Friday, June 14, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek«Πόντος δεν ξεχνώ» το νέο βιβλίο του Στέφανου Τανιμανίδη, για την ιστορική...

«Πόντος δεν ξεχνώ» το νέο βιβλίο του Στέφανου Τανιμανίδη, για την ιστορική ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι εκδόσεις Σταμούλη σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσίασαν το νέο βιβλίο του συγγραφέα Στέφανου Τανιμανίδη, «Πόντος δεν ξεχνώ», στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του δήμου Αθηναίων.

Στόχος του συγγραφέα με την πολυετή πείρα του, είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει την ιστορική, δημιουργική όσο και τραγική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από τις 600 σελίδες του βιβλίου. Αναφέρεται στην ποντιακή κοινωνική ιστορία, τη διάλεκτο, την λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική με τα μουσικά όργανα, το θέατρο και τον χορό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ποντίων.

Το βιβλίο διανθίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με 400 ανέκδοτες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες από περιοχές, οικισμούς, οικίες, αλλά και πρόσωπα που έζησαν στα μέρη του Πόντου. Την παρουσίαση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Προλόγισε ο γιος του συγγραφέα Σάκης Τανιμανίδης, παρουσιαστής και παραγωγός, ο οποίος εξήρε το πολύχρονο έργο του συγγραφέα για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το βιβλίο παρουσίασαν, ο Δημήτρης Καιρίδης – βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο Ηλίας Πετρόπουλος – καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ο Θεόφιλος Καστανίδης – πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας με την Δήμητρα Σταύρου, ιστορικό και επιμελήτρια των εκδόσεων Σταμούλη.

Thanks for reading Hellenic News of America

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των χώρων της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και τριάντα ποντιακών σωματείων.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήσαν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκοπού Αθηνών και πάσης Ελλάδος, π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο π. Σαμψών από την Ασσυριακή Εκκλησία και ο πρόεδρος της Ασσυριακής Κοινότητας, Κυριάκος Μπατσάρας, εκπρόσωπος από την Αρμενική Εκκλησία, ο π. Νικόδημος Καβαρνός, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Χ. Λαλούση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βερνίκος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Χάρης Πασβαντίδης, η πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Δελαπόρτα, και ο εκδότης Φώτιος Σταμούλης. Μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Παρόντες επίσης ήταν οι σκηνοθέτες, Μανούσος Μανουσάκης, Τάσος Μπιρσίμ, Ηλίας Τανιμανίδης και οι ηθοποιοί Απόστολος Γκλέτσος, Μάνος Γαβράς και Σταύρος Πανικίδης.

Ο Πόντιος ηθοποιός, Λάζος Τερζάς, απήγγειλε το ποίημα «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Παράλληλα οι τραγουδίστριες Μήδεια Χουρσουλίδου και Ιφιγένεια, ταξίδεψαν με τις φωνές τους όσους βρέθηκαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση τραγουδώντας για τον Πόντο, ενώ η μικρή Μαρκέλλα Παλιάκη συγκίνησε με την νεανική φωνή της. Στην λύρα συνόδευσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Τέλος, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί παρουσίασαν τον πανάρχαιο ποντιακό «Σέρρα» κλείνοντας έτσι την εκδήλωση με τον καλύτερο τρόπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img