Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΔηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

Δηλώστε Τώρα ή Διορθώστε Το Κτηματολόγιο Στην Αθήνα

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Το Κτηματολόγιο προχωράει στην υλοποίησή του στον Δήμο Αθηναίων. Η διαδικασία άρχισε πριν από πάνω από δέκα χρόνια, όταν για πρώτη φορά όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα, ακόμα και όσοι έχουν εξ αδιαιρέτου μερίδιο σε κάποιο ακίνητο, ή μόνο έναν χώρο στάθμευσης (ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία), ή μόνο μία αποθήκη, ή μόνο την επικαρπία, ή την ψιλή κυριότητα, κλήθηκαν να υποβάλουν συμβόλαια, πιστοποιητικά μεταγραφής, τοπογραφικά και λοιπά έγγραφα, που αποδεικνύουν το δικαίωμά τους.

Από την 1η Ιουνίου 2020 άρχισε η πρώτη ανάρτηση, δηλαδή η δημοσίευση των δικαιωμάτων που δηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλους όσους είναι ή ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων. Καθένας που έχει δηλώσει ακίνητο ή γενικώς εμπράγματο δικαίωμα πρέπει τώρα να ελέγξει εάν το δικαίωμά του έχει αποτυπωθεί από το Κτηματολόγιο σωστά, ή εάν έγινε κάποιο λάθος. Λάθη μπορεί να έχουν γίνει ως προς τα τετραγωνικά, τα ποσοστά κυριότητας, το όνομα και τα λοιπά στοιχεία του δικαιούχου κλπ. Τώρα μπορεί να αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και διεκδικήσεις του ίδιου ακινήτου από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες. Εάν επί παραδείγματι, περισσότεροι έχουν δηλώσει το ίδιο ακίνητο, θα προκύψει το πρόβλημα, διότι αυτό θα φανεί στην πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου. Εάν κάποιος παρά το ότι δήλωσε το ακίνητό του, δεν το βλέπει στους πίνακες της πρώτης ανάρτησης, είναι πιθανόν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου να αξιολόγησαν τα έγγραφα που υπέβαλε ως μη επαρκή για την απόδειξη της κυριότητάς του, ενώ αξιολόγησαν ως επαρκή τα στοιχεία που πιθανώς υπέβαλε κάποιος άλλος για το ίδιο ακίνητα και ανεγνώρισαν, προσωρινώς, εκείνον ως ιδιοκτήτη. Τέτοιες περιπτώσεις οδηγούν στην υποβολή ενστάσεως από εκείνον του οποίου το δικαίωμα δεν αναγνωρίσθηκε, ώστε να αποδειχθεί ενώπιον Ειδικής Επιτροπής, ποιός από τους δύο που διεκδικούν το ίδιο ακίνητο, έχει δίκιο.

Στο Γραφείο Κτηματογραφήσεως Αθηνών θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής έως 3 Οκτωβρίου 2020 αιτήσεως διορθώσεως προδήλου σφάλματος, αλλά και εκπροθέσμων δηλώσεων ακινήτων που βρίσκονται στον Δήμο. Δηλαδή όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις, αλλά προκύπτει ότι στην αποτύπωση του δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ακινήτων στην Αθήνα το Κτηματολόγιο δεν έχει καταχωρίσει σωστά τα δικαιώματα αυτά, ή υπάρχουν παραλείψεις κλπ, η προθεσμία είναι μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2020 για υποβολή αιτήσεων διορθώσεως ή αποκαταστάσεως των σφαλμάτων. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους τώρα ανακαλύπτουν ότι έχουν ακίνητο στον Δήμο Αθηναίων και δεν το είχαν δηλώσει από το 2008 που είχε αρχίσει η διαδικασία. Οι δικαιούχοι συνεπώς εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων μπορούν ακόμα και μέχρι τις 3-10-2020 να δηλώσουν για πρώτη φορά το ακίνητη ή το μερίδιό τους σε ακίνητο, που είχαν για οιονδήποτε λόγο παραλείψει να δηλώσουν μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται η ευχέρεια σε όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ή κληρονόμους να μην χάσουν τα ακίνητά τους και να μην τους τα πάρει το δημόσιο, όπως προβλέπει ο νόμος, εφόσον υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο Αθηναίων τους επόμενους μήνες και πάντως όχι μετά τις 3 Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, από εδώ και στο εξής, κάθε μεταβίβαση ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων, εκτός των άλλων δικαιολογητικών και πολλών εγγράφων που απαιτούνται στον συμβολαιογράφο, χρειάζεται πλέον και πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου. Συνεπώς, εάν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Γραφείο Κτηματογραφήσεως Αθηνών, δεν μπορεί να μεταβιβασθεί, δηλαδή ούτε να πωληθεί, να δωριθεί ή να μεταβιβασθεί με γονική παροχή.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img