Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America
Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο σαλόνι της προξενικής κατοικίας στο Μανχάταν στη δεξίωση που παραχώρησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου για τους προσκεκλημένους που ήρθαν από την Ελλάδα για τα επίσημα της έκθεσης της συλλογής των έργων της Κυκλαδικής τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ο κύριος Κωνσταντίνου, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στην σημασία της έκθεσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και στο πολύτιμο έργο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης όλα αυτά τα χρόνια και έδωσε το λόγο στην πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου. Η κυρία Μαρινοπούλου αναφέρθηκε και αυτή στη σημασία της συνεργασίας με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η οποία τώρα, μετά την έκθεση της συλλογής Stern, αποκτά μια άλλη διάσταση και παρουσίασε με συντομία την ιστορία και το έργο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές του Κυκλαδικού πολιτισμού, δίπλα σε αυτές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και από την προηγούμενη εβδομάδα, του ΜΕΤ στη Νέα Υόρκη.
Η κυρία Μαρινοπούλου αναφέρθηκε στην απαράμιλλη γοητεία που άσκησαν τα κυκλαδικά ειδώλια σε σπουδαίους καλλιτέχνες κυρίως της εποχής του Μοντερνισμού και έδειξε έργα εμπνευσμένα από αυτά του Πικάσο και άλλων. Είναι άλλωστε κυρίως αυτή η γοητεία η οποία έφερε την κυκλαδική τέχνη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον εικοστό αιώνα και είχε και ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης των ειδωλίων στην παγκόσμια αγορά που πυροδότησε τις παράνομες ανασκαφές στις Κυκλάδες τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και την παράνομη εξαγωγή πλήθους αντικειμένων του κυκλαδικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει στο παρελθόν συμβάλει στο επαναπατρισμό πολλών τέτοιων αντικειμένων και έχει δημιουργήσει αυτή τη μοναδική συλλογή-έκθεση στην καρδιά της Αθήνας.
Στον μοναδικό χώρο του μουσείου φιλοξενούνται σε απευθείας διάδραση και διάλογο με τα ειδώλια και τα άλλα προϊστορικά αντικείμενα, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με διακεκριμένους προσκεκλημένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η κυρία Μαρινοπούλου αναφέρθηκε στους γνωστότερους από αυτούς, ενώ αυτή την περίοδο το Μουσείο φιλοξενεί επίσης μια έκθεση για μια μάχη ορόσημο στην ιστορία της αρχαιότητας, με το αποτέλεσμά της να έχει ασύλληπτη επίδραση στην παγκόσμια ιστορία. Η έκθεση έχει τον τίτλο: «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»!
Η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του μουσείου με τις κοινωνίες των απαράμιλλής ομορφιάς νησιών των Κυκλάδων, που γέννησαν το μοναδικό αυτό πολιτισμό. Το μουσείο συνεργάζεται με τις αρχές και τους κατοίκους των νησιών σε μια σειρά δράσεις που προωθούν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων με τις διατροφικές συνήθειες, τις ιδιαίτερες μουσικές, τα τοπικά ήθη και έθιμα να έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο χρόνο. Στην εκδήλωση παραβρίσκονταν πολλοί από τους υποστηρικτές του προγράμματος αυτού: “Cycladic Identity”, ανάμεσά τους η Katherine Embiricos και η Τιτίνα Πατέρα.
Η κυρία Μαρινοπούλου αποκάλυψε στους προσκεκλημένους την ημερομηνία του καθιερωμένου ετήσιου γκαλά του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Νέα Υόρκη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν το παρόν στην ξεχωριστή, και λόγω της νέας έκθεσης στον ίδιο χώρο, αυτή εκδήλωση.
Στη δεξίωση στην προξενική κατοικία, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης, παραβρέθηκε πλήθος διακεκριμένων καλεσμένων, ανάμεσά τους ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένη Έθνη πρέσβης Γεώργιος Σέκερης, ο κορυφαίος ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Mark Mazower, ο διακεκριμένος καρδιολόγος Γεώργιος Δάγκας. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κύριος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε προσωπικά το Μάρκο Δρακωτό, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου (HACC), ο οποίος ήταν ο χορηγός της βραδιάς. Ο κύριος Δρακωτός ήταν επίσης «υπεύθυνος» για την επιλογή του σεφ με τις πολύ εκλεπτυσμένες και πρωτότυπες δημιουργίες του στους εκλεκτούς μεζέδες της βραδιάς, που συνόδευαν το κρασί που προσφέρθηκε, με το λευκό να προέρχεται επίσης από τις Κυκλάδες. Από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο (HACC) παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής του Άθας Ιωάννου και η εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Μητσάκη.