Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America
Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για να υποδεχτεί την «ελληνική μέρα». Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στον απόηχο του μεγάλου διακυβερνητικού και επιχειρηματικού φόρουμ του Κάπιταλ Λινκ στην ήδη γιορτινή και στολισμένη Wall Street οι κορυφαίοι συμμετέχοντες του φόρουμ επισκέπτονται το χώρο του χρηματιστηρίου με τον πιο τυχερό από αυτούς να σηκώνει το χαρακτηριστικό ξύλινο σφυρί με τα χτυπήματα του οποίου τίθεται σε λειτουργία το εμβληματικό καμπανάκι το οποίο ακριβώς στις 4 το απόγευμα ώρα ανατολικής ακτής σημαίνει τη λήξη της συνεδρίασης.
Ο πολύ παραδοσιακός ήχος από το καμπανάκι και το ξύλινο σφυρί δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με την πλήρη ψηφιοποιημένη πια διαδικασία και την κυρίαρχη παρουσία στην αίθουσα εκατοντάδων οθονών και άλλων ψηφιακών συσκευών. Η αίθουσα κυριαρχείται επίσης από την παρουσία των στούντιο των μεγάλων αμερικανικών δικτύων και το τέλος της συνεδρίασης μεταδίδεται και τηλεοπτικά. Πρόκειται για ένα μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός, το οποίο υπολογίζεται ότι παρακολουθούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο κάτι που δίνει και ουσία στην εορταστική παρουσία της Ελλάδας στην καρδιά των αγορών, αφού τόσο η κυρίαρχη στο χώρο ελληνική σημαία, όσο και τα πρόσωπα και οι εταιρίες που συμμετέχουν προβάλλονται σε όλο τον κόσμο.
Ένα τέταρτο του αιώνα Capital Link!
Η φετινή ελληνική παρουσία στη Wall Street είχε ορισμένες ιδιαιτερότητες που ενέτειναν τον εορταστικό της χαρακτήρα. Οι επικεφαλής της ελληνικής παρέας που «εισέβαλε» στο Χρηματιστήριο, ο ιδρυτής του Κάπιταλ Λινκ Νικόλαος Μπορνόζης και η από την αρχή συνοδοιπόρος του Όλγα έλαμπαν από χαρά, αφού η φετινή διοργάνωση ήταν η 25η. Για ένα τέταρτο του αιώνα το συγκεκριμένο φόρουμ διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην σύνδεση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο φόρουμ εκπροσωπούνται διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ενώ και συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης. Το φετινό φόρουμ εκτός το ορόσημο των 25 χρόνων έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά και μία δεύτερη αίθουσα με παράλληλα πάνελ με τους ομιλητές να ξεπερνούν τον εντυπωσιακό για μονοήμερο συνέδριο αριθμό των 100! Οι θέσεις τόσο για το γεύμα με τους κεντρικούς ομιλητές όσο και για το δείπνο με τις παραδοσιακές βραβεύσεις του θεσμού είχαν επίσης εξαντληθεί πολλές μέρες πριν τη διεξαγωγή του. Η επίσης στενή σχέση του Capital Link με το NYSE πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, αφού η φέτος η Wall Street βάφτηκε στα γαλανόλευκα για 19η συνεχόμενη φορά.
Συνήθως κάποιος από τους υπουργούς, οι οποίοι ταξιδεύουν από την Ελλάδα για το φόρουμ, είναι ο «εκλεκτός» για να χτυπήσει το καμπανάκι του χρηματιστηρίου. Φέτος όμως από τη μία οι συμμετέχοντες υπουργοί, ιδιαίτερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά τις ομιλίες τους και τις συναντήσεις τους με επενδυτές αναχώρησαν αμέσως για την Ελλάδα, για να προλάβουν να παραστούν στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του προϋπολογισμού, από την άλλη ένα άλλο ελληνικό χαρακτηριστικό ορόσημο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης «επέβαλλε» την επιλογή του προσώπου.
Τριάντα χρόνια της Tsakos Energy Navigation στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Το 1993 η Tsakos Energy Navigation (TEN) του Χιώτη εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου έγινε η πρώτη ελληνική εταιρία, αλλά και μια από τις πρώτες ναυτιλιακές εταιρίες παγκοσμίως που εισήχθη στο New York Stock Exchange, με την πτυχιακή εργασία του κυρίου Τσάκου στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, από την οποία ξεκίνησε η ιδέα της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές να δίνει στον Έλληνα εφοπλιστή την πρωτοπορία στο συγκεκριμένο τομέα, αφού μέχρι τότε, όπως χαρακτηριστικά μας είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στη Hellenic News of America ο κύριος Τσάκος, η ναυτιλία είχε πιο προσωπικό χαρακτήρα και η ναυπήγηση ή πρόσκτηση νέων πλοίων δεν βασιζόταν σε άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Από τότε η εταιρία ακολούθησε μια εντυπωσιακή, σταθερά ανοδική πορεία, που την έχει φέρει στην κορυφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καθαρά κέρδη της, τα δέκα μόνο χρόνια της ύπαρξής της είχαν ανέλθει σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια!
Έτσι ο Νικόλαος Τσάκος «δικαιωματικά» ανέλαβε να χτυπήσει το κουδούνι της λήξης, συνοδευόμενος από τον άλλο τιμώμενο επισκέπτη από την Ελλάδα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννο Κοντόπουλο. Στο μπαλκόνι με το κουδουνάκι που δεσπόζει της αίθουσας ανέβηκαν επίσης μια σειρά επίσημοι προσκεκλημένοι του Χρηματιστηρίου, ανάμεσά τους, μεταξύ άλλων ο Νίκος και η Όλγα Μπορνόζη από το Κάπιταλ Λινκ, η πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, ο οποίος ταξίδεψε από το Λονδίνο για να βραβευτεί από το Capital Link, καθώς βέβαια και ο οικοδεσπότης από την πλευρά του NYSE, αντιπρόεδρος του θεσμού John Tuttle.
Λίγη ώρα πριν τις τέσσερις σε πανηγυρικό κλίμα η ομάδα ανέβηκε στο μπαλκόνι και άρχισε με έντονο τρόπο να τονίζει την ελληνική παρουσία και με ιδιαίτερη ένταση επιτέλεσαν ακριβώς στις 4 την «θορυβώδη» αποστολή τους! Ευδιάθετος ασφαλώς και ο κύριος Τσάκος ήταν ο μόνος από την ομάδα που κάποια στιγμή δεν μπόρεσε να κρύψει και την έντονη συγκίνησή του για την επάνοδό του μετά από τόσα χρόνια στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά με παρούσες στην αίθουσα, ήδη φοιτήτριες στο ίδιο πανεπιστήμιο με εκείνον, το Columbia, τις δύο του κόρες! Μετά τις πολλές φωτογραφίες και μοιράζοντας τα γαλάζια καπέλα και τις γραβάτες της ΤΕΝ, η αποστολή της εταιρίας βγήκε από το κτίριο για να απολαύσει το απόγευμα στην στολισμένη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα εφοπλιστή να υπόσχεται χαμογελαστός στα στελέχη του ότι το «πάρτυ» θα συνεχιστεί στην νυχτερινή πτήση της επιστροφής προς την Αθήνα.
Θερμή υποδοχή της ελληνικής αποστολής στη Wall Street
Η πολυπληθής ελληνική αποστολή είχε τύχει νωρίτερα θερμής υποδοχής στο χώρο του Χρηματιστηρίου. Μετά τον έλεγχο ασφαλείας και ενώ οι παρευρισκόμενοι φωτογραφίζονταν στην αίθουσα στην οποία κυριαρχούσαν οι, ψηφιακές πια στις οθόνες, ελληνικές σημαίες, ακολούθησε μια μικρή «έξοδος» για την καθιερωμένη φωτογράφιση ολόκληρης της πολυπληθούς ομάδας με φόντο το κτίριο του Χρηματιστηρίου και το στολισμένο ήδη δέντρο. Όλα αυτά υπό το «βλέμμα» ενός από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, του George Washington, το άγαλμα του οποίου δεσπόζει απέναντι από το χρηματιστήριο, αφού στην ιστορική περιοχή διαδραματίστηκαν γεγονότα του πολέμου της ανεξαρτησίας με το όνομα της οδού, σήμερα ταυτισμένο μεταφορικά με τις διεθνείς αγορές, να αναφέρεται κυριολεκτικά, όχι σε κάποιο τοίχο, αλλά στο τείχος που προϋπήρχε στην περιοχή και είχε χτιστεί για την αντιμετώπιση πειρατών. Έπειτα η αποστολή ανέβηκε στην αίθουσα υποδοχής στην οποία ο Αντιπρόεδρος του John Tuttle την υποδέχτηκε και στη σύντομη ομιλία του, αφού «ξενάγησε» τους επισκέπτες στην ιστορία του θεσμού, αναφέρθηκε στη στενή και μακροχρόνια σχέση μεταξύ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης με την ελληνική επιχειρηματικότητα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ναυτιλία, αλλά και την ομογένεια. Συνεχάρη το Νίκο και την Όλγα Μπορνόζη για τα 25 χρόνια του Capital Link και κάλεσε τον Νίκο Μπορνόζη και τον Γιάννο Κοντόπουλο να απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό, με τον τελευταίο να προσκαλεί τον οικοδεσπότη στην Αθήνα.
Κυριαρχία του γαλάζιου!
Ο John Tuttle κάλεσε στο πόντιουμ όλους του εκπροσώπους των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ελληνικών εταιριών και τους παρέδωσε ένα συμβολικό νόμισμα με την εγχάρακτη απεικόνιση του χρηματιστηρίου στη μία όψη και το έτος 1792, που θεωρείται το έτος ίδρυσης στην τότε μορφή του του θεσμού. Κεντρικό πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής της σύντομης εκδήλωσης και πάλι ο Νικόλαος Τσάκος στον οποίο απονεμήθηκε και μια τιμητική πλακέτα του θεσμού. Ο Έλληνος εφοπλιστής αφού αναφέρθηκε και πάλι με συντομία στην πορεία της εταιρίας του και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους ανταπέδωσε με ένα αναμνηστικό δώρο σε ένα χαρακτηριστικό κουτί με την ελληνική σημαία. Ο Νικόλαος Τσάκος δώρισε επίσης ένα πολύ καλόγουστο μαντήλι με τα ελληνικά χρώματα στην, επίσης παρούσα Διευθύντρια (CFO) Διεθνών Κεφαλαιακών Αγορών του NYSE Cassandra Seier, πολλοί παραβρισκόμενοι φορούσαν γραβάτες με μπλε χρώματα, τέτοια ήταν και η εορταστική γραβάτα της ΤΕΝ, ενώ άλλο ανώτατο στέλεχος του NYSE φορούσε τη γραβάτα που έκανε παγκοσμίως γνωστή πριν λίγες μέρες ο Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος, χαρακτηριστικό και αυτό για την μονοήμερη μεν αλλά εμφατική ελληνική «κυριαρχία» στη Wall Street!