Sunday, April 21, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΘεσσαλονίκη: Ένα «έξυπνο σπίτι» για την έγκαιρη διάγνωση Alzheimer

Θεσσαλονίκη: Ένα «έξυπνο σπίτι» για την έγκαιρη διάγνωση Alzheimer

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Μια σύγχρονη μονοκατοικία με εξοπλισμό που την καθιστά «έξυπνο σπίτι» χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μελέτης, με σκοπό την εύρεση νέων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer, η οποία διεξάγεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Από τον Νοέμβριο του 2021 που ξεκίνησε η μελέτη, το «έξυπνο σπίτι», το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη, έχει φιλοξενήσει περίπου 30 άτομα, ηλικίας 55 έως 82 ετών, που είτε είναι νοητικά υγιείς ή έχουν ήπια νοητική διαταραχή ή υποκειμενική νοητική διαταραχή. Τα άτομα αυτά παρέμειναν στο «έξυπνο σπίτι» περίπου έξι ώρες, ενώ κάποιοι διανυκτέρευσαν σε αυτό και στη διάρκεια της παραμονής τους εκτέλεσαν καθημερινές δραστηριότητες με φυσικό τρόπο (π.χ. μαγείρεμα, ύπνος), που καταγράφηκαν από αισθητήρες κίνησης, καθώς και με τη χρήση συσκευών και φορητών αισθητήρων. Επίσης, καθοδηγούμενοι και με τη χρήση φορητών αισθητήρων, έκαναν ήπια σωματική δραστηριότητα, χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματά της.

«Είναι μία αρκετά πρωτότυπη μελέτη, η οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τις μελλοντικές αντίστοιχες μελέτες. Η μελέτη απευθύνεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Αρχικά είχαμε προγραμματίσει να βάλουμε στο “έξυπνο σπίτι” 10 άτομα, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και μέχρι στιγμής βάλαμε περίπου 30 άτομα και υπάρχει περιθώριο θα βάλουμε λίγους ακόμη. Στους συμμετέχοντες γίνεται πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών και νευρολογική εξέταση, εκμάθηση σωματικών ασκήσεων για βελτίωση της φυσικής και νοητικής δραστηριότητας καθώς επίσης και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ψυχολόγος -μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ Ιουλιέττα Λαζάρου.

Εξηγώντας τι ακριβώς καλούνται να κάνουν οι συμμετέχοντες που φιλοξενούνται στο «έξυπνο σπίτι», η κ. Λαζάρου λέει: «Το “έξυπνο σπίτι” είναι μία πλήρως εξοπλισμένη μονοκατοικία. Είναι ένα κανονικό εξοπλισμένο σπίτι, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει διάφορους αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, το πώς και σε ποιους χώρους κινείται ο συμμετέχων, ποια ντουλάπια ανοίγει, πόσες φορές κλπ. Οπότε, μέσα από ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που δίνουμε να εκτελέσει ο συμμετέχων, μπορούμε και καταγράφουμε τη δραστηριότητά του σαν να ήταν στο σπίτι του. Κι αυτό γιατί στη νόσο Alzheimer φαίνεται ότι η καθημερινή λειτουργικότητα, δηλαδή αυτές οι απλές δραστηριότητες, όπως είναι το μαγείρεμα και η διαχείριση των οικονομικών, επηρεάζονται στα πρώιμα στάδια. Στη συνέχεια, σε όσους διανυκτερεύουν δίνουμε κάποιον φορητό αισθητήρα, σαν ρολόι, το οποίο μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον ύπνο στο σύνολό του, για τα στάδια αυτού καθώς και για το πόσες φορές ξυπνάει. Αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες. Στο πλαίσιο της συμμετοχής κάνουν κάποια ήπια σωματική άσκηση και καταγράφουμε τον καρδιακό τους παλμό, πόσες θερμίδες καίνε,τη φυσική δραστηριότητα, ενώ με τη χρήση ενός φορητού ηλεκτροεγκεφαλογράφου μπορούμε και καταγράφουμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την εκτέλεση απλών νοητικών εργασιών. Στο τέλος καταγράφουμε την εμπειρία τους μέσα από τη διαδικασία συνέντευξης και ερωτηματολογίων».

Thanks for reading Hellenic News of America

Η συμμετοχή στη μελέτη είναι δωρεάν, ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να καλούν για πληροφορίες τα τηλέφωνα 2311257739 και 6942916623.

Να σημειωθεί ότι η κ. Λαζάρου θα πραγματοποιήσει απόψε ομιλία, στις 18.30, διαδικτυακά, με θέμα: «Μπορώ στο “ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ” να μάθω με ακρίβεια τη διάγνωση;». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν από τον σύνδεσμο https://authgr.zoom.us/j/96542148432?pwd=LzBnenFDUERVaHZwU2oxeWlLQXFGdz09

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img