Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΟμιλία του Πλοιάρχου ΠΝ εα Νικολάου Σπηλιώτη Αντιπροέδρου ΕλληνοΑμερικανικών Κοινοτήτων Φιλαδελφείας και...

Ομιλία του Πλοιάρχου ΠΝ εα Νικολάου Σπηλιώτη Αντιπροέδρου ΕλληνοΑμερικανικών Κοινοτήτων Φιλαδελφείας και μείζονος Κοιλάδας Delaware κατά την τελετή αναγνώρισης και απονομής στο Δόκτορα Σπύρο Σπυρέα του μεταλλίου της Ελευθερίας 2015

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Σεβασμιώτατε, διακεκριμένοι επίσημοι αξιωματούχοι και προσκεκλημένοι, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Έχω την τιμή και χαρά σήμερα ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας να προσφωνώ ένα εξέχον μέλος της ομογενειακής κοινότητας, τον Δόκτωρα Σπυρίδωνα Σπυρέα. Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του.

O Δόκτωρ Σπυρίδων Σπυρέας κατάγεται από την Πελοπόννησο από εκεί που άναψε και η σπίθα της Επανάστασης. Κατάγεται από τη Μάνη αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Τελείωσε το 1Ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και στη συνέχεια σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα που έχουν οι περισσότεροι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Μπαίνω στην αγορά εργασίας ή συνεχίζω με ανώτερες σπουδές». Ευτυχώς για όλους μας επέλεξε το δεύτερο.

Έτσι το 1985 βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του λαμβάνοντας πτυχίο Μάστερ και Διδακτορικό τίτλο στη Φαρμακευτική και Τεχνολογία Φαρμάκου από το Πανεπιστήμιο St.John’s.

Στη συνέχεια διετέλεσε καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Long Island στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και αργότερα κατέλαβε ανώτερες διευθυντικές θέσεις υπεύθυνος για την τεχνολογία φαρμακου, έρευνα και ανάπτυξη σε μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία που χάρη στη σκληρή δουλειά και επινοήσεις του κατάφερε να την απογειώσει.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ποιος είναι σήμερα όμως ο Δόκτωρ Σπυρέας;

Είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sigmapharm Laboratories, μιας γοργά αναπτυσσόμενης φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα το Bensalem της Pennsylvania, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμάκων.

Είναι εφευρέτης πάνω από 100 διεθνών και εθνικών ευρεσιτεχνιών και εφαρμογών στην παρασκευή φαρμάκου. Έχει γράψει περισσοτέρα από 200 επιστημονικά συγγράμματα, ερευνητικές εργασίες, διατριβές, βιβλία και εκδόσεις στα πεδία της βιομηχανικής φαρμακευτικής, βιοφαρμακευτικής, φαρμακευτικής τεχνολογίας και αναλυτικής χημείας.

Είναι πρόεδρος του American Hellenic Institute Foundation που αποτελεί μια «δεξαμενή σκέψης», “think tank”, και έχει ως αποστολή τη μελέτη ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνο Αμερικάνικη κοινότητα.

Είναι Άρχων του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως της Νέας Υερσέης καθώς και μέλος του Ενοριακού Συμβουλίου του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τρέντον, New Jersey, στο οποίο διατέλεσε και επί 4 χρόνια πρόεδρος.

Τέλος, είναι μέλος της οργάνωσης AHEPA και υποστηρικτής διαφόρων Ελληνο-Αμερικανικών Οργανισμών, Επιτροπών και Forum.

Ο Δρ. Σπυρέας είναι παντρεμένος με την Δρ. Αμαλία Κασαπίδη Σπυρέα με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: τον Σωτήρη που ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του σπουδάζοντας Φαρμακευτική και τη Μαίρη, μαθήτρια γυμνασίου.

Αυτό το εντυπωσιακό βιογραφικό βέβαια λέει πολλά για τον δόκτορα Σπυρέα, που όσοι τον γνωρίζουν μονόν καλά έχουν να πουν γι αυτόν. Δεν περιγράφει όμως τον άνθρωπο Σπυρέα.

Ο Σπύρος όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του είναι ένας ευφυής και εργατικός άνθρωπος με όραμα, πίστη και αφοσίωση για μια δυναμική ομογένεια που θα έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και που θα μπορεί να συνδράμει τη μητέρα πατρίδα στις δύσκολες ώρες. Κατά την ταπεινή μου άποψη και μιλώντας από προσωπική εμπειρία πιστεύω ότι ο άνθρωπος Σπυρέας είναι αυτός που όρισε ο Αριστοτέλης στο έργο του “Ηθικά” ως “μεγαλοπρεπή” άνθρωπο, εκείνον δηλαδή, ο οποίος ασχολείται με τα κοινά ώστε να ωφελήσει τον συνάνθρωπό του – με κοινοφελείς δραστηριότητες και προσωπική του δαπάνη.

Στις πράξεις του δεν διακρίνεται ιδιοτέλεια. Τα κίνητρά του είναι η αγαθοεργία, η φιλανθρωπία, η ευεργεσία προς την Πατρίδα αλλά και προς τον συνάνθρωπο, η αγάπη τόσο προς τη γενέθλια γη όσο και προς τη νέα του πατρίδα, η βαθιά πίστη στο Θεό, ο σεβασμός προς την εκκλησία και η συνέπεια προς τις αρχές του Ευαγγελίου με το οποίο είναι γαλουχημένος και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ψυχής του. Κι η ευεργεσία του είναι διακριτική και από καρδιάς χωρίς να επιζητά την εφήμερη και μάταιη δόξα. Όπως ο Απόστολος Παύλος λέει προς Κορινθίους: «Ιλαρόν γαρ δότην αγαπά ο Θεός». Είναι βέβαιο ότι και μόνο απ’ αυτό έχει κερδίσει την αγάπη του Υψίστου.

 

Dr. Spiro Spireas presented with the “Eleftheria” Medal by His Eminence Metropolitan Evangelos

 

Δόκτορα Σπυρέα, tο περασμένο Σάββατο στην Ουάσινγκτον σας παρακολούθησα να τιμάτε ως πρόεδρος του AHI Foundation τους ομογενείς και φιλέλληνες για την προσφορά και το έργο τους στην Ελληνοαμερικάνικη κοινότητα.

Σήμερα είναι η δική σας σειρά να βρεθείτε στη θέση του τιμωμένου. Σήμερα τιμάστε από την Ομοσπονδία ΕλληνοΑμερικανικών Κοινοτήτων Φιλαδελφείας και μείζονος Delaware Valley με το μετάλλιο της ελευθερίας για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεισφορά σας στην ομογένεια. Τιμάται η δράση σας και τα αποτελέσματά της στην στήριξη του Ελληνισμού. Τιμάται η αγάπη σας προς τη γενέτειρα, η φιλοπατρία σας.

Το έργο σας αποτελεί κατάθεση ψυχής και επειδή σας γνωρίζω προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί. Είστε ο άνθρωπος που κοιμάται ανήσυχος. Ανήσυχος για δημιουργία και καινούρια επιτεύγματα, ανήσυχος για την προώθηση των ζητημάτων του Ελληνισμού, ανήσυχος για τη διαιώνιση του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, πνεύματος και γλώσσας.

Κλείνοντας θα ήθελα να αφιερώσω τρεις στίχους από ποίημα του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Καβάφη, οι οποίοι συμπυκνώνουν τα αισθήματά μας προς εσάς:

Όταν θα θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν,

«Τέτοιους βγάζει το έθνος μας» θα λένε για σας.

Έτσι θαυμάσιος θάναι ο έπαινός σας.

Συγχαρητήρια για τη σημερινή σας βράβευση και εύχομαι εκ βάθους καρδίας ούριους ανέμους στη ζωή σας, υγεία, οικογενειακή ευτυχία και κάθε επιτυχία στη συνέχιση του έργου σας!

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ να προσέλθετε για την απονομή.

 

Retired Hellenic Navy Captain Nikolaos Spiliotis, Vice President of The Federation of Hellenic-American Societies of Philadelphia & Greater Delaware Valley

 

PHOTO CREDIT:  STELLIOS LAMBROU

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img