spot_img
Saturday, August 31, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΜε κατάνυξη και βαθιά πίστη οι Πόντιοι τίμησαν την προστάτιδα τους Παναγία...

Με κατάνυξη και βαθιά πίστη οι Πόντιοι τίμησαν την προστάτιδα τους Παναγία Σουμελά στο νέο κόσμο 

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Φώτης Παπαγερμανός

Ειδική συνεργασία για «Hellenic News of America» 

Νέα Υόρκη. Μετά από 18 χρόνια από την δωρεά του ξυλόγλυπτου τέμπλου της Αγίας Αικατερίνης, η Μεγαλόχαρη αξίωσε τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, να προσευχηθεί στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά, να χοροστατήσει στον επισκοπικό θρόνο, να απευθύνει το θείο κήρυγμα και να γιορτάσει μαζί με τους Ποντίους την προστάτιδα τους, στον εσπερινό του Σαββάτου, που ολοκληρώθηκε μάλιστα με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά.

Αυτή ήταν μια μικρή μόνο «εικόνα» (ένα στιγμιότυπο) του διήμερου εορτασμού της Παναγία Σουμελά που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Ο Επίσκοπος Απόστολος είχε συναινέσει ως Αρχιμανδρίτης και Προϊστάμενος τότε της Κοινότητας στην δωρεά του τέμπλου της Αγίας Αικατερίνης, προς την Παναγία Σουμελά. Τα καθήκοντα του ωστόσο δεν του επέτρεψαν μέχρι τώρα να δει από κοντά το τέμπλο στη νέα του θέση.

Thanks for reading Hellenic News of America

Έτσι ο Επίσκοπος Απόστολος χαρακτήρισε ως θαύμα το γεγονός της παρουσίας του εκεί και της παρουσία των υπόλοιπων προσκυνητών.

Το προσκύνημα αυτό της Παναγίας Σουμελά, αγιάζει, τόνισε ο κ. Απόστολος τον τόπο εδώ.
Ο Επίσκοπος Απόστολος, επεσήμανε ακόμα ότι στην Τραπεζούντα του Πόντου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και άλλους Αρχιερείς, αξιώθηκε να τελέσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Επίσκοπος Απόστολος αναφέρθηκε, στο κήρυγμα του, στον ρόλο της Παναγίας, ως πύλη και γέφυρα και σκάλα, αυτή η οποία ένωσε την γη με τον ουρανό.
Ας προσευχηθούμε είπε, ώστε να δίνει η Παναγία, ζωή στους ανθρώπους, καλή ζωή, πνευματική ζωή, ηγιασμένη, να φωτίσει και να δίνει ζωή στα νέα μας παιδιά να συνεχίσουν τις παραδόσεις των προγόνων τους, να διατηρούν την πίστη τους και να μην κλονίζεται η αγάπη τους προς την Εκκλησία, αλλά και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Όλοι μας, κατέληξε ο Επίσκοπος Απόστολος έχουμε να μαρτυρήσουνε ένα προσωπικό θαύμα.

ΦΩΤΟ: ETA PRESS

Για αυτό, πρόσθεσε, είμαστε σήμερα εδώ να ανταποδώσουμε ένα «ευχαριστώ» στο πρόσωπο της Παναγίας που μας ευλογεί και μας προστατεύει καθημερινά στην ζωή μας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με την Θεία Λειτουργία και το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι που ακολούθησε σε ειδικό χώρο και κάτω από ειδική τέντα.
Πλήθος προσκυνητών ανηφόρισαν και φέτος για να προσκυνήσουν την εικόνα. Άλλοι ήρθαν από κοντά κι άλλοι από πιο μακριά.

Ο κ. Κώστας, ένας απλός αλλά αγέρωχος Ομογενής από την Αριζόνα, ταξίδεψε 2,5 μέρες για να μεταφέρει το κηροστάσιο, που ο ίδιος κατασκεύασε ειδικά για την Παναγία Σουμελά. Ο κ. Κώστας παράλληλα με την κατασκευή εκκλησιαστικών ειδών, όπως το κηροστάσιο στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την κατασκευή εικόνων, που τις διαθέτει κατόπιν για πώληση.

ΦΩΤΟ: ETA PRESS

Μια άλλη ευλαβής προσκυνήτρια, η κ. Αλεξάνδρα, όπως θυμούνται χαρακτηριστικά οι παλαιότεροι, ερχόταν κάθε χρόνο να προσκυνήσει την εικόνα της Σουμελά, και για αρκετά χρόνια, όταν ακόμα το επέτρεπε η υγεία της, προχωρούσε μέχρι την εκκλησία χρησιμοποιώντας τα γόνατα της.

Τώρα, μετά από πολλά χρόνια και μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που την ανάγκασε να βρεθεί στο νοσοκομείο και παραλίγο χάσει την ζωή της, η κ. Αλεξάνδρα ήρθε με ένα αναπηρικό καρότσι για να προσκυνήσει και να προσευχηθεί στην Παναγία Σουμελά.
Στο φεστιβάλ του Ιερού Ιδρύματος, που επέστρεψε έπειτα από δυο χρόνια Πανδημίας, είναι παράδοση να συμμετέχουν και χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών  συλλόγων.

Ωστόσο φέτος αρκετά από τα μέλη των χορευτικών ταξίδεψαν στην Ελλάδα.
Βέβαια το παρών τους έδωσαν ιδιωτικά αρκετοί νέοι και έτσι το βράδυ του Σαββάτου, το γλέντι φούντωσε χάρη σε αυτούς.

Ήταν αναμεσά τους και οι νέες κοπέλες, που το απόγευμα πριν τον εσπερινό στόλισαν με φρέσκα λουλούδια την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Οι ίδιοι νέοι που όταν τελείωσε ο εσπερινός, έσπευσαν να βοηθήσουν στο σερβίρισμα των φαγητών και έτσι να συμβάλουν από όποιο πόστο μπορούσαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Στην λύρα και το τραγούδι ήταν ο νεαρός Δημήτρης Στεφανίδης και στο νταούλι ο Βαγγέλης Πονήρης.

ΦΩΤΟ: ETA PRESS

Τον  εσπερινό του Σαββάτου τέλεσε μαζί με τον Επίσκοπο Απόστολο, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Ψωμάς, προϊστάμενος στην Κοινότητα του Αγίου Θωμά, στο Τσέρι Χιλ.
Τους ύμνους έψαλλε ο κ. Μανώλης Κοντογιάννης ενώ στον εσπερινό του Σαββάτου συμμετείχε και ο Αντώνης Αποστολίδης.

Αμέσως μετά ακολούθησε και η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, γύρω από το ναό.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Μια έκπληξη περίμενε τους υπεύθυνους του Ιερού Ιδρύματος το μεσημέρι της Κυριακής όταν μετά την Θεία Λειτουργία πήγαν για το τραπέζι προς τιμή των επισήμων καλεσμένων.
Ένας μεγάλος αριθμός προσκυνητών από την γειτονική κοινότητα του Αγίου Νικολάου, στο Γουάικοφ της Νέας Ιερσέης, είχαν πλαισιώσει τους υπόλοιπους προσκυνητές δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη του προγράμματος μετά την προσευχή του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου.

Η έκπληξη για τους υπεύθυνους, εστιάστηκε στο ιδιαίτερο γεγονός ότι επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας από την γειτονική Κοινότητα του Αγίου Νικολάου, ήταν ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Ιερσέης, που σήμερα είναι πρόεδρος της Κοινότητας  ο κ. Μενέλαος Τόσκος.

Τόσο ο δικαστής Τόσκος όσο και ο ταμίας της ίδιας Κοινότητας κ. Τσαδήλας έχουν καταγωγή από την Καστοριά.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι των καλεσμένων είδαμε το Πρόεδρο της Παμποντιακής κ. Κώστα Τσιλφίδη και τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και της Παμποντιακής κ. Ηλία Τσεκερίδη, τον πρώην πρόεδρο της Παμποντιακής Δρ. Πάνο Σταυριανίδη, τον Εκδότη της εφημερίδας «Hellenic Times of America» και ιδρυτή της «Ερμής Expo» κ. Πολ Κοτρoτσιο, τον ιδρυτή και διευθυντή της ιστοσελίδας «Αναμνήσεις» κ. Δημήτρη Τσάκα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στον ρόλο και την σημασία του Ιδρύματος, να διαφυλάξει τον πολιτισμό και την παράδοση των Ποντίων στην Αμερική και επεσήμανε ότι έχουν ήδη εγκριθεί τα σχέδια για την επέκταση των εγκαταστάσεων με προοπτική να ξεκινήσουν σύντομα και οι εργασίες.
Ο κ. Βασιλειάδης, αφιέρωσε λίγο χρόνο στην συνέχεια για να ευχαριστήσει τον υπεύθυνο της διοργάνωσης και «τσέρμαν» του Φεστιβάλ κ. Πρόδρομο Μπουικίδη και μαζί του όλους όσους πρόσφεραν δωρεές υλικών και τροφίμων. Και στον κατάλογο συμπεριέλαβε και όλους όσους πρόσφεραν εθελοντική εργασία.

Τέλος ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι υπάρχουν κι άλλοι οργανισμοί και κυψέλες μέσα στο Ιερό Ίδρυμα, που εργάζονται παράλληλα στον φιλανθρωπικό και πολιτιστικό τομέα.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής κ. Κ. Τσιλφίδης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, στην ανάγκη να στηρίξουμε το Ιερό Ίδρυμα και να μεταλαμπαδεύσουμε τις παραδόσεις στις νεότερες γενιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλα τα στελέχη της Παμποντιακής αλλά και τα στελέχη των τοπικών συλλόγων ο κ. Τσιλφίδης ανέβηκε τέσσερεις φορές στην «Παναγία Σουμελά», σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Υπεύθυνη για την άψογη προετοιμασία και στην συνέχεια για την εξυπηρέτηση και περιποίηση στο τραπέζι των καλεσμένων, ήταν η κ. Ελίνα Βασιλειάδη.

Ραντεβού σε ένα μήνα

Σε γενικές γραμμές, η απουσία πολλών μελών και φίλων του Ιερού Ιδρύματος που πήγαν ειδικά φέτος για διακοπές στην Ελλάδα, (ένα γκρουπ επισκέφτηκε την ίδια περίοδο την Τουρκία) στέρησε την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.

Ωστόσο όσοι προσήλθαν και τις πίτες από τα χέρια της κ. Κούλας έφαγαν και τους σπιτικούς λουκουμάδες της κ. Φρειδερίκης (Τσιπλίδου) δοκίμασαν και γενικά διαπίστωσαν με χαρά την πρόοδο που συντελείτε κάθε χρόνο στον χώρο που στεγάζει τις εγκαταστάσεις.
Αργότερα, θα λειτουργούν εκεί κατασκηνώσεις και θα φιλοξενούνται και άλλου είδους εκδηλώσεις όπως τα συλλογικά πικ-νικ.

Σε λιγότερο από ένα μήνα όμως κι ενώ θα έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι, δεν θα υπάρχει δικαιολογία για την συμμετοχή στην επόμενη εκδήλωση, στην μνήμη των πεσόντων Ποντίων και των γεγονότων που έμειναν γνωστά ως Σεπτεμβριανά, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Στην εκδήλωση αυτή έχει προσκληθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img