Monday, March 4, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ- Επενδύσεις, ο ασφαλέστερος δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ- Επενδύσεις, ο ασφαλέστερος δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη

Latest articles

Μακρόπνοα έργα, όπως η μεγάλη απευθείας ξένη επένδυση $ 2 δισ. της Eldorado Gold για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, έχουν την δυναμική να αλλάξουν την τροχιά της εθνικής οικονομίας

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας κι ενώ ακόμα η χώρα δεν έχει συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, επανέρχεται στο προσκήνιο η αγωνία και η αβεβαιότητα για την αναπτυξιακή δυναμική της. Η αναζήτηση για τις λύσεις που θα δημιουργήσουν την προοπτική για να ξεπεραστούν οι κρίσεις και να δημιουργηθεί αξία για τους πολίτες και τη χώρα γίνεται όλο και πιο έντονη.

Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν το στίγμα της πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Οι προσδοκίες και οι προκλήσεις, είναι στα ύψη κυρίως σχετικά με το αναμενόμενο πακέτο φοροελαφρύσεων που όπως είναι αναμενόμενο, μονοπωλεί τη συζήτηση.

Η συζήτηση όμως δεν μπορεί να εξαντλείται στις φοροελαφρύνσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι μετά από την πολυετή ξηρασία, η ελληνική οικονομία διψά για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε όλους τους τόνους από διάφορες έγκριτες πηγές (Έκθεση Πισσαρίδη, Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εκθέσεις ΕΚΤ, κ.α).

Πρόκειται για τον μεγάλο σκόπελο, τον οποίο πρέπει να διαβεί η ελληνική οικονομία ώστε να δώσει λύσεις σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει όπως, η υψηλή ανεργία, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η έλλειψη κερδοφορίας και τελικά η αδύναμη ανάπτυξη. Αυτός ο σκόπελος δεν αντιμετωπίζεται μόνο με προσεκτικά βήματα πολιτικής, αλλά με μεταρρυθμίσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν επενδυτικά άλματα. Ο δρόμος όμως προς αυτή την επιτυχία είναι μακρύς και δύσκολος και απαιτεί επιμονή και στοχευμένες κινήσεις που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή που υπογράφηκε πριν από μερικούς μήνες μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικός Χρυσός. Με την υπογραφή αυτή, η επένδυση γύρισε σελίδα και προχωράει δυναμικά προς την πλήρη ανάπτυξή της, με επιπλέον προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους $ 1,9 δισ. Πριν από μερικές ημέρες, η Eldorado Gold (μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός που αναπτύσσει το έργο στη Χαλκιδική) προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση προετοιμασίας, εκδίδοντας ομόλογο ύψους 500 εκατ δολαρίων το οποίο υπερκαλύφθηκε από τους επενδυτές οι οποίοι αναγνώρισαν τις προοπτικές της εταιρείας. Με το τρόπο αυτό, η καναδική μεταλλευτική εταιρεία αποκτά ισχυρότερη ρευστότητα που θα της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωράνε οι ανανεώσεις των απαραίτητων μελετών (Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην τελική αδειοδότηση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών – ένα παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού.

Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Άλλωστε, ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους (πηγή ΣΜΕ, 2019) και δημιουργώντας εξαγωγές ύψους € 0,8 δισ.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων, υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Β. Ελλάδα. Επιπροσθέτως, αναμένεται τα κρατικά έσοδα να ανέλθουν στα € 2 δισ. μέσω φορολογίας, μισθών και μεταλλευτικών τελών, και οι εξαγωγές στα € 11,3 δισ. σε βάθος 25ετίας. Παράλληλα, θα κατευθυνθούν € 3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας το τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο χρονικός ορίζοντας της 25ετούς λειτουργίας των μεταλλείων αποτελεί μια σταθερή βάση πάνω στην οποία πολλές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μπορούν να προγραμματίσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και να υλοποιήσουν επενδύσεις κόντρα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινότητα, εφόσον θα υλοποιηθεί ένα πρωτοφανές επενδυτικό σχέδιο ύψους € 70 εκατ. με πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, που θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παράλληλων με την μεταλλευτική, όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός

Η επένδυση της Eldorado Gold αποτελεί ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συνεισφορά της δεν μένει μόνο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η είδηση της υπογραφής της νέας επενδυτικής συμφωνίας ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα χρηματιστηριακά κέντρα και τοποθέτησε την Ελλάδα ακόμα πιο δυναμικά στο στόχαστρο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Eldorado Gold, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την Ελλάδα ως μια χώρα που μετασχηματίζεται σε μια εξωστρεφή και ανερχόμενη αγορά, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για νέες επενδύσεις και πολύτιμα διεθνή νέα κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img