Η Μεγάλη «Αφύπνιση» της Ομογένειας Ξεκίνησε. Ελληνοαμερικανοί μπαίνουν μπροστά στην ανόρθωση της Ελλάδος                                          

Αρθρο του Θανάση Μπολέτη Για την Hellenic News Of America 

                            

Δεν υπερβάλουμε χρησιμοποιώντας τον πιο πάνω τίτλο να δώσουμε έμφαση στην κινητικότητα που παρατηρείται εκ μέρους επιχειρηματικών ομίλων που διοικούνται από Έλληνες του εξωτερικού και ειδικά της Αμερικής να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες δεν είναι ακόμη πρόσφορες, λόγω συγκυριών που συνδέονται τόσο με τις υψηλές φορολογίες όσο και με τις δαιδαλώδεις  γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται εκ μέρους των Ελλήνων της διασποράς σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι εξαιρετικά αξιόλογες και μάλιστα αποθαρρύνουν, προσφέροντας υψηλότερα τιμήματα, να μπουν στην Ελληνική αγορά ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις στην Ελλάδα που τις διεκδικούσαν επιχειρηματικοί όμιλοι της Κίνας και άλλων χωρών. Προσφάτως Ελληνοαμερικανοί επενδύτες εξαγόρασαν την Εθνική Ασφαλιστική μια ιστορική εταιρεία με μεγάλη Ιστορία και αξιόλογες προοπτικές. Μάλιστα άφησαν πίσω τους άλλους επενδυτές από την Κίνα.

Το ύψος της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθε σε 718 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει την εξαγορά του 75% της εταιρίας. Η εξαγορά έγινε από την Exin Financial Services Holding. S.A.  Συνιδρυτές της εταιρίας είναι και δυο Ελληνοαμερικανοί. Ο κ. John Koudounis και ο κ. John Calamos. Μάλιστα ο κ. John Calamos σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι αναζητούσε ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Αφήσε βεβαίως να εννοηθεί ότι τα επιχειρηματικά σχέδια δεν θα σταματήσουν σε αυτή την επένδυση.

Ασφαλώς δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση στην οποία έχει στραφεί ο ενδιαφέρον των παραγόντων της Ελληνικής αγοράς. Ερχονται και άλλα ελπιδοφόρα μηνύματα και από άλλες περιοχές του πλανήτη. Όπως από Καναδά, Αυστραλία, Νότια Αφρική και Ευρώπη. Έλληνες Ομογενείς μπαίνουν δυναμικά σε τομείς του τουρισμού των ακινήτων και σε εταιρίες του δημοσίου που εκποιούνται. Μάλιστα κάποιοι Ευρωπαίοι και Ασιάτες επενδυτές που προσδοκούσαν να αγοράσουν τα φιλέτα της Ελλάδος με χαμηλές τιμές βρίσκουν απέναντί τους ¨Ελληνες Επιχειρηματίες της Ομογένειας.

Η κινητικότητα αυτή-όπως πληροφορούμεθα- έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στην ελληνική επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν για Εθνική  Επενδυτική Κοσμογονία. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το εξαίρετο επενδυτικό ξεκίνημα, δεν αγνοούμαι και την συνεισφορά των  Ελληνικών Ιδρυμάτων όπως του Νιάρχου του Ωνάση και άλλων, που καθημερινά βρίσκονται αρωγοί στην Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας.

Αξίζει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ηγούνται αυτών των ιδρυμάτων ένας μεγάλος έπαινος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ομογένεια δεν θα αφήσει την Ελλάδα της κρίσης έρμαιο εκείνων που την βλέπουν αδύναμη και επιθυμούν να την να την εκμεταλλευτούν. Ο δρόμος προς την Ιθάκη είναι ανοιχτός… για αυτούς που ξέρουν να τον διαβούν…