Κάτι… κινείται στις τράπεζες
Εμφανή είναι τα σημάδια της ανάκαμψης στις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του δύο μεγάλες εκκρεμότητες, τις οποίες αναμένεται να έχει λύσει έως το τέλος του έτους: τα stress tests της ΕΚΤ, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο, και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για άμεση παρουσίαση του σχεδίου πρώτα για τα επιχειρηματικά και στη συνέχεια για τα στεγαστικά δάνεια.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συστημικές τράπεζες θα “κλειδώσουν” τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” που θα τους επιτρέψουν να μην κινούνται στην κόψη του ξυραφιού ή να μην χρειαστεί να καταφύγουν σε μηχανισμούς βοηθείας.
Ήδη, άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ με ομόλογα εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου (TLTROs) από τα 49 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά περίπου στο μισό, καθώς το Μάρτιο του 2015 το σχετικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει, αν και πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Ελλάδας, με νέα παράταση.
Στις αρχές του επόμενου έτους, και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα γεγονότα, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και πλέον η πραγματική οικονομία θα μπορεί να προσδοκά στην επιστροφή της ρευστότητας μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
Οι ίδιες οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, σχεδιάζουν ήδη τις κινήσεις που θα τους επιτρέψουν την εσωτερική τους αναδιάρθρωση και περικοπή δαπανών, ώστε να μπορέσουν να επιδιώξουν και την επιστροφή των ιδιωτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, μέσα από την επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του Μπενουά Κερέ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ο Κερέ είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και συζήτησε τα θέματα των τραπεζών τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη όσο και με το διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
(Το γεγονός, άλλωστε, ότι το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τηλεγράφημα του ΑΠΕ για το περιεχόμενο της συζήτησης Χαρδούβελη-Κερέ ως προς τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καταδεικνύει τα… “λεπτά” ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.)