθιερωμένου πια ετήσιου συνεδρίου για τη ναυτιλία που οργανώνουν από κοινού το Ελληνοαμερικανικό (HACC) και το Νορβηγοαμερικανικό (NACC) Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου δεξιώθηκε την παραμονή της εκδήλωσης στην προξενική κατοικία στο Μανχάταν τα ηγετικά στελέχη των δύο φορέων καθώς και της Γενική Πρόξενο της Νορβηγίας στη Νέα Υόρκη κυρία Heidi Olufsen.
Το συνέδριο τελούσε υπό της αιγίδα των δύο προξενείων μια και οι δύο αυτές χώρες αποτελούν, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, υπερδυνάμεις της παγκόσμιας ναυτιλίας και οι διπλωματικές τους αντιπροσωπείες δεν μπορούν παρά να υποστηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η προηγούμενη ανάλογη εκδήλωση είχε οργανωθεί από την νορβηγική πλευρά και έτσι φέτος ήταν η σειρά του Έλληνα Γενικού Προξένου να φιλοξενήσει την εκδήλωση. Χορηγός της δεξίωσης ήταν και πάλι ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του (HACC) Μάρκος Δρακωτός, τον οποίο ο κύριος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε προσωπικά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος, τόσο του ελληνοαμερικανικού όσο και του νορβηγοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου κύριος Clay Maitland, η ακόλουθος ναυτιλίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κυρία , η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Μαίρη Βαξεβανίδου και ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων κύριος Θωμόπουλος, το σύνολο σχεδόν των ομιλητών του συνεδρίου, όλοι διακεκριμένα στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως η Sofia Agathis, o Robert Shaw, o John Voglis και βέβαια στελέχη του νορβηγικού προξενείου και εμπορικού επιμελητηρίου. Από το HACC παραβρέθηκαν επίσης Νάνσυ Παπαϊωάννου (advisory board- co-chair) και οι διευθυντές του Άθας Ιωάννου και Sofia Brown.
Στη σύντομη ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας καλωσόρισε τους καλεσμένους και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα τριάντα χρόνια συνεχούς διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο είναι χαρακτηριστικό για το βάθος της φιλίας και της συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων και βέβαια των δύο χωρών.
«Πριν τριάντα χρόνια εγώ ξεκινούσα τις σπουδές μου στο Παρίσι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κωνσταντίνου και στάθηκε επίσης στη σημασία της εμπορικής ναυτιλίας για την Ελλάδα αλλά και την Νορβηγία και έδωσε το λόγο στη Γενική Πρόξενο της Νορβηγίας. Η κυρία Olufsen από την πλευρά της τόνισε τη σημασία και το «εκτόπισμα» που έχουν οι δύο χώρες στη διεθνή ναυτιλία και τη μακρά παράδοση της συνεργασίας τους. Η κυρία Olufsen δεν παράλειψε αναφέρει την εξαιρετική της εντύπωση από τα εδέσματα, δημιουργίες του Ελληνοδανού σεφ, επιλογή του κυρίου Δρακωτού, ο οποίος στη δική του παρέμβαση ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση λέγοντας ότι προσπάθησε να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε για να ανταποκριθεί στο επίσης υψηλό επίπεδο τον ορντέφς του νορβηγικού προξενείου την επόμενη χρονιά. Ο κύριος Δρακωτός μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας και του συνεδρίου και ευχαρίστησε ονομαστικά όσους συνέβαλαν. Παρουσίασε επίσης και ένα μπλουζάκι που δημιουργήθηκε με αφορμή το συνέδριο το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από το μυθολογικό παρελθόν της μακραίωνης σχέσης των δύο χωρών με τη θάλασσα, απεικονίζοντας δίπλα δίπλα, το θεό Ποσειδώνα με κάποιον ήρωα των Βίκινγκς, κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται και στο εξώφυλλο του προγράμματος του συνεδρίου. Σε αυτό το παρελθόν των δύο χωρών αναφέρθηκε με το γνωστό στην ομογένεια χιούμορ του και ο πρόεδρος των δύο επιμελητηρίων κύριος Clay Maitland αναφέροντας και τις «πειρατικές» διαστάσεις τμημάτων αυτού του παρελθόντος! Ο κύριος Maitland μίλησε με θέρμη για το συνέδριο, τη συνεργασία των δύο χωρών και δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, στην οποία ο ίδιος έχει άλλωστε συμβάλει για πολλές δεκαετίες. Όλοι οι ομιλητές θέλησαν να αναδείξουν επίσης τη διαχρονική προσφορά του κυρίου Robert Shaw, ο οποίος τους ευχαρίστησε και ευχήθηκε να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια αυτοί η προσπάθεια.
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επομένη στο συνεδριακό κέντρο Apella by Alexandria του Μανχάταν για το 30ο συνέδριο που φέτος είχε στο επίκεντρο το θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με τίτλο: “Clean Energy in a Changing World”.