Είχε ξημερώσει άλλη μια υπέροχη μέρα. Ο ήλιος μόλις είχε «σκάσει μύτη» και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη. Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου μας μπορούσες να διακρίνεις πεντακάθαρα το τέλος του ορίζοντα. Δεξιά μας πανύψηλα βουνά σκεπασμένα ακόμα από χιόνι, αριστερά και μπροστά μας ο καταπράσινος κάμπος.

Μετά το πρωϊνό, πήγαμε και πάλι στα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας, τα γνωστά και ως Πόζαρ, για ένα ακόμα απολαυστικό ημίωρο στα θερμοκρασίας 37 βαθμών νερά του.

Ήταν ήδη 10 το πρωί όταν πήραμε το δρόμο για την πρωτεύουσα της περιοχής. Αφού διασχίσαμε τον πανέμορφο κάμπο στρίψαμε δεξιά σε ένα ανηφορικό δρόμο για την Έδεσσα, όπου είναι θρονιασμένη κάπου 35 χιλιόμετρα από τα Λουτρά.

Όσες φορές και αν την έχω επισκεφθεί, η Έδεσσα με μαγεύει. Με μαγεύουν το πάρκο και τα ποταμάκια που το διασχίζουν και τροφοδοτούν τους μοναδικούς καταρράκτες, με μαγεύει η θέα της πεδιάδας από εκεί πάνω, με μαγεύει το πράσινο που οργιάζει λόγω των άφθονων νερών, με μαγεύουν οι καλοσυνάτοι κάτοικοί της.

Όπως αναφέρει ο τουριστικός χάρτης της πόλης «οι Καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή, το 14ο αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην μορφολογία τους εξαιτίας μικρότερης κλίμακας σεισμών. Κύρια πηγή των καταρρακτών αποτελεί ο Υγροβιότοπος Άγρα-Νησίου, από τον οποίον ρέει το κυρίως ποτάμι, ο Εδεσσαίος του οποίου οι διακλαδώσεις αποτελούν τους καταρράκτες. Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000 τετραγωνικά μέτρα και σε μία διαδρομή χιλίων εκατό μέτρων πάνω στο βράχο» αναφέρει το κατατοπιστικό φυλλάδιο. Σε άλλο σημείο τονίζεται ακόμα ότι:  

«Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών αποτελεί το βασικό πόλο έλξης επισκεπτών της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Οι καταρράκτες είναι δώδεκα, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι θεατοί, ενώ τους υπόλοιπους, λόγω τής πλούσιας βλάστησης, είναι δύσκολο να δει κανείς.

»Στα μονοπάτια του Πάρκου Καταρρακτών συγκαταλέγεται και η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης. Η δίοδος αυτή αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που ένωνε την Αρχαία Έδεσσα, την Ακρόπολη της Έδεσσας (συνοικία Βαρόσι) και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα».

Περάσαμε 4 ώρες περπατώντας στο πάρκο χωρίς να το καταλάβαμε. Είδαμε και φωτογραφήσαμε τους καταρράκτες από κάθε δυνατή οπτική γωνία. Πάνω από το βράχο, δίπλα από το βράχο, κάτω από το βράχο, μακριά από τα βράχο. Ευτυχώς που οι φωτογραφικές μηχανές σήμερα είναι ψηφιακές γιατί διαφορετικά θα είχαμε ξοδέψει μια… περιουσία σε φιλμς!

Να σημειώσω ότι τα ορμητικά νερά του Εδεσσαίου ποταμού εκμεταλλεύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για την παραγωγή ενέργειας – κάτι που για αρκετές ώρες της ημέρας μειώνει τη ροή του προς τους καταρράκτες.

Κάπου στη μέση της πεζοπορικής «περιπέτειας» σταματήσαμε για ένα καφεδάκι και για να ανακτήσουμε δυνάμεις. Η καφετέρια μέσα στο πάρκο πρόσφερε υπέροχο καφέ, εξαιρετική ατμόσφαιρα και απίστευτη θέα.

Όταν πια δεν είχαμε αφήσει μονοπάτι που να μην είχαμε διασχίσει η ώρα ήταν 2 περασμένες.

Πριν γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας στα Λουτρά Πόζαρ, αποφασίσαμε να «τσιμπήσουμε» κάτι. Από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Τουριστών, δίπλα από το πάρκο, μας υπέδειξαν το εστιατόριο που μας κέρδισε πρώτα με το όνομά του και μετά με την υπέροχη γαστρονομική εμπειρία που είχαμε εκεί. Και το όνομα αυτού… «Ήρθα και Έδεσσα». Το λογοπαίγνιο έξυπνο και η κουζίνα του απολαυστική.

Ήταν 4 το απόγευμα όταν αρχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής στο ξενοδοχείο μας στη λουτρόπολη. Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα ξεκούρασης επισκεφθήκαμε για τρίτη φορά τα λουτρά για μια ακόμα πανδαισία αισθήσεων στα ζεστά νερά τους.

Η συνέχεια του οδοιπορικού μας, την ερχόμενη εβδομάδα.

Να περνάτε όσο πιο καλά μπορείτε.

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Α. Ο μεγάλος Καταρράκτης της Έδεσσας. Εντυπωσιακός από όποια σημείο και αν τον κοιτάξεις! Β. Μέσα στο Γεωπάρκο υπάρχουν πολλοί μικροί καταρράκτες αλλά και δένδρα και λουλούδια πανέμορφα.

 

    • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: [email protected]

 

  • Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.