Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
CommunityΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ...

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Με συναντήσεις στο Καπιτώλιο, αλλά και στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας, ολοκλήρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, κλείνοντας και τον κύκλο της πολύ σύντομης περιοδείας του στις τέσσερις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ – Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη και Ουάσινγκτον.

Συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας κ Θεοχάρη Λαλάκο, στο Καπιτώλιο συναντήθηκε με τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές, αλλά και Αμερικανούς βουλευτές: Γκας Μπιλιράκη, Τζον Σαρμπάνη, Ντίνα Τάϊτους, Κατερίνα Μαλόνε και τον Τεντ ΝτόΪτς.

Μετά από όλες αυτές τις ξεχωριστές συναντήσεις, ο Υφυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

«Όλοι οι συνομιλητές μου, μου ζήτησαν πολλές πληροφορίες που αφορούσαν στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση και στις εξαιρετικές σχέσεις Ουάσινγκτον – Ελλάδας αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει σε αυτές και η Ομογένεια.

Μου ζήτησαν να τους αναλύσω και το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Thanks for reading Hellenic News of America

Από τις συζητήσεις ήταν απόλυτα αντιληπτό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μία έντονη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα παίζει έναν απόλυτα σωστό ρόλο, σταθεροποιητικό ρόλο, σε μία περιοχή ιδιαίτερου γεωστρατιωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το πεδίο των συζητήσεων μίλησαν πολύ θετικά και για το τρίγωνο συνεργασίας και σταθερότητας για την περιοχή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που αποκτά και πρόσθετο ενδιαφέρον σε θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Βεβαίως, και κυρίως οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές, ζήτησαν πληροφορίες για την πορεία της Ελλάδας στο εσωτερικό της μέτωπο, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης.

Ενημέρωσα με βασικές κατευθύνσεις ότι πλησιάσουμε στο τέλος και στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη και καθοριστική αξιολόγηση, αλλά δεν παρέλειψα να τους εξηγήσω τις δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω των ξεχωριστών πολιτικών του ΔΝΤ και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε.

Η Κατερίνα Μαλόνε που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη με ισχυρή στήριξη από Έλληνες και Κύπριους Ομογενείς, συζήτησε πολύ ώρα μαζί μου, παρουσία του Καλύμνιου Βουλευτή Γκάς (Κώστα) Μπιλιράκη, με τον οποίον έχουν δημιουργήσει το Greekamerican Caucus, για επενδυτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως και για την ανάπτυξη των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στην τεράστια αμερικανική αγορά, κυρίως τροφίμων

Τέλος, ανέλαβα να στείλω και κάποιους χαιρετισμούς. Η Ντίνα Τάιτους στα Τρίκαλα, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα της και ο Γκας Μπιλιράκης στην Κάλυμνο, απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του, Επισκέπτονται τακτικά τις ιδιαίτερες πατρίδες τους».

Μετά το Καπιτώλιο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε μία πολύ ουσιαστική και χρήσιμη συνάντηση στα Γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον με κορυφαία Ομογενειακά στελέχη όπως ο Ανδρέας (Άντυ) Μανάτος και ο γιος του Μιχάλης από την Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Δημόσιας Πολιτικής «Manatos + Manatos», ο Νίκος Λαρυγγάκης, Πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Οργάνωσης ΗΠΑ Στέλιος Κυριμλής και ο Άντριου Καφές εκπρόσωπος της AHEPA.

Οι συνομιλητές του Υφυπουργού ζήτησαν ενημέρωση για το πώς σχεδιάζει την επιβεβλημένη αναδιοργάνωση στις σχέσεις Ελλάδας – Ομογένειας, τί σκέφτεται για νέους τρόπους δράσης της Ομογένειας, τόσο για την κάλυψη των Εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, όσο και τη διατήρηση της ισχύς τους στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ελληνικό στοιχείο είναι από τα πλέον αποδεκτά και υπολογίσιμα στα κέντρα της Αμερικανικής Διοίκησης, σε συνδυασμό και με τη δυναμική της Εκκλησίας και ειδικότερα της Αρχιεπισκοπής και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Σεβασμιότατος κκ Δημήτριος με τον Λευκό Οίκο.

Ο Υφυπουργός εξήγησε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, με επανεκκίνηση (restart), γιατί άλλαξαν οι καιροί, είμαστε πλέον σε άλλον αιώνα, με Ελληνοαμερικανούς και πέμπτης και έκτης γενιάς που δεν πρέπει να χαθούν, αλλά και με φωτεινά ελληνικά μυαλά, που παραμένουν αυτοβούλως στο περιθώριο των όποιον ομογενειακών Οργανώσεων, γιατί δεν τους καλύπτουν δομές και νοοτροπίες.

Υπήρξε πλήρης ταύτισης απόψεων και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεση συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και με την ηγεσία των κυριότερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (AJC, AIPAC, ADL, B’nai B’rith).

Τέλος υπήρξε και μία – μη αρχικά προγραμματισμένη συνάντηση – με τα μέλη του Προεδρείου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ((HANC) Βασίλη Ματαράγκα, Παύλο Κοτρότσιο, Δημήτρη Χίο και τον Νομικό Σύμβουλο Άκη Μπέη.

Ο Υπουργός τους μίλησε (και οι συνομιλητές του συμφώνησαν) για το restart στο ομογενειακό τοπίο, για την αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ, όταν επαναλειτουργήσει με διαφορετικές απαιτήσεις, (μετά το τέλος του το 2013) και την ανάγκη της αυτοκάθαρσης με το κλείσιμο όλων των σωματείων – σφραγίδα.

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img