Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Food and TravelΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ. ...

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ. ΠΑΤΜΟΣ: Η «ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«Με χαρά η εφημερίδα μας θα φιλοξενεί από σήμερα τη νέα στήλη της καταξιωμένης συγγραφέως και χρονογράφου Άννας Μπιθικώτση (κόρης του ερμηνευτή της ρωμιοσύνης Γρηγόρη Μπιθικώτση).

Το τίτλο της στήλης της τον  επέλεξε η ίδια « ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ».

Η Άννα. κάθε φορά που θα ταξιδεύει  ανά την Ελλάδα, θα μας γνωρίζει τις μαγικές ομορφιές της. προτείνοντας προορισμούς και όλα όσα θα μπορούν να φανούν  χρήσιμα σε όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί αυτή την ευλογημένη χώρα που είναι η   μάνα πατρίδα μας.»

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Thanks for reading Hellenic News of America

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

ΠΑΤΜΟΣ Η «ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ» ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Γεννήθηκα  σε ένα πέτρινο ακρωτήρι τούτου του κόσμου του μικρού του μέγα. Σε μια χώρα μικρή , που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού της, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου.

«Είναι μικρός ο τόπος μας», που λέει και  ο ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, «αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά · κανόνας της είναι η φιλοξενία, βασίλειό της είναι οι καρδιές όλων των ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται.

Η Ελλάδα μας είναι στολισμένη από τους κάμπους της, τα
δάση της , τις θάλασσές της, τα βουνά της , τα ποτάμια της, τις λίμνες της , τα χωριά της, τα νησιά της, τις πόλεις της, την ιστορία της , τα αρχαία της κάλλη γι αυτό  με πόδια πέτρινα και με κάλτσες άμμου μαγεύει και μεθά κάθε έναν που «συναντά» την ομορφιά της.
Ταξιδεύοντας  κάθε φορά κι εγώ στην Ελλάδα μας, αυτό που σε πρώτη φάση διαπιστώνω είναι ποσό τυχερός είναι όποιος έχει γεννηθεί  σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο, στο «εξοχικό του Θεού».

Με πλοηγό τη διάθεση και προορισμό τις μοναδικές γωνιές της Ελλάδας  μας, που κρύβουν μέσα τους μυστικά, εκπλήξεις και ευχάριστες προκλήσεις, επέλεξα να σας πρωτοταξιδέψω  σήμερα στην Πάτμο, την  «Τήνο Νο2» όπως την αποκαλούν, μία «Τήνο της άγονης γραμμής», ένα νησί που προσφέρεται όχι μόνο για θρησκευτικό τουρισμό αλλά και  για μύριους λόγους που στη συνέχεια θα σας αποκαλύψω.

Ελάτε λοιπόν, να γνωρίσετε και να δείτε τη Πάτμο μέσα από τα δικά μου μάτια, για να την αγαπήσετε όπως την αγάπησα.

Η Πάτμος είναι ένα νησί «αποκάλυψη», αρκεί να έχεις στη διάθεση σου  αυτοκίνητο για να την γνωρίσεις από τη μια άκρη της έως την άλλη.

Όταν ξεναγήθηκα στο νησί η πρώτη μου διαδρομή ήταν να ανηφορήσω από τη Σκάλα ( λιμάνι) στην κορυφή της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού.

Ανεβαίνοντας για τη Χώρα η ματιά μου δε χόρταινε να κοιτά τις παραλίες με  τα γαλάζια νερά, τα καταπράσινα δέντρα, και η όσφρηση μου μεθούσε  από τις μυρωδιές των πεύκων και των κυπαρισσιών.

 

Μετά από δέκα λεπτά οδήγησης βρισκόμουν στο parking της Χώρας.

 

Η θέα ήταν πανοραμική και παραμυθένια

 

Είναι αλήθεια πως όταν αναφέρεσαι στη «Πάτμο», οι πρώτες εικόνες που σου έρχονται στο νου είναι η Αποκάλυψη, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και φυσικά η Ιερά Μονή Πάτμου, μαζί με το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, όπου ο Άγιος Ιωάννης συνέγραψε την Αποκάλυψη, το  τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

 

Όποιος επισκέπτεται το  νησί , προσκυνά,  θαυμάσει το Μουσείο με τα μοναδικά εκθέματα, και κατόπιν κατηφορίζει προς το Ιερό Σπήλαιο και να αφουγκραστεί την αύρα της Αποκάλυψης, σε έναν πραγματικά επιβλητικό χώρο, τον ιερό χώρο που γράφτηκαν τα σημαντικότερα  εκκλησιαστικά βιβλία όλων των εποχών.

 

Ο επιβλητικός χώρος του Ιερού Σπηλαίου  της Αποκάλυψης του  Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

(Φώτο Σωτήρης Δογάνης)

Η εικόνα του Αγίου; Ιωάννη Θεολόγου στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

 

Ο χώρος που συνέγραψε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος την Αποκάλυψη, το  τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

 

Στη συνέχεια σεργιάνησα τα γραφικά σοκάκια της Χώρας, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

 

Αμέσως μετά επισκέφτηκα την Ιερά Μονή Πάτμου, που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού το μοναστήρι βρίσκεται μέσα στο κάστρο.

Προσκυνώντας αισθάνθηκα να αγγίζω τον ουρανό…

 

Η επομένη στάση μου ήταν οι τρεις ανεμόμυλοι στη Χώρα.

Οι τρεις ανεμόμυλοι έχουν από πίσω και μία ωραία ιστορία: Ένας Ελβετός φιλέλληνας τραπεζίτης, ο Σαρλ Πικτέ, που συνηθίζει να έρχεται στη χώρα μας για ιστιοπλοΐα, θέλησε να κάνει στην Ελλάδα ένα δώρο που να έχει σχέση και με τη μεγάλη αγάπη του, την ιστιοπλοΐα. Και τι είναι η ιστιοπλοΐα; Άνεμος και πανί. Όπως και ένας ανεμόμυλος… Έχοντας κατασκευαστεί το 1588, κατά τη δεκαετία του 1950 περιέπεσαν σε αχρηστία, όμως με πρωτοβουλία του Πικτέ ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν ξανά το 2010, και μάλιστα το 2012 η αναστήλωσή τους βραβεύτηκε από την Europa Nostra, την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, ο πρώτος από τους τρεις ανεμόμυλους λειτουργεί και μπορεί να παράξει αλεύρι, ενώ μελλοντικά θα επιχειρηθεί ο δεύτερος ανεμόμυλος να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

Στη συνέχεια αισθάνθηκα την ανάγκη να γνωρίσω τη μεταξύ Σκάλας και Χώρας, κοντά στο Ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως, την Πατμιάδα εκκλησιαστική Σχολή.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1713 από τον Πάτμιο Μακάριο Καλογερά και από αυτήν αποφοίτησαν σπουδαίοι αγωνιστές του Έθνους και της Ορθοδοξίας. Έμεινε φάρος αναμμένος στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας και λειτουργεί έως σήμερα. Είχε μαθητές από όλη την Ελλάδα, την Ρωσία, την Κωνσταντινούπολη,την Αλεξάνδρεια, Αφρική. Στα έδρανά της φοίτησαν σπουδαίοι αγωνιστές του έθνους όπως ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας Πάτμιος Εμμανουήλ Ξάνθος, Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι στην μετέπειτα βιοτή τους υπηρέτησαν την πολιτεία και την εκκλησία σε όλους τους τομείς Έκαναν την Πάτμο γνωστή και μεταλαμπάδευαν το Ελληνορθόδοξο ήθος σε όλο τον κόσμο. Από το 1947 μέχρι σήμερα πέρασαν από την Σχολή της Πάτμου 6000 μαθητές. Σήμερα η Σχολή έχει ελάχιστους μαθητές και κινδυνεύει να κλείσει. Λειτουργεί το δωρεάν οικοτροφείο για τους μαθητές από άλλα μέρη. Ο Πατμιακός λαός διαδίδει την ιστορία της με την ελπίδα να συνεχιστεί η λειτουργία της αρχαιότερης εκκλησιαστικής Σχολής στον Ελλαδικό χώρο.

Επόμενοι μου σταθμοί υπήρξαν οι παραλίες

του Κάμπου, της Πέτρας και το Αγριολιβάδι . Οι παραλίες διαθέτουν οργανωμένες πλαζ, όμως και οι «ανοργάνωτες» παραλίες έχουν τις χάρες τους, και ιδιαίτερα η Λάμπη, με τα απίθανα βότσαλα. Άλλες ενδιαφέρουσες παραλίες είναι το Λιβάδι του Γερανού και η Βαγιά. Οι Δίδυμες, προς τα βόρεια του νησιού, είναι αυτό που λέει το όνομά τους: Δύο δίδυμες παραλίες στη σειρά.

Ωστόσο, μια από τις καλύτερες παραλίες της Πάτμου είναι η Ψιλή Άμμος με την αναπαυτική παχιά άμμο για να ξαπλώσεις, κάτω από την εξίσου παχιά σκιά των δέντρων και να κολυμπήσεις στα καθάρια της νερά. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ταβερνάκι στην αρχή της παραλίας, η Ψιλή Άμμος θυμίζει κάτι από 70s, το πολύ 80s.

Όλες είναι διαδρομές του 1-5 χλμ . Η πιο μακρινή είναι 9.5 χμ.

Η Πάτμος  είναι «ρετρό», και αυτό της προσδίδει μία ευπρόσδεκτη ιδιαιτερότητα. Και αυτό το ρετρό στιλ αφορά και στα καταλύματα διαμονής. Πολλά rooms to let και παλιά ξενοδοχεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με το όνομα του ιδιοκτήτη τους. Από αυτά τα  ξενοδοχεία ξεχωρίζει το Skala Hotel, στο λιμάνι, το οποίο έιναι τυλιγμένο με βουκαμβίλιες. Αντίθετα, το Patmos Aktis στο Γροίκο είναι το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού. Το Patmos Aktis είναι επίσης το μέρος όπου θα απολαύσεις ίσως τα πιο gourmet πιάτα του νησιού.

Τελικά η Πάτμος δεν είναι απλά το «νησί της Αποκάλυψης», αλλά ένα νησί σκέτη αποκάλυψη. Τα όμορφα μαγαζιά της Σκάλας, τα καφενεδάκια

και το καταπληκτικό φαγητό έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ της .

Από εκεί και πέρα, γευστικά φαγητά θα βρείτε και στον Μπενέτο, λίγο έξω από τη Σκάλα, με λαχανικά από το μποστάνι του, καθώς και εξαιρετικό κρασί. Επίσης, στο Διακόφτι, ο Ταρσανάς εκτός από πολύ καλό ψάρι φτιάχνει και ένα πρωτότυπο καταΐφι με σπανάκι και τυρί Μετά, υπάρχουν πιο παραδοσιακές ταβέρνες όπως η Όστρια (με φρέσκο ψάρι) και ο Παντελής (με τη μυστική συνταγή για τυροκεφτέδες) στη Σκάλα. Στη Βαγιά, η κυρία Ευτυχία φτιάχνει το πιο απίθανο σοκολατοκέικ όχι μόνο του νησιού ή των Δωδεκανήσων, αλλά σε μία αρκετά μεγαλύτερη ακτίνα – οπωσδήποτε συνοδευόμενο από παγωτό βανίλια. Στην Ψιλή Άμμο, το μοναδικό ταβερνάκι διαθέτει φοβερό κατσικάκι κοκκινιστό. Και στην οργανωμένη παραλία του Κάμπου, στο George’s Place, θα βρείτε πεντανόστιμου μεζέδες.  Τα πουγκιά, παραδοσιακά γλυκά που βγαίνουν σε δύο εκδοχές, φουρνιστά και τηγανιτά – σε κάθε περίπτωση, γεμισμένα με καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα και νοτισμένα με ντόπιο ανθόνερο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό του εμπορίου και τους δίνει μία πολύ ιδιαίτερη γεύση είναι το παραδοσιακό έδεσμα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Χαρακτηριστικό της Πάτμου είναι ότι την επισκέπτονται διάσημοι καλλιτέχνες. Ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, οι οποίοι μάλιστα αγοράσουν σπίτι στο νησί.

Αξίζει να νοικιάσει κανείς αυτοκίνητο στο νησί, ειδικά αν μείνει για λίγες μέρες. Η βενζίνη δεν είναι πρόβλημα: Μπορείς να πας από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη μέσα σε μισή ώρα, ενώ όλες οι αποστάσεις είναι αρκετά σύντομες. Το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι άρτιο (για νησί). Οι επιμέρους δρόμοι που οδηγούν στις διάφορες παραλίες είναι βατοί.

Ο Μιλτιάδης Φλωρεντής ιδιοκτήτης του DRIVE PATMOS ερωτούμενος για το λόγο που θα πρότεινε σαν τουριστικό προορισμό την Πάτμο είπε με λόγια ντυμένα με αγάπη για το τόπο του: «Η Πάτμος είναι  ένα νησί που αγαπιέται, όποιος την γνωρίσει θα την ξαναζητήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να την ξεχάσει ποτέ! Μπορεί να είμαι γέννημα θρέμμα του νησιού αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ήθελα να μείνω κάπου αλλού. Συστήνω να το επισκεφτούν όσοι ζητούν την ησυχία, ένα νησί καθαρό, γραφικό και φιλόξενο. Εδώ και μια δεκαπενταετία η Πάτμος έχει ένα δικό της τουρισμό σταθερό και επαναλαμβανόμενο,  με καλούς τουρίστες δίχως σακίδια. Έχω το γραφείο μου αυτό 17 χρόνια και έχω πελάτες εδώ και 10 χρόνια που έχουμε γίνει φίλοι».

Ο Μιλτιάδης Φλωρεντής ιδιοκτήτης του DRIVE PATMOS με την Άννα Μπιθικώτση

 

Φίλη έγινα κι εγώ με τον κύριο Μιλτιάδη που του υποσχέθηκα ότι η Πάτμος το νησί έγινε η Παναγιά της ψυχής μου, η αποκάλυψη της  εσωτερικής μου γαλήνης!

Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να τον  ευχαριστήσω απλά βαθιά κι ανθρώπινα που μου διέθεσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο από την επιχείρηση του η οποία βρίσκεται στη Σκάλα , για να  «ταξιδέψω μέσα από τα μάτια μου», εσάς τους ομογενείς αναγνώστες της εφημερίδας «HELLENIC NEWS OF AMERICA» , του υπέροχου ανθρώπου και εκδότη Παύλου Κοτρώτσιου τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς που αγκάλιασε τη νέα μου στήλη μέσα από την οποία θα  σας ξεναγώ όχι μόνο τις γνωστές αλλά και τις κρυφές ομορφιές της μάνας Ελλάδας μας!

Όποιος έχει δει τη Πάτμο δεν θα είναι ποτέ τελείως δυστυχής, γιατί πάντα θα τη σκέφτεται και θα την κοιτά πάλι από την αρχή από εκεί ψηλά … έτσι όπως την κοιτά ο Θεός!

Ραντεβού στο επόμενο ταξίδι μας, που προορίσμό του θα έχει τη Ρόδο μας!

Καλή μας αντάμωση!

Άννα Μπιθικώτση

ΚΕΙΜΕΝΟ:- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img