Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelΤΑΞΙΔΕΥΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ...

ΤΑΞΙΔΕΥΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ «ΜΗΛΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ» ΤΗΣ

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

«Πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικιά μας θα’ ναι» η Αφροδίτη της Μήλου και θα τη δούμε χάρη στην επιμονή και του Δημάρχου Μήλου κ. Γεράσιμου Δαμουλάκου,  να «σεργιανά» με κάλτσες άμμου και πέτρινα σανδάλια στο νησί που τη γέννησε και να στέκει αγέρωχη στο «σπιτικό» της.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΗΛΟ

Το βγαλμένο από όνειρο αυτό το νησί έχει σχήμα σαν πέταλο με τον Αδάμαντα να είναι το λιμάνι του. Η χώρα όταν την είδα από το πλοίο έμοιαζε με ζωγραφιά  που φορούσε τα λευκά σπίτια  της και από πίσω την άγονη γη της που έμοιαζε να  σου φωνάζει «εδώ είμαι κι εγώ,  ένα ακόμα στολίδι στα κυκλαδονήσια. Εδώ είμαι με τα κρυσταλλένια νερά μου,  έχω τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου να σας προσφέρω, το λιμάνι μου, τα μαγευτικά νερά μου στο Κλέφτικο, το ομορφότερο μου ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα.  Πράγματι η Μήλος έχει άλλες τόσες παραλίες να δεις, και άλλα τόσα γνωρίσεις όταν την επισκεφτείς. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για τις παραλίες της θα χαθούμε σε λόγια που δεν περιγράφονται με λέξεις. Τι να πούμε για τη παραλία της Φυριπλάκα που για να φτάσεις οδικώς κατηφορίζεις έναν χωματόδρομο που οδηγεί σε μια καταγάλανη καθάρια θάλασσα που πίσω της υψώνονται διαφόρων χρωμάτων βράχοι με τον «βασιλιά» βράχο να δεσπόζει στην μέση της παραλίας της. Κατεβαίνοντας τον ίδιο χωματόδρομο πήγα στο Τσιγκράδο. Εκεί έπρεπε να πάρω μια απόφαση αν θα έκανα  καταρρίχηση , γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα έφτανα  στο μαγευτική αυτή παραλία του, δηλαδή έπρεπε να κατέβω με σκοινί και κάποιες σκάλες που θα με βοηθούσαν να φτάσω στην κάτασπρη άμμο και να κολυμπήσω στα σμαραγδένια νερά. Επέλεξα όμως  το δεύτερο τρόπο να την επισκεφτώ με τη «ΤΡΟΙΑ» το ξύλινο ιστιοφόρο στο οποίο μαζί με τους τουρίστες με ξενάγησε ο ιδιοκτήτης του ο κάπτεν Γιάννης και ο νεαρός καπετάνιος του Σπύρος. Κάνοντας το γύρω του νησιού στις άβατες και μη μοναδικές παραλίες έζησα το όνειρο ξύπνια! Στη θαλάσσια αυτή εκδρομή που μου πρόσφερε ο φιλόξενος δήμαρχος και ο ιδιοκτήτης του ΤΡΟΙΑ  είχα τη μοναδική ευκαιρία  να δω από κοντά τα διάσημα θαλασσινά Μετέωρα ή Κλέφτικο, την σμαραγδένια σπηλιά της Συκιάς, τα Γλαρονήσια, να κολυμπήσω σε καταγάλανα καθαρά νερά και σε παραλίες απρόσιτες και μαγευτικές, να θαυμάσω τον ορυκτό πλούτο του νησιού, να εξερευνήσω απόκρυφα σπήλαια.

Thanks for reading Hellenic News of America

*Υπάρχουν αρκετά σκάφη, καΐκια και ιστιοπλοϊκά που προσφέρονται για θαλάσσιες εκδρομές και έχετε την ευχέρεια της επιλογής, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη διάθεσή σας. Τα περισσότερα σκάφη αναχωρούν καθημερινά από την προβλήτα στο λιμάνι του Αδάμαντα. Κάποια από αυτά κάνουν ολόκληρο το γύρο του νησιού και επισκέπτονται και την γειτονική Κίμωλο, ενώ τα περισσότερα ιστιοφόρα πηγαίνουν σε λιγότερες παραλίες, αλλά αφήνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για κολύμπι και φωτογράφιση, ενώ συνήθως προσφέρουν και φαγητό. Ακόμα, εκτός από τον Αδάμαντα, φεύγουν καΐκια και από την παραλία του Κήπου για το Κλέφτικο, καθώς και από τα  Πολλώνια για την Κίμωλο, την σπηλιά του Παπαφράγκα και τα Γλαρονήσια.

Στην νότια πλευρά του νησιού υπάρχουν και άλλες εξίσου όμορφες παραλίες. Η μία είναι η Αγία Κυριακή η οποία έχει χοντρή άμμο και λίγο βότσαλο.  Η άλλη είναι το Παλιοχώρι που ξεχωρίζει λόγω του ότι τα  βράχια που την περικλείουν είναι κόκκινα, κίτρινα και άσπρα κάνοντάς την να μοιάζει έναν μοναδικό πίνακα ζωγραφικής πλαισιωμένος από τα πεντακάθαρα νερά της και τις θερμές πηγές της.

Η παραλία που αν σου έλεγαν ότι «κατέβηκε’ από άλλο πλανήτη και θα το  πίστευες  είναι το το Σαρακήνικο. Το όνομά της το πήρε από τους πειρατές που στα χρόνια τα παλιά πήγαιναν και το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο. Είναι ένα σεληνιακό τοπίο με ολόλευκα βράχια Ένα τοπίο που την εικόνα του θα κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή.  Είχα τη τύχη να βρεθώ σε αυτό το μαγικό τοπίο και βράδυ και να μεθύσω από το φως της πανσέληνου που έπεφτε πάνω στα βράχια αυτής της  μοναδικού κάλλους παραλίας. Κάποια στιγμή είχα πιστέψει ότι ήμουν βόλτα στο φεγγάρι.

Την ημέρα περπάτησα στα κατάλευκα βράχια της και συνάντησα ένα ναυάγιο. Ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκος που με συνόδευε ξεναγώντας με , μου μίλησε γι αυτή την ιστορία λέγοντάς μου:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΗΛΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΑΜΟΥΛΑΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ  ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ» ΤΗΣ

 

«Άννα , τον Δεκέμβριο του 2003, το υπό σημαία Αγίου Βικεντίου δεξαμενόπλοιο «Africa»  με ρότα από Ελευσίνα προς Αίγυπτο-, έμεινε ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Ύδρας. Η θαλασσοταραχή το παρέσυρε στην ακτή Σαρακήνικο. Εκεί κόπηκε στα δύο. Οι Αρχές είχαν προλάβει να απομακρύνουν έξι από τους ναυτικούς του πληρώματος, ενώ μάζεψαν τους υπόλοιπους επτά από τη θάλασσα σώους. Τώρα θα σου μιλήσω για εν άλλο «ναυάγιο» την προσπάθεια χρόνων να επιστρέψει το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου εδώ στη Μήλο μας. Έχω ξεκινήσει διαδικασίες για την επιστροφή του αγάλματος στο όμορφο Κυκλαδονήσι. Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα διασημότερα έργα της αρχαιοελληνικής γλυπτικής. Βρέθηκε το 1820 στο νησί της Μήλου από έναν αγρότη, αλλά κατέληξε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το θέμα με βασανίζει 15 χρόνια, αλλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες. Έχουμε πλέον τεκμηριωμένη θέση νομικών ότι όταν το άγαλμα βγήκε από το νησί δεν υπήρξε εμπορική πράξη, αλλά επρόκειτο για πράξη πολέμου. Φορτώθηκε σε πολεμικό πλοίο της Γαλλίας και το πήρε Γάλλος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Ήμασταν σε περίοδο πολέμου». Έχω ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Διεκδίκησης, η οποία μεταξύ άλλων θα φροντίσει το σχετικό αίτημα να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, ώστε να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάποιοι στη Μήλο νόμιζαν ότι κάνω πλάκα, αλλά εγώ πάντα το εννοούσα. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης ενός παλιού σχολείου θηλέων στην Πλάκα, την πρωτεύουσα του νησιού, «όπου θα μείνει μόνιμα η Αφροδίτη, που τώρα φιλοξενείται στη Γαλλία. Το γλυπτό, που συμβολίζει τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα, είναι σκαλισμένη σε μάρμαρο παριανό, έχει ύψος 2,02 μ. και βάρος 900 κιλά. Χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Είχε βρεθεί τέτοιες μέρες το 1820 στο Κλήμα της Μήλου από τον αγρότη Γεώργιο Κεντρωτά, σπασμένο στα δύο. Τα χέρια έλειπαν. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, ο Γάλλος αξιωματικός Ολιβιέ Βουτιέ που βρισκόταν με το πολεμικό πλοίο «Εσταφέτ» στο λιμάνι για να ξεχειμωνιάσει, αντιλήφθηκε την αξία του αγάλματος. Ενημέρωσε τον πρόξενο της Γαλλίας στη Μήλο, που έσπευσε να το αγοράσει. Το νέο όμως διέρρευσε και στο νησί έσπευσαν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές. Καλύτερα παζάρια με τους Οθωμανούς φαίνεται ότι έκαναν οι Γάλλοι, που τελικά έφυγαν με το πολύτιμο «εμπόρευμα». Την 1η Μαρτίου του 1821 ο Γάλλος πρεσβευτής Mαρκήσιος ντε Pιβιέρ δώρισε το άγαλμα στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΗ΄, για να τοποθετηθεί στο Λούβρο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, οι επισκέπτες βλέπουν ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης. Φιλοδοξία μου είναι μέχρι το 2020, 200 χρόνια από την ανακάλυψή του, το αυθεντικό άγαλμα να επιστρέψει στο νησί. Είναι νομίζω η αρχή για να καταφέρουμε αυτό που χρωστάω και χρωστάμε και στους προγόνους αλλά και στα παιδιά μας»

Η αντιδήμαρχος του νησιού Ζαμπέτα Τουρλου που μας συνόδευε συμπλήρωσε με θέρμη και πάθος: «Θεωρούμε ότι η Αφροδίτη είναι ξενιτεμένη και ήρθε η ώρα να γυρίσει. Ζητάμε από όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα, Έλληνες του εξωτερικού σε κάθε γωνιά της Γης, να δώσουν το δικό τους μήνυμα για την αναγκαιότητα της επιστροφής του αγάλματος της Αφροδίτης πίσω στο νησί της».

Αφού του ευχήθηκα η εκστρατεία του να βρει ανταπόκρισης και μέσα από φωνές σαν τις δικές μας που οφείλουμε να υψώσουμε παντού, τον ευχαρίστησα και τον συνεχάρηκα για την  πρωτοβουλία του

Φίλοι αναγνώστες πάμε τώρα να σας ξεναγήσω στις αμέτρητεςπαραλίες της Μήλου, τις παραλίες Προβατάς, Παπάφραγκας, Πλάθιενα, Τουρκοθάλασσα αλλά και τα Θειωρυχεία. Η παραλία τα Θειωρυχεία  ονομάζεται έτσι γιατί εκεί λειτουργούσε το παλιό ορυχείο εξαγωγής θείου. Η ομορφιά της είναι σπάνια αφού κολυμπάς ανάμεσα σε κιτρινωπά βότσαλα ενώ τα σκουριασμένα ορυχεία βρίσκονται από πάνω σου.

Εντυπωσιακό θέαμα είναι το Κλήμα, ένα χωριό γεμάτο σύρματα. Σύρματα είναι αυτά τα άσπρα σπιτάκια με τις πολύχρωμες πόρτες που από κάτω έμπαιναν οι βαρκούλες και από πάνω έμεναν οι βαρκάρηδες. Πρόκειται για ένα παλιό ψαροχώρι που όμως σήμερα πολλά από τα σύρματα ενοικιάζονται.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Στο Παλιοχώρι υπάρχει ένα εστιατόριο που ονομάζεται Sirocco, υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά τα οποία τα τυλίγει, τα αφήνει στην άμμο και ψήνονται από την φυσική θερμότητα του νησιού.

Για ψάρι να πάτε στη Πολλώνια ή Απολλωνία.  Ένα από τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό είναι ο Ω! Χαμός στον Αδάμαντα στην παραλία Παπικινού. Να δοκιμάσετε το Μπουγιουρντί (χοντροκομμένες πατάτες τηγανητές συνοδευόμενες από πάστα ντομάτας που φτιάχνεται σε κάθε σπίτι της Μήλου).

Σε ένα γραφικό καλντερίμι στην Πλάκα βρίσκεται η Αρχοντούλα με παραδοσιακή ελληνική και αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα.

Μιας και αναφέρθηκα στην Πλάκα να πω ότι είναι η πρωτεύουσα της Μήλου  με τα γραφικά της δρομάκια και τα μαγαζάκια της, αλλά και την Παναγιά την Κορφιάτισσα που είναι και η Μητρόπολη του νησιού και που προσφέρει  τη θέα για ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Στον Αδάμαντα υπάρχουν τα σκαλάκια με δύο τρία μαγαζιά στα οποία μαζεύεται νεολαία.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΗΛΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ – ΚΑΘ. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ  ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΓΑΝΗ

Στη Μήλο επιβάλλεται να επισκεφτείς και τις επιβλητικές χριστιανικές κατακόμβες με το δαιδαλώδες σύμπλεγμα αλλά και τις υπέροχες τοιχογραφίες. Η σημερινή μορφή των κατακομβών οφείλεται σε κάποιες επεμβάσεις του 20ού αιώνα, όπως η είσοδος στο νεκρικό θάλαμο Β και τα περάσματα που ενώνουν τις τρεις αρχικά ανεξάρτητες κατακόμβες.  Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο τη στοά Β, την Κατακόμβη των «Πρεσβυτέρων» όπως αποκαλείται και να κάνετε τον γύρω της  πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα. Στη δεξιά πλευρά αυτής της κατακόμβης σώζεται ο μοναδικός διώροφος τάφος των Κατακομβών και σπαράγματα της πιο σημαντικής επιγραφής γραμμένης με κεφαλαία κόκκινα γράμματα μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο. Στο κέντρο βρίσκεται ένας βράχος, όπου πιθανότατα να είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους επισκόπους της χριστιανικής κοινότητας της Μήλου και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους. Από τις μη επισκέψιμες κατακόμβες, η Α (δυτικά της σημερινής κεντρικής στοάς) είναι μεγάλου πλάτους, διαθέτει ευρύχωρο ταφικό θάλαμο και διακρίνεται για τους διπλούς οικογενειακούς τάφους που είναι λαξευμένοι στα τοιχώματά της, ενώ η Γ (ανατολικά της σημερινής κεντρικής στοάς) σώζεται μόνο τμηματικά και το αξιοσημείωτο είναι τα ίχνη τοιχογραφίας που σώζονται σε αυτήν (μία από τις λίγες σωζόμενες παλιοχριστιανικές τοιχογραφίες, στην οποία εικονίζονται κλαδιά με άνθη και πτηνά).

ΜΟΥΣΕΙΑ

Μια επίσκεψη πρέπει να κάνει όποιος επισκεφτεί τα νησί στο Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Ναυτικό και Μεταλλευτικό Μουσείο.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ – Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ

Η  Μήλος νιώθεις οφείλει την ομορφιά της στις ηφαιστειακές εκρήξεις: η γλυπτική των πετρωμάτων στην οποία επιδόθηκαν οι δύο κρατήρες του νησιού πριν από χιλιάδες χρόνια παρέδωσε στον πλανήτη ένα μοναδικό έργο τέχνης.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΠΤΕΝ ΣΠΥΡΟΥ

Ο καπεταν Σπύρος στο εν πλω ταξίδι μου στο γύρω του νησιού  μου είπε όταν τον ρώτησα για  τα όρθια κομμάτια πέτρας που  έβλεπα να ξεπετιούνται από τη θάλασσα:

«Άννα, αυτά τα κομμάτια βράχου τα βάφτισαν  «Αρκούδια», σε λίγο θα δεις και την πεσμένη σκεπή της Συκιάς, του πιο συγκλονιστικού από τα σπήλαια της Μήλου. Εδώ θα γνωρίσεις τις πιο  συναρπαστικές ιστορίες που είναι οι θρύλοι που περιτυλίγουν στο μυστήριο τις σπηλιές που κάποτε ήταν ορμητήρια πειρατών. Οι κουρσάροι του Αιγαίου στοίχειωσαν επί δεκάδες χρόνια τη Μήλο και τους κατοίκους της, έδρασαν και επέδρασαν στον χαρακτήρα του νησιού και των ανθρώπων του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έναν θρύλο, ο Βράχος της Ωραίας Ελένης πήρε το όνομά του από μια τραγική θυσία: δύο νεαροί καπετάνιοι από τον στόλο των πειρατών ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα. Την άρπαξαν, τη μετέφεραν στο λημέρι τους, το Κλέφτικο, και τη διεκδικούσαν σαν λυσσασμένα σκυλιά. Ο πρεσβύτερος και αρχι-πειρατής έλυσε τον γόρδιο δεσμό θυσιάζοντας την όμορφη Μηλιά, την Ελένη. Την αποκεφάλισαν επιτόπου. Ίσως να έγινε έτσι, ίσως και όχι, κανείς δεν μπορεί να ξέρει – ένα τόσο επιβλητικό σκηνικό όμως θα δικαιολογούσε απόλυτα ακόμη και την επινόηση ενός τέτοιου θρύλου. Όπως και να ’χει, η Μήλος είναι ένα νησί που ο χρόνος διαμόρφωσε έτσι ώστε να αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για να το ανακαλύψεις

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Στη Μήλο φτάνεις με Πλοία της γραμμής , αεροπλάνο, σ υμβατικά πλοία και ταχύπλοα (Δελφίνια) .Η διάρκεια του ταξιδιού ποικίλλει από τις 2 ώρες και 30 λεπτά έως τα παραδοσιακά 8ωρα, αναλόγως του μέσου μεταφοράς (πλοίο).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το ταξίδι στη Μήλο είναι ένα ταξίδι των αισθήσεων και των αισθήσεων. Είναι ένα ταξίδι στον θαλασσινό παράδεισο με καπετάνιο τη διάθεση και τα  ναυτάκια όνειρα σου!

Καλή αντάμωση στο επόμενο ταξίδι μας!

ΚΕΙΜΕΝΟ –ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img