Friday, April 26, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΛαμπρές εκδηλώσεις με πανσέληνο της ΓΓΑΕ για το αντάμωμα του απανταχού της...

Λαμπρές εκδηλώσεις με πανσέληνο της ΓΓΑΕ για το αντάμωμα του απανταχού της Γης ελληνισμού: μετά τους Κρήτες οι Μεσσήνιοι

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η σκυτάλη της αντάμωσης στην Ελλάδα με τον «Μύθο και Πολιτισμό» περνά στους Μεσσήνιους όλου του κόσμου. Στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη,.

Πρόκειται για τη δεύτερη «Συνάντηση του Μύθου με τον Πολιτισμό» (Myth and Culture Meeting Points), μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι της 31ης Ιουλίου, στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, όπου αντάμωσε, φέτος για πρώτη φορά, ο απανταχού της Γης κρητικός Ελληνισμός.

Οι «Συναντήσεις του Μύθου με τον Πολιτισμό» είναι πολυεπίπεδες εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών υπό την διοργάνωση και τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη. Έρεισμα αλλά και κίνητρο της πρωτοβουλίας των εκδηλώσεων αποτέλεσαν, όπως είπε ο κ. Πλευράκης «δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης. Από τη μία πλευρά εκείνος της παραγωγής αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και φιλοσοφίας και μεταλαμπάδευσής τους στον κόσμο μέσω της Ελληνικής Διασποράς σε εποχές πολιτικής μισαλλοδοξίας και οικονομικού προτεσταντισμού. Από την άλλη πλευρά εκείνος της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των Ελληνικών αξιών που γέννησαν τον Ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος στηρίζεται στην χρήση και όχι στην κατάχρηση, είτε εννοιών είτε φυσικών πόρων».

Στο «αντάμωμα» της Κρήτης, σε σκηνικό μινωϊκής τελετουργίας, με έντονες τις επιδράσεις της κρητικής ορεινής παράδοσης, στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης, κάτω από το μυθικό σπήλαιο όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας, το Δικταίο Άντρο, έγινε η ονοματοδοσία της πλατείας, η οποία συμβολικά πήρε το όνομα “Ευρώπη”.

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το νέο όνομα της “Πλατείας Ευρώπης” στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και στη Μινωϊκή γραφή, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Τόσκα, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου των δημάρχων Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, των προέδρων της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων της Γερμανίας και των Απανταχού Κρητικών Γιάννη Επιτροπάκη και Μανώλη Βεληβασάκη.

Thanks for reading Hellenic News of America

«Όποιος έρθει εδώ στο οροπέδιο για πρώτη φορά» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς «θα νοιώσει τη συγκίνηση που ένοιωσα εγώ, ιδιαίτερα έχοντας πανσέληνο και αναλογίζοντας το πόσο είναι ανόητοι εκείνοι που μιλούν για Grexit, όταν η Ευρώπη γεννήθηκε εδώ, όταν η Ευρώπη ερωτεύθηκε εδώ. Η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας και αυτός εδώ ο όμορφος τόπος πρέπει να αναδειχθεί ευρωπαϊκά και εγώ θα βοηθήσω».

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο πυρρίχιος χορός, ένας από τους αρχαιότερους ελληνικούς πολεμικούς χορούς, που χόρεψαν με ασκομαντούρες και λύρες νέοι άνδρες της περιοχής, αφού είχε προηγηθεί ξενάγηση των 400 και πλέον προσκεκλημένων και επισκεπτών, από την διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λασιθίου κ. Σοφιανού, μέσα στο ιστορικό σπήλαιο, στο οποίο ανέβηκαν το βράδυ της 31ης Ιουλίου υπό το φως της πανσέληνου.

Ιχνηλάτης των ιδεών που νοηματοδότησαν την όλη πολιτιστική πρωτοβουλία “Myth and Culture Meeting Points”, με τους αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στον Μύθο και στην Φιλοσοφία, υπήρξε το Διεθνές Συμπόσιο “Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση”, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο στο Καμπάνειο Ίδρυμα στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Το συμπόσιο πλαισιώθηκε από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες, οι οποίοι, μέσα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και πολύπλευρες προσεγγίσεις, εισηγήθηκαν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του Οροπεδίου Λασιθίου, αλλά και τη διασύνδεση των αξιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τις δυνατότητες του σύγχρονου τοπικού στοιχείου σε έναν τόπο γόνιμο, όπως τονίστηκε, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο του κόσμου, το “αιολικό θαύμα των παλαιών Κρητών” με τους 10.000 ανεμόμυλους, που κατέδειξαν ότι ευρεσιτεχνία και Ελληνισμός μπορούν να αποτελούν έννοιες παράλληλες.

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη συνέλευση νεολαιών και Κρητών του κόσμου, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνέλευσης νεολαιών-Κρητών του Συμποσίου και την προβολή της ταινίας “Ένας Θεός γεννιέται” της Ελένης Βλάσση.

Από τις εκδηλώσεις δεν μπορούσε να λείπει και η μινωική κουζίνα, εδέσματα τα οποία παρασκευάστηκαν, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων και ειδικών, σε πήλινα σκεύη -σύμφωνα με την αυθεντική μινωική παράδοση που είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι συμμετέχοντες.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Καμπάνειο Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων).

 

Σ. Αραβοπούλου

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img