Sunday, June 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek CommunityΕκδήλωση για το πρωτόκολλο της Κέρκυρας στο Δελβινάκι

Εκδήλωση για το πρωτόκολλο της Κέρκυρας στο Δελβινάκι

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, 19:16,  Χάονας

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα 15/5/2016 στο ακριτικό Δελβινάκι η επιτυχής λήξη της α΄ φάσης του Αυτονομιακού Αγώνα της Β. Ηπείρου, που ανάγκασε την Αλβανία να υπογράψει το νομικά ενεργό μέχρι σήμερα Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο προβλέπει αυτονομία στα ιερά χώματα της Β. Ηπείρου. Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, εκ των πρωτεργατών του Αυτονομιακόυ Αγώνα του 1914. Στη συνέχεια, ο νυν Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ κ. Ανδρέας εκφώνησε μία σύντομη αλλά εμπνευσμένη ομιλία, όπου αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στη Β. Ήπειρο, κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ και διαβεβαίωσε ότι στο τέλος ο αγώνας για τη Β. Ήπειρο θα δικαιωθεί. Ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το ηρώο της κωμόπολης και εγκρίθηκε ψήφισμα.

Το σχετικό Δελτίο Τύπο της Ιεράς Μητροπόλεως έχει ως εξής:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Εκατόν δύο (102) χρόνια μετά από τον ηρωϊκό αγώνα για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914) και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914), πραγματοποιήθηκαν στο ηρωϊκό Δελβινάκι, την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016, οι καθιερωμένες από τον Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, εκδηλώσεις. Έτσι, το πρωϊ, εν πληθούση Εκκλησία, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο των πρωτεργατών και των γενναίων Αγωνιστών της Αυτονομίας. Στην συνέχεια, τρισάγιο επί του τάφου του Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη κ. ΑΝΔΡΕΑ, ο οποίος, κατόπιν μίλησε επίκαιρα. Μετά την ομιλία έγινε η ειρηνική πορεία όλων των προσκυνητών (Σ.Φ.Ε.Β.Α., ΠΑ.ΣΥ.Β.Α., Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών) μέχρι το Μνημείο των Πεσόντων της κωμοπόλεως. Εκεί έγινε σύντομο Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνου από τον Μητροπολίτη και στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε δια βοής το ακόλουθο

Thanks for reading Hellenic News of America

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

«1) Ζητάμε από την Αλβανία να σταματήσει την ανθελληνική στάση της απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, πότε γκρεμίζοντας ιερούς Ναούς, πότε αρπάζοντας αυθαίρετα τις περιουσίες των Ελλήνων, και πότε διαγράφοντας ετσιθελικά από τους εκλογικούς καταλόγους όσους Βορειοηπειρώτες ζουν και εργάζονται μακριά από την πατρίδα τους. Αυτό το εξωφρενικό μέτρο αποβλέπει στο να χάσουν οι Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Πατρίδα τους !

2) Ζητάμε να σταματήσει η Αλβανία να υποδαυλίζει τις ορέξεις των «Τσάμηδων» για ανύπαρκτες αποζημιώσεις και για περιουσίες στην Ελλάδα.

3) Ζητάμε από τους Βορειοηπειρώτες να είναι μονοιασμένοι μεταξύ τους. Η ισχύς εν τη ενώσει, αφού μάλιστα μπροστά μας έχουμε σκληρό αγώνα.

4) Ζητάμε, ακόμη από την «ΟΜΟΝΟΙΑ» να ασχοληθεί με το ζήτημα όσων επρόδιδαν τους συμπατριώτες τους, κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, και παραμένουν αμετανόητοι.

5) Ζητάμε από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση της Ελληνικής μας Πατρίδος να ενδιαφερθεί, επί τέλους, και για την Βόρειο Ήπειρο, για να μη προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες μια ακόμη «χαμένη Πατρίδα». Όχι ενδιαφέρον μόνο για τα οικονομικά, αλλά και για τα εθνικά ζητήματα, για να καταξιώσουμε έτσι την κληρονομιά των ενδόξων προγόνων μας. Τέλος,

6) Παρακολουθούμε με συγκίνηση το δράμα των προσφύγων, που βρίσκονται στην Χώρα μας. Και ζητάμε από την Ευρώπη και την Αμερική να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, τόσο στην Μέση Ανατολή, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους και να επιδοθούν στα ειρηνικά τους έργα ».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Πηγή: https://www.himara.gr

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Τιμήθηκε στα Εξάρχεια η επέτειος του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας με διαμαρτυρία για το άγαλμα της σκλαβωμένης Β. Ηπείρου

Παρουσία δεκάδων Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών πατριωτών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Εθνικού Συλλόγου “Βόρειος Ήπειρος 1914”, η λιτή και σεμνή εκδήλωση για την 102η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.

 

Το σημείο που έλαβε χώρα το γεγονός ήταν άκρως συμβολικό: ο χώρος που ήταν τοποθετημένο επί 63 χρόνια το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου επί της Τοσίτσα και Πατησίων, μεταξύ του Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο υπέστη βανδαλισμό κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και αποσύρθηκε από τον Δήμο Αθηναίων πριν λίγες ημέρες για να αποκατασταθεί.

 

Σκοπός της εκδήλωσης και μάλιστα σε μία κατά κοινή ομολογία “ιδεολογικά επικίνδυνη” τοποθεσία, ήταν να καταδείξει ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν διστάζουν να τιμήσουν μία αλύτρωτη ελληνική περιοχή, όπως η Βόρειος Ήπειρος, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για την βεβήλωση των μνημείων τους.

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του προεδρείου του ΕΣΒΗ 1914 ο κ. Λευτέρης Πρίφτης, όπου αναφέρθηκε στην επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με το οποίο αναγνωρίστηκε στις 17 Μαΐου 1914 η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής και την Αλβανία. Όπως τόνισε ο τελικός στόχος και ο πόθος των Βορειοηπειρωτών δεν είναι η αυτονομία αλλά η πλήρης απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας τους και η ένωση της με τη Μητέρα Ελλάδα.
Παράλληλα καταδίκασε την καταστροφή του συμβολικού έργου τέχνης που κοσμούσε τον πεζόδρομο της Τοσίτσα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αποτρόπαια αυτή πράξη δεν προήλθε από ελληνικά χέρια γιατί όπως είπε, “ένας Έλληνας, σε όποια ιδεολογία και αν πιστεύει, δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο”.

 

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κυρία Βιολέτα Νίκα ανέγνωσε την επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με την οποία ζητείται η άμεση αποκατάσταση του αγάλματος που απεικονίζει τη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκε ο Ύμνος της Αυτονόμου Ηπείρου και κατατέθηκε στεφάνι από τον κ. Νίκο Κολίλα εκ μέρους του ΕΣΒΗ 1914.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους παρόντες να ψέλνουν δυνατά στην Τοσίτσα τον Εθνικό Ύμνο και με την ευχή την ίδια μέρα το επόμενο έτος να μην είναι ακόμα σκλαβωμένη η Βόρειος Ήπειρος, με το άγαλμα που την απεικονίζει να έχει διαφορετικό πλέον συμβολισμό.

 

 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αντιπροσωπείες από το Εθνικό Μέτωπο, τον Ιερό Λόχο 2012 και την Εθνική Εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραβρέθηκαν αρκετά νέα σε ηλικία άτομα βορειοηπειρωτικής καταγωγής, που ήρθαν για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους εκδήλωση.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε δύο νέους Βορειοηπειρώτες που ήρθαν από τη Μαγούλα Αττικής για τον σκοπό αυτό!

Ως Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 ευχαριστούμε θερμά όσους αψήφισαν την αδιαφορία αλλά και τις φοβίες για το σημείο διεξαγωγής και παραβρέθηκαν  στην εκδήλωση, αλλά πολύ περισσότερο την Ελληνική Αστυνομία που επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της και συνέβαλλε στην ομαλή πραγματοποίηση της πρωτοβουλίας μας.

 

 

 

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914»

 

Προς Δήμαρχο Αθηναίων κον Γεώργιο Καμίνη

 

Σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου 2016, συγκεντρωθήκαμε στο σημείο όπου ήταν τοποθετημένο από το 1953 το άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, επί της Τοσίτσα και 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να τιμήσουμε την 102η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της ιδιαίτερης μας πατρίδας.

 

Επιλέξαμε να εορτάσουμε αυτή την ιστορική ημερομηνία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε ένα συμβολικό για εμάς σημείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε πριν λίγες εβδομάδες για τον βανδαλισμό από αγνώστους του μνημείου που συμβόλιζε την σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο μας, πράξη την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα αφού προσβάλλει κατάφορα ένα αδικημένο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

Χαιρετίζουμε την απόφαση σας να αποσύρετε το άγαλμα προκειμένου να διορθωθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστη.

 

Παράλληλα όμως ζητούμε να μην πέσει το μνημείο θύμα αμέλειας και λησμονιάς, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί σε κάποια αποθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά να αποκατασταθεί σύντομα.

 

Εάν δεν θεωρείται κατάλληλη η περιοχή στην οποία βρισκόταν για εξήντα τρία ολόκληρα χρόνια, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, όπως στην πλατεία Συντάγματος ή όπου αλλού είναι εφικτό.

 

Εμείς θα παρακολουθούμε την υπόθεση, με την ελπίδα ότι στην επόμενη επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 2017) και στην επόμενη επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 2017), το συμβολικό μνημείο θα έχει αποκατασταθεί και θα έχει τοποθετηθεί και πάλι σε κάποια κεντρική αθηναϊκή πλατεία προκειμένου να θυμίζει σε όλους την αλύτρωτη Ήπειρο μας.

 

Άλλωστε η πόλη των Αθηνών δεν πρέπει να ξεχνά ότι πολλά από τα περικαλλή και ιστορικά μέγαρα που την κοσμούν ανηγέρθησαν από δωρεές Εθνικών Ευεργετών με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο (π.χ. Ζάππειο, Αρσάκειο, Μπάγκειο, Αστεροσκοπείο), καθώς και ότι οι Βορειοηπειρώτες συνέβαλλαν τα μέγιστα για την ανοικοδόμηση της ελληνικής πρωτεύουσας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ας είναι η αποκατάσταση του αγάλματος της σκλαβωμένης Β. Ηπείρου μία πράξη ευγνωμοσύνης στη μνήμη τους.

 

Αθήνα,  17 Μαΐου 2016

 

Για τον Εθνικό Σύλλογο «Βόρειος Ήπειρος 1914»

 

Ο Προεδρεύων                                          Η Γενική Γραμματέας

 

Παππάς Ιωάννης                                              Νίκα Βιολέτα
 

 

 

 

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img